Newsflash
Cultură

Zâmbete restaurate şi visuri împlinite

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 1 2012
Zâmbete restaurate şi visuri împlinite
   „Cam prin 2025 putem visa să avem un sistem de sănătate complet restructurat, pe alte baze. Asta înseamnă şi infrastructura, deci mă refer la spitale, care sunt destul de vechi, şi cadrul instituţional, şi resursele umane, şi, două elemente mai puţin importante, sursele de finanţare şi, evident, managementul surselor de finanţare“, declară prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Clincii Chirurgie plastică – microchirurgie reconstructivă de la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, protagonistul interviului realizat de Delia Budurcă, în numărul din septembrie 2012 al revistei Medica Academica. Profesorul afirmă că e pregătit să realizeze un transplant de mână sau de faţă, fiind convins că restaurarea zâmbetului merită asumarea oricărui risc.
   Într-un alt interviu, acordat Johanei Grigore, Sally Wood Lamont, preşedinta Comitetului Naţional Paralimpic, fondatoarea Centrului Lamont din Cluj-Napoca, dedicat persoanelor cu dizabilităţi, vorbeşte despre bogata sa activitate în domeniu, desfăşurată în România, pentru care a fost decorată cu Înaltul Ordin al Imperiului Britanic.
În numărul din octombrie 2012 al aceleiaşi reviste, istoria recentă a Spitalului Filantropia din Capitală este povestită de cel care, în bună parte, a scris-o: prof. dr. Gheorghe Peltecu. În privinţa cezarienelor, dsa este de părere că numărul lor nu poate fi influenţat printr-un decret sau impunerea dură a unui procent, ci că se va ajung la un echilibru rezonabil în timp, deoarece este o chestiune culturală. Cefaleea cronică de origine rinosinusală constituie tema artico­lului semnat de prof. dr. Codruţ Sarafoleanu şi dr. Raluca Enache. Concluzii: există mai multe variante anatomice ale meatului mijlociu, inaccesibile examentului de rutină, care se pot manifesta dominant prin cefalee. Uneori, leziuni minore situate în zone extrem de „riscante“ ale foselor nazale pot produce simptome importante. Din algoritmul de diagnostic precis nu trebuie să lipsească examenul endoscopic nazal şi examenul CT. Tratamentul chirurgical endoscopic minim invaziv poate rezolva spectaculos şi eficace suferinţa bolnavului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe