Newsflash
Cultură

Vârste muzicale, aniversări și premiere

de Anca FLOREA - nov. 21 2016
Vârste muzicale, aniversări și premiere
    Chiar dacă festivalul de teatru s-a încheiat, rămân în memorie numeroase repere interesante. Ediția din acest an a stat sub semnul personalității coregrafei Miriam Răducanu, cea care în urmă cu decenii atrăgea publicul ca un magnet prin „Nocturnele”sale, în care dansa alături de foarte tinerii Gigi Căciuleanu sau Gheorghe Iancu.
    Deloc întâmplător, deschiderea oficială a festivalului a fost marcată, la TNB, prin vernisajul expoziției de fotografie Gigi Căciuleanu, care include zeci de fotografii din spectacolele sale. După acest moment, la care, desigur, a participat și Miriam Răducanu, s-au prezentat pe scenă două spectacole ale coregrafului. Premiera spectacolului „Un minut de dans sau Uf!!!“ a avut loc în stagiunea trecută, la Teatrul Mic, Gigi Căciuleanu dansând și implicându-se permanent în spectacol, fără a lăsa să se ghicească faptul că va împlini 70 de ani. Al doilea spectacol al său – „Vivaldi și anotimpurile” – a fost prezentat la teatrul din Târgu Mureș. Câteva zile mai târziu, artistul și-a lansat volumul de poezie și desene „Miroirs“, dezvăluind astfel și alte fațete ale personalității sale creatoare.
    La 3 noiembrie, Opera din Iași a aniversat 60 de ani de existență printr-o reprezentație-eveniment cu„Tosca” de Puccini. Acesta este același spectacol cu care s-a inaugurat Opera în 1956, devenit astfel un simbol. Reprezentația a beneficiat acum de o distribuție internațională deosebită, în rolurile principale fiind invitați soprana sud-coreeană Lilla Lee, tenorul bulgar Kamen Chanev și baritonul mexican Carlos Almaguer. Aceștia au evoluat în compania soliștilor și ansamblului ieșean, sub conducerea dirijorului italian Marcello Mottadelli.
    Pe de altă parte, la București, Opera comică pentru copii și-a invitat publicul la 5 noiembrie, la o nouă premieră – „Răpirea din serai” de Mozart, ca de obicei în regia lui Cristian Mihăilescu. Scenografia este semnată de Bogdana Pascal, coregrafia imaginată de Daniel Manea, la pupitru se află Gheorghe Iliuță, iar în fosă, pentru prima oară, se află orchestra teatrului. Mai mult, se pregătesc deja alte noi producții: baletul „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski, musicalul „Micuța Dorothy” și opera contemporană „Pinocchio”.
    Pentru a rămâne în lumea tinerilor dedicați muzicii, merită subliniat faptul că, între 8 și 12 noiembrie, șapte membri ai Orchestrei Române de Tineret, selectați în cadrul proiectului româno-austriac „MusXchange“, susțin recitaluri la Viena, dar și la București, fie la Muzeul „Enescu“ (11 noiembrie), fie la Ateneu (12 noiembrie). Aceștia vor aborda opusuri scrise de compozitori care s-au născut sau au activat în orașul austriac – Schubert, Schoenberg, Ligeti și, desigur, Enescu.
    Tot un „serial” de recitaluri oferă, în perioada 7–18 noiembrie, și violoncelistul Răzvan Suma și pianistul Horia Mihail, sub genericul „Vă place Schu...?“, parafrazând titlul unui celebru film pentru că programele includ pagini de Schubert și Schumann. Ultimele întâlniri cu publicul sunt programate la Timișoara (11 noiembrie), Iași (13 noiembrie), București (16 noiembrie) și Pitești (18 noiembrie).
    Între timp, la Ateneu, stagiunea curentă a Filarmonicii a invitat, pe 10 și 11 noiembrie, la concertele care, sub bagheta binecunoscutului David Crescenzi, cuprind o partitură de Paganini (solist îndrăgitul violonist Gabriel Croitoru) și „Stabat Mater” de Rossini. Dirijorul colaborează cu corul pregătit de Iosif-Ion Prunner și cu un cvartet vocal destul de eterogen – soprana Lavinia Mamot, mezzosoprana Antonela Bârnat, tenorul Cristian Bălășescu și bas-baritonul Iustinian Zetea.
    La 10 noiembrie, dar la Opera Națională, melomanii s-au bucurat de o nouă montare „Bărbierul din Sevilla“, tot de Rossini, în regia și scenografia unui alt italian – Matteo Mazzoni. O parte din distribuție este de asemenea din Peninsulă, iar la pupitru se află același Marcello Mottadelli, angrenat, la începutul lunii, și în pregătirea spectacolului de la Iași.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe