Newsflash
Cultură

Varianta practică a traumatologiei

de Prof. dr. Dinu M. ANTONESCU - dec. 4 2013
Varianta practică a traumatologiei
   Editura Medicală a avut inspirata iniţiativă de a publica în limba română un foarte util Ghid practic de traumatologie, ajuns la a şasea ediţie, apărut în 2010 la prestigioasa editură franceză de carte medicală Masson. Manualul a fost întocmit de nume recunoscute ale ortopediei franceze, ca profesorul onorific al Universităţii din Tours, Jacques Barsotti, ortopezii Jean Cancel şi Christian Robert (formaţi tot la Tours), cărora li s-au alăturat Vincent Martinel şi Anne Carnier, precum şi un specialist în chirurgia mâinii, Etienne Gaisne, un chirurg vascular, Patrick Lermusiaux, şi un anestezist, Brigitte Dabo. Închinat tânărului rezident în chirurgie ortopedică, aşa cum specifică autorii în Cuvânt înainte, Ghidul prezintă în numai 310 pagini toate situaţiile cu care te poţi confrunta în  îngrijirea unui traumatism al aparatului locomotor. În primele pagini sunt rememorate obligaţiile de bază pe care medicul le are faţă de pacientul pe care îl îngrijeşte: informarea, pregătirea pentru operaţie, tratamentele anticoagulante, antibioprofilaxia, protocoalele operatorii, supravegherea aparatelor ghipsate, protocoalele de îngrijiri.
   Ghidul este structurat în funcţie de patru regiuni anatomice: traumatismele coloanei cervicale, traumatismele membrului toracic, traumatismele coloanei toraco-lombare, ale sacrului şi coccisului şi traumatismele membrului pelvin, toate descrise în 61 de capitole. Fiecare capitol este succint, dar complet alcătuit, cuprinzând „Ce se ştie“, secţiune în care sunt prezentate caracteristicile generale ale leziunii, „Ce putem preciza“, care expune noţiuni de bază de anatomie (când e cazul), de fiziopatologie, bilanţ imagistic, posibilităţi terapeutice şi criterii de alegere a terapiei în funcţie de experienţa terapeutului (rezident, specialist, traumatolog specializat), precum şi „Date pentru informarea pacientului şi a medicului“ privind zilele de spitalizare, imobilizarea, recuperarea, durata concediului medical, extragerea materialului de osteosinteză (dacă a fost utilizat) şi eventualele complicaţii şi sechele. De subliniat bogăţia schemelor explicative care sunt clare, sugestive şi uşurează înţelegerea textului. Această iconografie deosebit de instructivă aparţine lui Jean Cancel. Fiecare capitol se încheie cu o bibliografie de bază. Şi toată această multitudine de informaţii, a fiecărui capitol, este cuprinsă între trei şi şase pagini.
   Aş sublinia actualitatea informaţiilor ghidului şi aş da un singur exemplu: proteza de tip Moore. Încă utilizată pe scară nepermis de largă la noi în ţară, se consideră că această proteză „nu mai are indicaţii“ în tratamentul fracturii de col femural! De remarcat, de asemenea, că partea ghidului închinată traumatismelor membrului toracic cuprinde „Plăgile mâinii şi ale degetelor“, „Leziunile traumatice ale tendoanelor extensoare ale mâinii“, „Leziunile traumatice ale tendoanelor flexoare ale mâinii“, „Amputaţiile mâinii şi ale degetelor“, „Traumatismele musculare şi tendinoase ale membrului toracic“, „Traumatismele vasculare ale membrului toracic“ şi „Traumatismele nervoase ale membrului toracic“. Grupajul leziunilor membrului toracic se încheie cu „Anestezia traumatismelor membrelor toracice“, epuizând toate posibilităţile cu care te poţi întâlni în traumatologia membrului superior. Similar, „Traumatismele membrului pelvian“ cuprinde, pe lângă fracturile, entorsele şi luxaţiile acestui membru, şi traumatismele musculare şi tendinoase, pe cele vasculare şi nervoase, cât şi anesteziile necesare pentru îngrijirea lor, cu indicaţii şi contraindicaţii şi cu tehnici moderne, ca anesteziile tronculare. Ultimul capitol al ghidului este închinat abordării practice a politraumatismelor, cu gesturile iniţiale comune (examen clinic fără a mobiliza pacientul, puls, tensiune, evidenţierea semnelor clinice de suferinţă respiratorie şi de deficit neurologic, cale venoasă periferică cu recoltarea analizelor uzuale, aport de coloide, oxigenoterapie şi sondaj urinar) şi cu cele specifice suferinţei cardiovasculare (şoc hipovolemic prin hemoragie externă sau internă), respiratorii sau neurologice.
   Didactic, complet, practic, bogat ilustrat, succint, aproape de formatul de buzunar, ghidul, chiar dacă nu va fi în buzunarul fiecărui rezident, cu siguranţă va putea fi găsit pe masa lui de lucru sau în servieta cu care va merge la spital şi mai ales la camera de gardă. În faţa fiecărui caz în parte, dacă are dubii, în câteva minute se va lămuri şi va putea acţiona rapid şi corect! Dar ghidul poate fi utilizat, cu acelaşi folos, atât de studentul din ultimii ani de medicină, cât şi de specialistul tânăr şi încă neexperimentat. Iar pentru cadrul didactic cu experienţă, el poate fi un model de alcătuire şi prezentare a unui ghid practic, în orice domeniu. Editura Medicală merită toate felicitările pentru această iniţiativă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe