Newsflash
Cultură

Victor Babeș, omagiat la Academia Română

de Monica GEORGESCU - nov. 28 2016
Victor Babeș, omagiat la Academia Română
    Academia Română, prin secția de științe medicale, a organizat vineri, 11 noiembrie, o sesiune omagială dedicată lui Victor Babeș, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la stingerea din viață a ilustrului medic și savant român. Sesiunea omagială a fost deschisă de acad. Victor Voicu, președintele secției de științe medicale și secretar al Academiei Române. Acesta a ținut să reamintească celor prezenți despre realizările științifice ale lui Victor Babeș, menționând și propunerile acestuia pentru premiul Nobel, pe care, afirmă academicianul, l-ar fi câștigat probabil, dacă ar fi ales să-și desfășoare munca într-o țară europeană cu o mai mare deschidere. Însă patriotismul l-a făcut să accepte propunerea ministrului învățământului de la acea vreme, D. A. Sturdza, de a se stabili la București și de a pune bazele cercetării bacteriologice românești.
    Prin discursurile lor, atât acad. Victor Voicu, cât și acad. Constantin Ionescu-Târgoviște, care l-a succedat, au adus un omagiu vieții și activității ilustrului medic și om de știință, deschizător de drumuri în medicina și biologia românească și universală. Realizările remarcabile ale medicului, biologului și anatomopatologului Victor Babeș includ publicarea primului tratat de bacteriologie din lume, în 1885, alături de A. V. Cornil (Les bactéries et leur rôle dans l’étiologie, l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses). Babeș este creatorul școlii românești de morfopatologie și microbiologie. În 1887, pune bazele Institutului de Patologie și Bacteriologie din București, primul institut științific din România, în cadrul căruia, un an mai târziu, înființează centrul de vaccinare antirabică – al treilea din lume.
    Din partea Institutului Național de Patologie, care poartă din 1925 numele lui Victor Babeș, în onoarea creatorului său, s-a adresat auditoriului directorul general al acestuia, prof. dr. Mihail Eugen Hinescu. Acesta a vorbit despre raportul dintre tradiție, continuitate și inovație în activitatea instituției de cercetare pe care o conduce, care păstrează și astăzi direcția dată de întemeietorul său.
    Prof. dr. Petre Iacob Calistru, directorul Centrului de Diagnostic și Tratament „Victor Babeș” București, a vorbit despre descoperirea și utilizarea antibioticelor, de care numele lui Victor Babeș este strâns legat. Profesorul Calistru a amintit celor prezenți că omul de știință român a inventat antibiograma cu 55 de ani înaintea englezului N. G. Heatley, iar acesta a precizat în lucrarea sa că a folosit „metoda Babeș”.
    Prof. dr. Radu Iftimovici a încheiat ședința comemorativă susținând un veritabil curs de iatroistorie, în care a dezvăluit audienței contextul ideologic în care s-a remarcat, nu fără contestații și dispute, activitatea științifică a lui Victor Babeș. Teoria microbiană, formulată inițial de Pasteur și teoretizată ulterior prin lucrarea lui Babeș, „Les bactéries et leur rôle dans l’étiologie, l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses” – care demonstrează că bacteriile pot fi factori patogeni – nu a fost inițial acceptată de colegii săi. Cei mai mulți oameni de știință ai vremii erau adepți ai teoriei organiciste sau miasmatice, însă descoperirile ulterioare ale științei și medicinii au demonstrat veridicitatea teoriei microbiene și a cercetării savantului român.
    În semn de recunoaștere a deosebitelor sale merite științifice, Victor Babeș a fost ales membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris. Portretul său se află la loc de cinste, în galeria pionierilor cercetării în domeniul maladiilor infecțioase din Institutul „Louis Pasteur” din Paris.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe