Newsflash
Cultură

Vâslitul curajos în valurile vieții

de Dr. Mihail MIHAILIDE - aug. 10 2015
Vâslitul curajos în valurile vieții
     Este noua carte, De piept cu viața, semnată Viorel Șerban (Ed. Mirton, Timișoara, 2015), un roman sau o nuvelă? Este ea o autobiografie, în care numele personajelor și locurilor sunt modificate, sau o ficțiune, cu rădăcini adânci în istoricul intim al autorului? Ceea ce putem afirma cu certitudine, în baza unor criterii funcționând din ce în ce mai evanescent, este că scrierea, prin linearitatea ei, succesiunea temporală riguroasă a evenimentelor și absența intricării planurilor, în cele 191 de pagini, este o proză scurtă.
     Subiect este destinul lui Brăduț Pârâianu, oltean get-beget, fiu de învățători harnici și cuminți, care și-au împins cu mari strădanii copiii spre carte. Personajul principal (Brăduț) învață cu sârguință, ajungând să se prezinte la examenul de admitere la Facultatea de Medicină, în „marele oraș“. La sfârșitul celor șase ani, dacă genitorii săi „ar fi străbătut, de sus în jos, lista absolvenților din promoția acestuia, întocmită în ordinea clasificării, ar fi citit un singur rând, pe primul“. Apoi și-ar fi pierdut interesul. Pentru că Pârâianu Brăduț era întâiul. În același timp, Remus, fratele său mai mare, devenise deja medic. Dar, până la acest final fericit de epos, vâslitul în valurile vieții pentru personajul principal nu e lesnicios. Au loc peregrinări ale familiei (din românescul Cadrilater la Pârâieni) și prin diferite școli (din sat la „Târg“, atât în cazul lui Remus, ajuns însoțit de tatăl său într-un august torid, cât și în cel al lui Brăduț). Viața la sat este trăită de Brăduț în condițiile schimbărilor social-economice de după ultimul război mondial, iar toamna anului ʼ56 vine în peisaj cu evenimentele din Ungaria. Amintirile despre inimoșii dascăli de țară ori profesori eminenți, traiul în internat, preocupările sportive firești (Brăduț era decatlonist), portretele unor colegi (unii rămași orfani, după sinistra confruntare cu tranșee și bombardamente) și bolile învinse printr-o ereditate bună întregesc și ilustrează drumul lui Brăduț.
     Latura erotică a îndelungatei povestiri e ca și inexistentă. De ce oare? Rețeta este clasică pentru o asemenea scriere cu izvor autobiografic, dar care se distanțează de cele similare prin conservarea proaspătă a memoriei (chiar dacă luăm în calcul faptul că volumul ar fi unul de imaginație și nu o restaurată autobiografie), talentul de prozator al autorului (verificat și cu ocazia publicării cărților sale anterioare) și stilul acurat. Viorel Șerban este profesor de medicină internă și diabet, nutriție și boli metabolice la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ din Timișoara și copreședinte fondator al cunoscutei Fundații „Cristian Șerban“. Recenta sa apariție editorială din mai 2015 poate fi recomandată ca o carte de vacanță. Pentru cei ajunși în pragul rememorării propriilor vieți este însă mai mult decât o lectură de citit în timpul de odihnă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe