Newsflash
Cultură

Vizitele la muzeu, prescrise de medici în Bruxelles

de Florentina Ionescu - dec. 1 2021
Vizitele la muzeu, prescrise de medici în Bruxelles

În anumite țări, medicii prescriu pacienților vizite la muzeu, în special celor care se confruntă zi de zi cu stresul și au nevoie să se relaxeze.

Medicii din Bruxelles au început să prescrie pacienților lor vizite la muzeu. Este vorba despre acei pacienți care suferă din cauza stresului, în special stresul datorat pandemiei de COVID-19. 

vizita muzeu prescrisa de medic
Fotografie creată de Clem Onojeghuo, de la Pexels

 

Terapia făcută în interiorul muzeelor nu este un concept nou, scrie Forbes.com, iar medicii din alte mari orașe ale lumii, cum ar fi Montreal, au prescris și ei vizite la muzeul local de artă ca terapie pentru pacienții care suferă din cauza stresului.

Însă ceea ce trebuie să reținem este că nu toate programele de acest gen sunt la fel, dar cercetătorii au început să studieze dacă aceste intervenții sunt sau nu eficiente.

În luna septembrie, arată sursa citată, consilierul orașului Bruxelles, Delphine Houba, a anunțat că ea are în plan să înceapă un studiu cu durata de trei luni, pentru a le permite medicilor de la o unitate dedicată sănătății mintale, de la Spitalul din Brugmann, să prescrie vizite la muzeu pacienților lor care suferă din cauza nivelului mare de stres.

Cu această prescripție de la medic, pacienții pot să viziteze mai multe muzee implicate în acest proiect, muzee din jurul Bruxellesului. Vizitele la muzeu fac arte din procesul de recuperare de pe urma problemelor mintale induse pacienților de pandemia de COVID-19.

Studiul se va desfășura până la finalul acestui an, când concluziile vor fi reevaluate, dar unele programe similare au fost implementate în alte zone din lume. Ideea consilierului Houba pentru strategia intervenției bazate pe artă, în Bruxelles, vine dintr-o inițiativă anterioară, din Canada.

În anul 2018, Muzeul de Arte Frumoase din Montreal, Canada (Montreal Museum of Fine Arts and Médecins francophones du Canada) a început un program care le permite doctorilor să le prescrie pacienților lor o vizită la muzeu, pe lângă alte tratamente.

Medicii au un carnețel special de „rețete”, cu 50 de file pe care le pot oferi pacienților lor, pentru a avea acces gratuit la expozițiile Muzeului de Arte Frumoase din Montreal. În 2019, presa străină a scris că participanții care au luat parte la acest program din Montreal au avut 185 de prescripții pentru vizita la muzeu care au fost înmânate de medici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe