Newsflash
Cultură

Unde mai locuim?

de Paula ROMANESCU - oct. 18 2012
Unde mai locuim?
   De când cu totala libertate, fiinţa gânditoare şi vorbitoare s-a îngrijit să-şi afle adăpost: în bordeie, în palate, sub cerul înalt şi indiferent, mai nou prin canale, printre ruine, într-o stea, într-o inimă nu neapărat largă, dar primitoare, într-o lacrimă, într-un surâs, într-o privire, într-o tandreţe, într-o iubire. Punând punctul pe „i“, Elena Surdu-Stănescu învaţă metalul să fie locuibil, cald, să se preschimbe în tandreţe, în îmbrăţişare, în zbor, în mângâiere şi ne invită Să locuim în iubire. Ar cam fi timpul. Atâta ură, Doamne, până când?
   Expoziţia jubiliară (sculptoriţa îşi sărbătoreşte, prin lucrările sale care au poposit la Galeria Dialog, înmulţirea cu zece a anilor de acasă) al cărei vernisaj a avut loc sub curatoriatul Ruxandrei Garofeanu, reuneşte 60 de lucrări, toate sub semnul iubirii, ca tot atâtea „locuiri în iubire“. Adina Nanu, critic şi istoric de artă, a făcut cu acel prilej un portret succint dar cuprinzător al artistei, perso­nalitate distinctă în sculptura românească din timpul nostru, iar prof. dr. C. D. Zeletin ne-a deschis spre lumina din suflet, cea mult prea adesea ignorată, ferestre de soare, invitându-ne să ne alegem dintre lucrările creatoarei pe acelea în care ne identificăm dăinuirea, popasul, locuirea în iubire.
   Cum lucrările artistei au colindat prin lume ducând în cele patru zări vestire că prin artă se poate locui în iubire, expunerea lor în iubirea care ne este pământul românesc se constituie într-o splendidă mărturie de nou Meşter Manole care trudeşte de o viaţă întru înălţarea mănăstirii sale, zidindu-se pe sine în iubire, spre a ne dărui bucuria de a locui în palatul cu oameni îndrăgostiţi de-a pururi de zbor, de contopire în rotundul dintâi, cel de dinainte de a fi existat bărbatul şi femeia, cel de dinainte de a se fi ivit dorul de a ne afla jumătatea întregitoare cu care (lângă care) să învăţăm minunea de a locui în iubire.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe