Newsflash
Cultură

Videoterapie de criză

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - iul. 22 2009
Videoterapie de criză
       „Videoterapie“ e titlul unei emisiuni de la TVR2, cu Marius Bodochi şi Olimpia Melinte. Bodochi e pacient, Melinte e psihoterapeut. Bodochi o face oarecum pe deprimatul – adică neconvingător –, în scopul nobil – culmea! – ca noi să râdem. Tot din cauza depresiei, probabil, nu ezită să-i servească psihoterapeutei bancuri răsuflate despre soacră şi nevastă. Melinte nu e deprimată, dar reacţionează asemănător: mai întâi îi pune un diagnostic scâlciat, că suferă de… „căsnicie“, apoi vrea să-i demonstreze că, la televiziune, au mai suferit şi alţii de căsnicie. Până aici, treacă-meargă, dar, în loc de ultimul răcnet în materie de videoterapie distractivă, cum ar vrea Melinte să credem că are la dispoziţie, învârtind telecomanda pe pereţii circulari ca un planetariu, ea prezintă imagini de arhivă şi o face fără har, ca o începătoare de la un magazin cu haine second-hand. În afara secvenţelor de altădată, inventarul ideilor formulate în studio încape în două rânduri: el zice că e trist; ea (o fi în sinea ei vreo celibatară cu gânduri ascunse de căpătuire?) insistă că nevasta e problema. Chiar aşa: cum i-o fi venit ei ideea să cotrobăie prin arhiva TVR numai şi numai după scene cu neveste caţe?
       A adunat din videotecă secvenţe (celebre, de altfel, la vremea lor, cu posibil impact şi acum, în măsura în care cineva ştie cum să le valorifice) cu veşnicele soţii cicălitoare şi soţii lor ţinuţi sub papuc. O tematică sărăcăcioasă, adaptată vremurilor de acum 30 şi ceva de ani, în care nu îndrăzneai să râzi de prea multe lucruri. Secvenţe din videoteca televiziunii publice prerevoluţionare, cu perechi-perechi de interpreţi faimoşi, se succed pe ecran (Florin Vasiliu şi Ileana Stana Ionescu, Matei Alexandru şi Coca Andronescu, Puiu Călinescu şi Draga Olteanu-Matei, Stela Popescu şi Nicu Constantin, Grigore Vasiliu-Birlic şi Nataşa Alexandra, Florin Piersic şi Carmen Stănescu) şi ca o aşa-zisă glumă bună sau ca o bâlbă, Elena şi Nicolae Ceauşescu, preţ de câteva secunde. Toate apariţiile susţin o singură idee, una şi bună: nevestele sunt extrem de cicălitoare şi de absurde. Câteva citate edificatoare din textul actriţei Draga Olteanu-Matei: „N-ai voie să mănânci peşte că e cu peşte. Sarmale ai voie, dar nu pe stomacul gol. Morcov fiert poţi să mănânci cât pofteşti. Mănâncă cu gura închisă. Ridică degetul de pe pahar când bei!... E Revelion, dansează! Nu cu mine! Sigur, la blonde te repezi!“ etc. Până şi Gică Petrescu, cel din 1978, cântă aici: „Ea tăcea, şi tăcea şi tăcea… Se auzea cum tăcea… Seara cădea, dar nu se lovea… C-aşa-i în poezie“, ca imediat să reanalizeze situaţia din căsnicia celor doi: „După trei ani, el tăcea şi tăcea. Pe cine nu laşi să tacă, nu te lasă să vorbeşti.“… etc. Grigore Vasiliu-Birlic primeşte prin poştă o statuetă, un nud, dar soaţa protestează: „Nud, nud, dar de ce e aşa de dezbrăcată?“. Carmen Stănescu îl sună toată noaptea pe Florin Piersic plecat la Sinaia, terorizându-l cu dragostea ei, ca dimineaţa să afle că greşise hotelul şi „soţul“. Ce era de demonstrat, aşadar, s-a tot demonstrat potrivit principiului „repetiţia e mama învăţăturii“.
       La revenirile în studio, lucrurile nu avansează însă deloc către timpul prezent. La Bodochi în casă nu cântă nici cocoşul, nici găina, cântă cucul. El, soţul, are ultimul cuvânt în discuţii, pentru că adoptă „o tăcere demnă“. Psihoterapeuta vrea să-l înveţe „stratageme pentru soţi“. Stratagemele sunt una singură: să nu recunoască niciodată că îl atrage vreo altă femeie. Punct. Bianca Ionescu cântă – tot de prin 1985 – „Ce bine ne înţelegem noi doi!“ Bodochi, care între timp s-a gândit, probabil, la cu totul altceva, devine filosof: „Femeia e esenţa tuturor lucrurilor.“ Cum îşi va continua el viaţa după videoterapie? – vrea să ştie psihoterapeuta. O dezamăgeşte: se va călugări. Nu, a fost o glumă! A aflat că are liber la glume vechi şi le tot spune. Cum toate trec pe lumea asta, emisiunea trece şi ea, „pacientul“ se retrage artistic, se duce, probabil, să glumească şi în altă parte, la alte televiziuni (pe un text la fel de însăilat şi o remuneraţie „de criză“) care or fi având măcar CD-uri cu hohote actuale de râs.
       Pe contribuabilul onest care a pus telecomanda pe „Videoterapie“ l-a apucat somnul. Sau, poate, plânsul.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe