Newsflash
Cultură

Vitamina I

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - apr. 12 2012
Vitamina I
   Mai nou, aud că Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că vegetarienii şi consumatorii de „hrană vie“ n-ar fi chiar foarte sănătoşi psihic. Personal, consider afirmaţia hazardată. Că trebuie să ne preocupe hrana sub toate aspectele ei este însă de înţeles.
   Pe un post TV se analizează produsele „bio“ cu avantajele şi cu dezavantajul de a fi „nesimţit de scumpe“, deoarece în preţ se poate citi nu calitatea produselor, ci lungimea lanţului de intermediari. (Doar „gustul măsoară calitatea“, aflăm.) Cineva – care spune că vorbeşte în numele consumatorilor – pledează pentru o sănătoasă educaţie ali­men­tară. O educaţie agresivă însă. Altfel, schimbarea nu poate avea loc.
   Postul TV Trinitas transmite „Viaţa sănătoasă“. Tema: tuberculoza. N-are legătură cu hrana. Sau are? O doctoriţă blândă, cu părul alb, discută cu invitata, o prezenţă plăcută, volubilă, binevoitoare, dr. Emilia Tabacu – coordonator tehnic al programului de tuberculoză în Bucureşti – despre prevenţie, despre ancheta epidemiologică, despre relaţiile medic–pacient şi comunitate–om în suferinţă. Plămânul este legat de sentimentul de tristeţe – crede moderatoarea. Componenta psihică e importantă, întăreşte invitata. Studiile arată că la divorţaţi incidenţa tuberculozei e mai mare. Când află diagnosticul, oamenii reacţionează diferit: unii se poartă de parcă nu li s-ar întâmpla lor. E o reacţie de apărare, fireşte. Alţii încep să plângă. Sunt şi din cei care, din contră, îşi mobilizează toată energia să vadă ce-i de făcut. Atenţie la anturaj însă: prea multă atenţie acordată bolnavului îl poate speria pe pacient. Lipsa de atenţie îi dă senzaţia de izolare. „Mă evită colegii“ – se plângea o fostă pacientă. Educaţia pacientului, a semenilor, a marelui public e şi ea în suferinţă, conchide doctoriţa. Moderatoarei îi place ideea de educaţie, ca şi aceea de prevenţie. Tratarea bolnavului e cea mai bună prevenţie. Dacă tratăm focarul, sursa de infecţie, numărul îmbolnăvirilor scade – ne asigură coordonatorul tehnic al programului de tuberculoză pentru Bucureşti. Tot la prevenţie intră alimentaţia sănătoasă, odihna, plimbările, mersul pe jos, cultivarea relaţiilor de prietenie. Calculatorul e comunicare? Da, dar el izolează omul. Avem cu toţii mare nevoie de comunitate, de privirile semenilor, de îmbrăţişările lor, de afecţiune.
   Moderatoarea: Vă temeţi de bacilul Koch? Invitata: Acum nu mă mai tem. Când am intrat în specialitate, mă temeam. Îmi pun mască, mă spăl pe mâini, aerisesc şi stau de vorbă pe îndelete cu pacienţii mei, nu mi-este teamă de oameni. (Privirea doctoriţei exprimă respect, încredere, grijă, responsabilitate – ingrediente care, după unii, alcătuiesc, laolaltă, iubirea omenească sub toate aspectele ei.)
   Speranţa TV transmite „Jurnal de credinţă“. Un predicator cu mustaţă şi cu cravată în dungi discută amical cu o moderatoare în taior roşu cu negru. Subiectul: vieţi complicate. Sunt prezentate cazuri reale, „experienţe de viaţă“ deosebite, dure, oameni care s-au confruntat de timpuriu cu probleme serioase (divorţ, cancer ş.a.), dar care au reuşit să răzbească, liniştiţi şi luminoşi, după ce şi-au încorporat temeinic vitamina I – Iubirea, iubirea faţă de semeni şi iubirea faţă de Dumnezeu.
   Concluzia explicită a acestor vizionări de duminică: viaţa pe Pământ este complicată. Sunt oameni care par fericiţi, dar adesea fericirea lor nu-i decât o mască. Tragediile nu se văd, sunt în spate. Unii reuşesc să-şi complice şi mai mult viaţa. Alţii reuşesc să şi-o simplifice. Dar „simplificarea“ presupune un dar de iubire din ambele părţi: Cineva care ne iubeşte, a pregătit, şi El, rezolvări pentru noi: pace, încredere, linişte. Trebuie, doar, să le acceptăm. Cu Iubire.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe