Newsflash
Cultură

Unde sunt prietenii, acolo e bogăţia

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 3 2014
Unde sunt prietenii, acolo e bogăţia
La aniversarea a opt decenii de viaţă, medicul scriitor Nicolae Radu şi-a lansat, la 26 martie a.c., la Muzeul Naţional al Literaturii Române, cea de-a noua carte literară, volumul Memorii afective. Ubi amici, ibidem opes, apărut la Editura Cartex. În el, autorul îi evocă pe semenii care i-au schimbat soarta în ultima jumătate de veac; printre aceştia se numără intelectuali, dar şi oameni obişnuiţi, care i-au fost pacienţi, precum şi medici cărora le-a fost pacient, trăitori în România şi Franţa (unde s-a stabilit în 1994).
Scriitorul şi istoricul literar Lucian Pricop, totodată director al Editurii Cartex, afirma că e foarte uşor să-i devii prieten lui Nicolae Radu, nu graţie calităţilor sale, ci datorită generozităţii cu care el a încărcat semnificativ această noţiune. Lectura îi prilejuieşte cititorului o interesantă evocare a istoriei culturale din (aproape) ultimul veac. Medicul, scriitorul şi filosoful Sorin Lavric a mărturisit că-l cunoaşte pe autor de aproximativ patru ani, de când i-a citit celelalte cărţi de memorii. Ceea ce îi reproşează acum este că a schimbat numele reale ale persoanelor, din pudoare, pentru a le menaja, ceea ce „nu dă bine“, căci memorialistica împinsă spre ficţiune îşi pierde din autenticitate. Autorul are stofă de luptător, cu o tenacitate ieşită din comun, înfruntând în carieră piedici de netrecut pentru alţii. Cu o vocaţie tragică, asemeni unui personaj al lui Eschil sau Sofocle, răzbate demn, cu onoare, prin viaţă.
Aşa cum a mărturisit autorul, cartea – probabil ultima din ciclul „Memorie“ – a fost rezervată prietenilor, toate personajele din ea fiind învestite cu această demnitate. Deşi rămâne un memorialist, ne avertizează că a completat, ca şi până acum, golurile de memorie şi amintirile neconvenabile cu fructe dulci plăsmuite de imaginaţie. A ales amintirile portrete şi întâmplări care i-au marcat viaţa afectivă în sens favorabil sau mai puţin favorabil: „ce a putut să fie uitat a fost trecut la uitări, ce nu poate fi uitat a fost trecut la iertări“. O altă mărturisire sinceră: a încercat să scape de unele amintiri obsesive păstrate de o memorie ce refuză reconcilierea pentru că nu le înţelege motivaţia. La eveniment au mai luat cuvântul dr. Constantin Bogdan, preşedinte interimar al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România, şi scriitoarea şi traducătoarea Paula Romanescu.
Născut la 25 februarie 1934, în satul Cremenari, comuna Galicea, jud. Vâlcea, Nicolae Radu a absolvit Facultatea de Medicină a IMF Bucureşti în 1959, şi Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii „A. I. Cuza“ din Iaşi în 1974. Este medic primar ATI, doctor în ştiinţe medicale, autor de cărţi de specialitate (Manual de anestezie şi reanimare, Imunopatologie chirurgicală, Manual de anesteziologie, Antibioticele şi imunitatea, Manual de terapie intensivă), autor şi coautor a peste 70 de lucrări ştiinţifice de specialitate comunicate sau publicate. Opera sa literară cuprinde volumele: Rugăciune pentru cuvinte (poezii, 2001), Cerbul de la Tufanu trăznit. Jurnal african (2002), Memorie uitată (2005), Paradisul Mateilor (2007), Memorie resuscitată. Idoli uitaţi. Portrete (2007), Cerbul Acteon (2008), Memorie incomodă (2011). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România.
O informaţie interesantă: este cel mai vârstnic blogger din ţară! Pe www.memoriidemedic.ro sunt postate scrieri ale sale şi ni se promite, „în timp, întreaga operă a autorului, incluzând romane, povestiri şi poezie“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe