Newsflash
Cultură

Voci de duminică

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - aug. 31 2012
Voci de duminică
   O emisiune cu şi despre creatori şi interpreţi de excepţie pe Radio România Cultural. Ruxandra Arzoiu o prezintă pe violonista Victoria Mulova, despre care un cronicar britanic spunea că dacă o auzi interpretând Bach nu-ţi mai doreşti nimic altceva, iar un alt gazetar britanic, familiarizat el însuşi cu vioara, fascinat de graţia şi eleganţa mişcărilor Victoriei Mulova în timpul unui interviu la ea acasă, ar fi fost gata să jure că gazda „e o balerină de talia Isadorei Duncan“, dacă n-ar fi ştiut prea bine cine este de fapt. „Strălucitor şi suav, fără urme de stridenţă“, Ruxandra ne prezintă modul de a interpreta al Victoriei Mulova, în timp ce ne oferă posibilitatea să îi ascultăm muzica. Fermecătoarea prezenţă violonistică, născută în Rusia şi trăitoare în Marea Britanie, revine în serial – o dată pe săptămână – la Radio România Cultural, realizatoarea episoadelor radiofonice reuşind în felul acesta să apropie radioascultătorii nu doar de viaţa şi dificultăţile unei mari interprete, ci şi de capodoperele pe care aceasta le trece prin sufletul său.
   Înconjurată de jucăuşe emisiuni estivale în limbile spaniolă şi italiană (din ciclurile de învăţare a limbilor respective, manageriate de Teodora Stanciu şi Oana Enăchescu), apare şi emisiunea „Scena şi ecranul“, susţinută cu dragoste şi cu un profesionalism de mare ţinută de Mariana Ciolan. De la dsa aflăm mai întâi „Actualitatea“: că Horaţiu Mălăiele a împlinit 60 ani, că a absolvit în anul 1975 clasa de actorie a lui Octavian Cotescu, de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, că şi-a început cariera în acelaşi an la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Au fost evocate marile realizări ulterioare din teatru şi din cinematografie, până la „plantarea“ binemeritatei sale stele pe Aleea Faimei, prilej cu care actorul a remarcat, printre altele, cu un umor muiat în tristeţe că „Stelele sunt pe pământ, România e în aer“.
    Un dialog cu realizatorul filmului „Toată lumea din familia noastră“, premiat recent la Sarajevo. Radu Jude spune că s-a documentat amplu în problema divorţului, nu doar de pe internet, din cărţi şi de la cunoştinţe, ci şi din propria biografie. O utilă incursiune în psihologia iubirii de partener. Avem un cuplu divorţat, tatăl vine să-şi ia fetiţa în zilele pe care i le-a dat tribunalul. Filmul înfăţişează profunzimi. Pare agresiv şi tensionat, e „râs şi crispare“. Oamenii „îşi fac mizerii, se ajunge la lucruri urâte“. Dar apare şi o „scenă a seducţiei“, când soţia exprimă sensibilitate la farmecele fostului partener, dovadă că lucrurile „se mai schimbă“, că noi adesea simplificăm nepermis. „Căutăm vinovaţi“, dar, de fapt, „suntem confuzi“.
   La rubrica „Anunţuri“, Mariana Celan reaminteşte radioascultătorilor că se fac înscrieri pentru „Chitila Film Fest“, o „rampă de lansare pentru tinerii regizori“; că are loc şi concursul de interpretare „Caragialeana“; că s-a înălţat un „pod de teatru peste Dunăre“: teatrul din Giurgiu colaborează cu teatrul din Ruse şi „Conu Leonida…“ se interpretează în bulgară şi română, la fel se lansează, bilingv, şi „Nu mor pescăruşii când vor porcii mistreţi“ de Mircea M. Ionescu, în cadrul Atelierului European de Teatru. O altă veste ar fi că la Biertan va avea loc prima ediţie a Festivalului „Luna plină“ al filmelor horror, un eveniment care-şi propune să „acomodeze publicul român“ cu acest gen de filme şi se vor evita producţiile „cu violenţă excesivă şi sânge“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe