Newsflash
Cultură

Uniţi întru ortodoxie

de Dr. Raluca BULEA - nov. 6 2013
Uniţi întru ortodoxie
   Sunt lucruri care ne separă, după cum sunt şi lucruri care, uneori în mod absolut surprinzător, ne aduc laolaltă dincolo de spaţiu şi de timp. Credinţa este unul din acestea, iar bucuria este mare atunci când putem descoperi, acolo unde ne aşteptăm mai puţin, oameni care simt şi se roagă asemeni nouă. Parcă pentru a prefigura perioada marilor pelerinaje la sfintele moaşte din octombrie, Asociaţia credincioşilor din Biserica Ortodoxă a Poloniei „OrthNet“ împreună cu Grupul „Filos“ au organizat, cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti, expoziţia de fotografie „Culorile Ortodoxiei. Polonia“.
   Sala „Europa Christiana“ a Palatului Patriarhiei a fost locul cel mai potrivit pentru a găzdui acest eveniment deosebit, care ne-a permis să descoperim că, dincolo de majoritatea catolică a polonezilor, binecunoscută lumii întregi, din care s-a desprins chiar şi un suveran pontif, există şi o comunitate ortodoxă, aproximativ jumătate de milion de suflete, care însă este la fel de bine organizată şi îşi trăieşte cu râvnă şi evlavie credinţa în Hristos. În decorul care ni-i prezintă pe marii sfinţi ai neamului şi-au găsit cu uşurinţă locul imaginile din Polonia, în special din zona estică a ţării, care ne-au purtat prin tot ceea ce este reprezentativ pentru ortodoxia poloneză. De la Sfântul Sinod şi cler la marile biserici sau la cele de lemn, la comunităţile mănăstireşti, simbol a ceea ce este credinţa la scară mare, am putut privi apoi mai în detaliu toate acele elemente, poate mici, dar esenţiale, indispensabile: capelele, crucile de pe marginea drumurilor, icoanele, sfintele taine, credincioşii – cu un accent special asupra copiilor – corurile religioase, tradiţiile locale şi pelerinajele. Fiecare din ele contribuie la ceea ce reprezintă întregul unei biserici vii, vibrante, care, tot aşa cum s-a petrecut şi în cazul nostru, a renăscut şi s-a întărit după căderea comunismului. În special, în cazul obştilor monahale, această renaştere datorează mult apariţiei Frăţiei Ortodoxe de Tineret din Polonia.
  Prezentarea imaginilor s-a făcut având şi declarată intenţie artistică, dincolo de rolul fotografiilor de a da mărturie despre unele realităţi mai puţin cunoscute. Fiecare poster aducea în prim-plan un mesaj vizual, completat printr-un titlu şi un scurt text explicativ, aprofundat prin alte câteva imagini de mai mici dimensiuni, suprapuse peste cea principală, întregind-o. Fotografii emoţionante, cu atât mai mult cu cât de dincolo de ele răzbate credinţa, atât a celor care le-au făcut, dar mai ales a celor care sunt protagonişti în ele, prezenţi sau ascunşi. Ne regăsim în rugăciunile de taină, făcute cu o lumânare aprinsă în pragul unei biserici aproape goală, dar nu abandonată, în obiceiurile populare ale Crăciunului şi Bobotezei, în sfinţii reprezentaţi în icoane, în bisericuţele mici ce seamănă cu cele de la noi… şi descoperim totodată locuri, peisaje şi oameni diferiţi, şi ne-am bucura să le şi să îi cunoaştem, şi dincolo de fotografii.
   Acesta este, de altfel, scopul declarat al „OrthNet“, să ne facă să simţim diversitatea şi bogăţia ortodoxiei, şi să ne cunoaştem mai bine. În acest context, proiectul „Culorile ortodoxiei“, început în Polonia, îşi propune să devină o serie de expoziţii care să mărturisească despre credinţa ortodoxă în lumea întreagă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe