Newsflash
Cultură

Variațiile fiziologice și capcanele electrocardiografiei

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - dec. 28 2015
Variațiile fiziologice și capcanele electrocardiografiei
     Electrocardiografia este investigația paraclinică cel mai des folosită în diagnosticul bolilor cardiace. De aceea, înțelegerea ei este absolut necesară unei practici medicale corecte și complete. Dr. Gabriela Silvia Gheorghe explică, în Electrocardiografia de la teorie la practică (Ed. Etna, 2015), fenomenele moleculare care generează activitatea electrică a inimii, anatomia sistemului excitoconductor și metoda de propagare a activității electrice prin țesutul cardiac. Autoarea pune accentul apoi pe noțiunile generale de electrocardiografie și interpretarea unui traseu ECG, pe care, spre finalul lucrării, le plasează în contextul patologiilor cardiace. Cartea este un excelent ajutor pentru studenții din anii clinici și rezidenți.
     Urmând primelor capitole care descriu aspectele fiziologice și anatomice ale funcției cardiace, cel de-al șaselea capitol al cărții aduce în vedere etapele interpretării traseului ECG. Astfel, pentru a interpreta o electrocardiogramă, medicul practicant trebuie să stabilească ritmul, frecvența, poziția electrică a inimii și să analizeze undele și intervalele.
    Variațiile axului QRS pot fi atât fiziologice, cât și patologice. De exemplu, variațiile fiziologice sunt date de vârsta pacientului. În prima lună de viață, axul QRS este la peste 110 grade, deplasându-se ulterior către cadranul I. La adulții sub 40 de ani, axul este spre +90 de grade, iar la cei peste 40 de ani, se situează spre zero grade. La cei cu greutate corporală mică, axul tinde către +90 de grade, în timp ce la persoanele supraponderale, către zero grade. De asemenea, ortostatismul verticalizează axul QRS, la fel și inspirul profund.
    Printre cauzele deviației atriale stângi se numără hipertrofia de ventricul stâng, obezitatea, blocul de ramură stângă sau defectul septal atrial de tip ostium prim. Deviația axială dreaptă se întâlnește în hipertrofie de ventricul drept, bloc de ramură dreaptă, trombembolism pulmonar sau defect de sept atrial de tip ostium secund. Deviația axială în cadranul III semnifică dextrocardie sau inversare de electrozi. În unele cazuri, axul nu poate fi determinat. Acestea sunt bronhopneumopatia cronică obstructivă sau cordul pulmonar cronic.
    Aspectul S1S2S3 este dat de vectorii terminali ai complexului QRS cu originea în tractul de ejecție al ventriculului drept sau în septul postero-bazal, care se orientează superior și la dreapta. Acest aspect se întâlnește la 20% din persoanele sănătoase și trebuie diferențiat de hipertrofia de ventricul drept sau emfizemul pulmonar.
    Într-un alt capitol, dr. Gheorghe atrage atenția asupra inversării electrozilor, care poate apărea uneori în practica medicală curentă. Electrozii pot fi inversați între brațul drept și stâng, iar această eroare poate da aspectul de infarct miocardic sau dextrocardie pe ECG.
    Un diagnostic dificil de pus este cel al hipertrofiei ventriculare stângi în prezența blocului de ramură stângă major. Pentru a veni în ajutorul celor care au dificultăți în recunoașterea acestei combinații pe ECG, autoarea recomandă stabilirea aspectului de bloc de ramură stângă major, asociat cu unda S mărită în V2 și unda R mărită în V6, peste 4,5 mV. Aspectul de hipertrofie este asociat cu absența undei Q în V5, V6 și D1.
     În următoarele capitole este descris aspectul electrocardiografiei în patologiile cardiace ce țin de ritmul ventricular și până la aspecte din pericardite, diselectrolitemii, boli congenitale de cord sau cordul transplantat. Lucrarea se încheie cu prezentarea traseelor de ECG din colecția proprie a autoarei și teste de evaluare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe