Newsflash
Cultură

Unele detalii

de Dr. E. G.-P. - iun. 15 2012
Unele detalii
            Revista Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti – MEDICINA MODERNĂ – are o înfăţişare prietenoasă, caldă, şi un interior generos, redactat cu grijă, exigenţă şi discernământ. O ciudăţenie se remarcă, însă, de la bun început: dacă marea majoritate a materialelor sunt redactate – cum ne aşteptam să fie la Bucureşti – în limba română, cu succinte şi esenţiale rezumate în limba engleză, două materiale apar invers, adică în limba engleză şi rezumatul în limba română. De ce aşa? Unul dintre cele două materiale are semnatari cu nume străine, dar celălalt, judecând strict după nume, e al unor români get-beget. Poate că o anume variaţie, cu texte în mai multe limbi, în franceză, germană, spaniolă, rusă şi altele ar fi atrăgătoare. Dar deocamdată „se poartă“ numai o ciudată – şi, în cu totul alte cazuri, născătoare de suspiciuni – înlocuire a limbii române cu limba engleză.
            Să părăsim, totuşi, aspectul pur formal al lucrurilor şi să trecem rapid în revistă bogăţia şi consistenţa conţinuturilor. Titlurile lucrărilor sunt succinte, clare, expresive: „Anemia – factor de risc cardiovascular în insuficienţa renală cronică“ – se prezintă mecanismele prin care anemia contribuie la agravarea statusului cardiovascular şi precauţiile de luat în terapia cu eritro­poietină; „Actualităţi în diag­nosticul şi tratamentul hiper­plaziei adre­nale congenitale“ – se atrage atenţia asupra faptului că este necesară punerea diag­nosticului de hiperplazie adrenală la nou-născuţii care prezintă ambi­guitate la nivelul organelor genitale externe, se propun teste de diagnostic şi trata­mente noi; „Cauze de osteo­liză benignă – prezentare de caz  şi revizuire a literaturii“ – un caz cu osteoliză frontală este un bun prilej de revedere a numeroase alte cazuri, cu o imagistică abundentă, radio­grafii, tomografii acope­rind coperta ultimă a revistei; „Hepatocarcinom cu invazie cardiacă“; „Etiopategenia şi histopatologia artritei idio­pa­tice juvenile“ – este argumentată ipoteza predispoziţiei genetice şi se evidenţiază rolul factorilor de mediu, imunologici, hormonali şi psihosociali; „Terapia chelatoare de fier la copiii cu beta talasemie majoră“.
            „Hipermetropia şi ambliopia“ este primul articol scris în limba engleză, urmat de al doilea, intitulat „Caracteristici fiziopatologice şi genetice ale TNF alfa în astm“. Dar limba română reapare mai apoi în materialul consacrat unei terapii pentru bronhopneumopatia cronică obstructivă, ca şi în cel privind „Evoluţia psihoterapiei de familie“ sau în „Medicina şi sportul“, unde sunt citaţi şi nemedicii Cristian Ţopescu şi Octavian Paler, ceea ce trădează lăudabile eforturi de adoptare a unor formule comunicaţionale, de ieşire spre marele public.  
     Pe lângă informaţia de calitate pe care neîndoielnic o adăposteşte, unele detalii privind publicaţia însăşi ar merita, poate, corectate. La aşezarea în pagină: revista se deschide având pe interiorul primei coperte un emoţionant omagiu adus profesorului Mircea Geormăneanu, un recunoscător şi grav cuvânt de adio al prof. dr. Ioan Gherghina. Imediat însă, pe contrapagină, însoţind desfăşurarea verticală a sumarului, e plasat un fragment atrăgător, dar nu chiar potrivit ca aşezare, dată fiind vecinătatea cu „Omagiul“ – un început de comentariu despre „Beneficiile ciocolatei“, semnat de dr. Cezar Mihai Popescu. Continuăm? La rubrica „Raftul cu cărţi“ găsim două, un minimum cantitativ ce justifică pluralul: „Sindromul metabolic“, cartea Cameliei Diaconu, excelent prezentată de dr. Mihail Mihailide, precum şi un util „Compendiu de tuberculoză“ pe care nu-l prezintă, din păcate, nimeni (se preiau, doar, unele aprecieri din prefaţă). O rubrică-soră, însă, intitulată „Raftul cu reviste“ este, de fapt, „Raftul cu revistă“, pentru că dr. Alexandra-Maria Năşcuţiu prezintă doar American Journal of Clinical Nutrition.
            În final, aflăm din cine este alcătuită redacţia revistei: un redactor şef, trei redactori şefi adjuncţi, şase „consilieri de redacţie“ şi un secretar de redacţie. Nici un redactor simplu, care să iniţieze, eventual, acţiuni de rutină, doar şefi, consilieri şi o secretară. Un „Colegiu de redacţie“ impresionant: 23 de membri, din care 22 de academicieni şi profesori de marcă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe