Newsflash
Cultură

Veneţia din vis

de Dr. Raluca BULEA - dec. 4 2013
Veneţia din vis
De mai bine de un mileniu, oraşul-lagună a făcut istorie, a susţinut artişti, a făcut politică şi a influenţat soarta Mediteranei. A cunoscut gloria şi decăderea deopotrivă. Şi chiar dacă au existat momente în care părea nu mai are nimic de spus, că suflul ei vital s-a stins (după cum însuşi Eminescu o observa într-un celebru sonet), a găsit cumva resurse să renască şi să exercite mai departe o fascinaţie dificil de explicat sau de definit, percepută de majoritatea celor care ajung să o cunoască.
Întotdeauna comparaţiile se fac raportându-se la ea şi auzim adesea de Veneţia nordului, cu referire la Bruges, Amsterdam sau chiar Stockholm ori Sankt Petersburg, de Veneţia Americii sau a Asiei, dar niciodată nu a fost Serenissima numită, de exemplu, un Amsterdam italian. Devenită astăzi destinaţie turistică prin excelenţă, leagăn al îndrăgostiţilor de pretutindeni, aproape un clişeu, prilej de visare pentru cei care nu au văzut-o şi îşi doresc să o cunoască, motiv de dor pentru cei care deja s-au plimbat pe canale şi au căzut în mrejele farmecelor sale, îndrăgind-o, Veneţia continuă, în ciuda unei intense mediatizări, să ne arate noi şi noi faţete, şi să stârnească simţul artistic.
În acest spirit s-a născut expoziţia de gravură şi desen Reverii veneţiene, semnată de Vasile şi Valeria Anghelache, tată şi fiică, găzduită până la 6 decembrie de Institutul Italian de Cultură. Dorind să ne împărtăşească sentimentele trăite în timpul vizitelor în oraşul-lagună, artistul ne oferă gravurile sale, care de la distanţă ar putea părea nişte simple vederi, în stilul lui Canaletto. Apropierea de fiecare dintre ele ne prilejuieşte însă descoperirea de elemente menite să ne deschidă, simbolic vorbind, calea spre ceea ce se întâmplă dincolo de faţade sau poate, mai degrabă, în sufletul artistului. Veneţia lui Vasile Anghelache nu este doar o splendoare arhitectonică, un mariaj al creaţiei omului cu marea, nu sunt doar reperele atât de bine cunoscute (San Marco, Rialto, Puntea Suspinelor, Ca’ d’Oro, San Giorgio), ci este o lume populată de multe personaje, de măşti, de animale legendare, o lume a visului, în care totul este posibil, şi în care privitorul, prin prisma experienţelor trăite, poate crea la rându-i noi şi noi istorii.
Nefiind la prima colaborare cu Institutul Italian (care în primăvara anului trecut i-a găzduit expoziţia dedicată Padovei), Vasile Anghelache a dorit de această dată să apară alături de fiica sa, ale cărei modalităţi de exprimare artistică merg mai mult în zona colajului şi a ilustraţiei de cărţi pentru copii. Prezenţa Valeriei completează expoziţia cu măşti de carnaval şi personaje de poveste, care evoluează într-o lume acvatică, fluidă, în ton cu atmosfera oraşului. În felul acesta continuă visul tatălui său, din care, la sfârşitul plimbării ne trezim cu un gust plăcut şi cu dorinţa de a fi putut continua să visăm, măcar un pic. Aşa că până la o eventuală călătorie la Veneţia, până la Carnaval, puteţi poposi la expoziţie pentru a vă bucura de ceva din farmecul lagunei şi a avea, la rându-vă, reverii veneţiene.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe