Newsflash
Cultură

Universuri vizuale

de Dr. Raluca Teodora TATAR - sept. 3 2021
Universuri vizuale

La sfârșiturile de săptămână fierbinţi ale sezonului estival, plimbările pe străzile Capitalei se pot dovedi, în ciuda multor aspecte ce trebuie îmbunătăţite, și motiv de plăcute și interesante evadări din cotidian, graţie proiectelor culturale aflate

Expo ilustratii Italia (1)Străjuind Calea Victoriei chiar la doi pași de Grădina Academiei Române, acolo unde promenada la pas este deschisă în fiecare sâmbătă și duminică, micul parc Nicolae Iorga are o istorie care îl leagă de Italia. Acest aspect a justificat alegerea făcută de Ambasada Italiei în România și Institutul Italian de Cultură, de a amplasa aici o expoziţie în aer liber de care ne putem bucura până la 12 septembrie 2021.

Fantezie și culoare pentru copii

Strâns legată de universul copilăriei, expoziţia „Excelenţe italiene. Noua generaţie de ilustratori pentru copii” se integrează perfect în spaţiul în care cei mici sunt prezenţi în fiecare zi.

Expo ilustratii Italia (2)Aducând la București o selecţie de 20 de lucrări semnate de creatori italieni tineri, premiaţi în cadrul Bologna Children’s Book Fair, expoziţia se prezintă ca o incursiune într-o lume aparte, în care vizualul joacă un rol esenţial pentru captarea și menţinerea interesului celor mai tineri cititori.

Tinerii artiști deschid pentru copii lumi fascinante, pline de fantezie și culoare, care sunt totodată legate în mod subtil și de realităţile vieţii noastre de astăzi. Explorează povești clasice, precum Albă ca Zăpada ori Vrăjitorul din Oz, istorisiri despre viaţa plantelor și animalelor de azi și de altădată, cu mesaje profunde, dar adaptate, despre ecologie și protecţia mediului, dar și creaţii contemporane ori incursiuni în trecutul istoric. În plus, majoritatea ilustraţiilor expuse au atâta forţă și conţin elemente atât de concentrate, încât pot fi prezentate și ca lucrări de grafică de sine stătătoare.

Dialogul dintre generaţii

La Galeria Romană ne așteaptă, până la 8 septembrie, expoziţia de mare sensibilitate „Daruri”, care explorează comunicarea artistică între maeștri și discipoli, între artiști aparţinând unor generaţii diferite, dar pentru care universul spiritual este o parte importantă a actului creator. Lucrări semnate de artiști ai Grupului Prolog (înfiinţat în 1985) și ale colegilor de generaţie (Vasile Gorduz, Ion Grigorescu, Silvia Radu, Constantin Flondor, Mihai Horea, Ruxandra Grigorescu) sunt prezentate pe simeze alături de cele ale membrilor grupului Noima (fondat în 2003) – Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş. Dialogul dintre ele șterge orice diferenţă temporală, lăsând loc numai emoţiei pe care frumosul și autenticul o trezesc în sufletul oricărui privitor.

Expo Galeria Romana (2)Cele câteva piese de sculptură și tablourile abstracte sunt înconjurate de lucrări de artă figurativă în care natura se împletește cu sentimentul religios. Ne îmbie să poposim îndelung în faţa fiecăreia dintre ele, în încercarea de a pătrunde sensurile cele mai profunde și de a descifra toate mesajele încriptate acolo de artiști.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe