Newsflash
Cultură

Valoarea filmelor

de Dr. Mihail CĂLIN - nov. 23 2012
Valoarea filmelor
   Între lunga vacanţă de vară şi sărbătorile expandate de iarnă – sezoane tradiţionale ale blockbuste­relor hollywoodiene – toamna pro­gra­mează, în ultimii ani, o mulţime de festivaluri cu filme de artă, majo­rita­tea europene. În această perioadă, bunăoară, în Capitală s-au desfă­şurat, pe rând, Zilele Filmului Portughez, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, Les Films de Cannes à Bucarest, Festivalul Filmului Polonez sau Festivalul Filmului Francez – şi nu-i exclus să mai fi uitat câteva.
   Acestora le-au urmat, între 9 şi 15 noiembrie, în organizarea Institu­tului Goethe la Bucureşti, Zilele Filmului German, cu ocazia cărora, la Cinema Studio, au fost proiectate 31 de producţii de lung şi scurt metraj, documentare sau artistice. Zilele au fost dedicate, pe rând, poveştilor femeilor celebre sau anonime, relaţiilor de cuplu, Germaniei de Est şi politicii, „firul roşu“ constituindu-l, potrivit directoarei Institutului Goethe, viaţa femeilor şi femeile din spatele camerei de filmat. Festivalul a fost deschis de „Barbara“ – câştigător în acest an, la Berlinală, al Ursului de Argint pentru cel mai bun regizor – povestea unei doctoriţe din fosta RDG care, din vina de a fi depus o cerere de emigrare, este mutată forţat de la prestigiosul spital universitar Charité din Berlinul de Est într-un micuţ spital de provincie de la malul Balticii, unde continuă să fie strict supravegheată de temuta Stasi. Supusă de securiştii oficiali per­cheziţiilor inopinate care-i răvăşesc locuinţa şi îi invadează corpul, ea este şi iscodită, la tot pasul, de colaboratorii care-i remarcă prefe­rinţa pentru băi zilnice sau îi desco­peră rezerva de ţigări vest-germane; se înţelege, deci, că tânăra îşi pla­nifică în detaliu fuga în Vest, rămânând în acelaşi timp dedicată pacienţilor săi. Tocmai pentru că nu se rezumă însă la prezentarea acestor aspecte sordide, filmul recreează con­vin­gător viaţa în fostul bloc comunist, putând, dacă ar fi larg preluat în cinematografe, să (re)deschidă ochii nostalgicilor. Din fericire, la sfârşitul proiecţiei, nu puţini din cei care um­pluseră sala îşi împărtăşeau poveşti similare, trăite sau auzite în anii comunismului românesc. Unele lucruri, oricât de dureroase, nu trebuie uitate niciodată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe