Newsflash
Cultură

Un spectacol vesel nemuritor

de Candid STOICA - mai 28 2021
Un spectacol vesel nemuritor

Dineu cu Proști se joacă de zece ani la Teatrul Naţional în Sala Mare, plină până la refuz și cu cereri de bilete intens programate.

Aceasta este dovada că publicul este atras de spectacole vesele de comedie și mai ales de actori redutabili. Intriga aparent este destul de simplă.

Sursa foto TNB

Pierre Brochant, un cunoscut editor parizian, destul de cinic și sarcastic, are obiceiul de a invita la cină o persoană pe care el o consideră caraghioasă, întâlnire pe care apoi o va povesti cu lux de amănunte amicilor, spre hazul general.

Dar atunci când îl invită pe François Prignon, un funcţionar modest, situaţia ia o altă întorsătură. Pierre devine victima unor schimbări de situaţie în viaţa sa personală, destul de dure, generate în ultimă instanţă de naivitatea celui considerat de el, pe nedrept, un idiot.

Încercând să trec peste zecile de cronici entuziaste de după premieră, constat azi, după sute de reprezentaţii, că spectacolul se prezintă prin unele locuri ușor obosit.

Regia lui Ion Caramitru a reușit totuși să nu strice ritmul păţaniilor, lăsând liber șirul încurcăturilor în care o distribuţie foarte potrivită contribuie la un spectacol destul de omogen.

Partea leului îi revine lui Horaţiu Mălăele, în rolul prostului binevoitor, un rol pe care îl rezolvă cu mijloacele sale caracteristice, pe care le-a mai folosit și în alte roluri și care dau rezultatele scontate: aplauze la fiecare replică.

Personaje și personalităţi

Ion Caramitru, în rolul editorului versat – ajuns în această ipostază după decesul nebunaticului său coleg Șerban Ionescu – se achită destul de bine de el, iar Medeea Marinescu, într-un rol de amantă beţivă și isterică, distruge cu bună știinţă imaginea eroinelor blânde, tandre și iubitoare cu care ne-a obișnuit până acum.

Alexandru Bindea, în rolul unui portar, creează un personaj greu de uitat pentru cei păgubiţi, dovedind încă o dată marele său talent, iar Costina Cheyrouze creează cu farmecul ei dintotdeauna o soţie delicată, discretă, dar puţin nefericită, cum poate există pretutindeni.

Dorin Andone aduce pe scenă un om de lume, degajat și circumspect, iar Alexandru Georgescu întruchipează un medic precaut și categoric – personaje care nu pun probleme experimentaţilor actori ai Teatrului Naţional.

Florilena Popescu Fărcășanu a creat un mediu scenografic adecvat, destul de liber, în care actorii se pot mișca nestingheriţi, fără să se lovească de mobile sau practicabile.

La spectacolul de deschidere a stagiunii a fost invitat chiar prim-ministrul, cu un grup de colaboratori, care e posibil să se fi întrebat de ce au fost invitaţi la un spectacol cu un titlu atât de sugestiv, generând, bineînţeles, o serie de aluzii destul de nefericite atât în presa scrisă, cât și pe Internet.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe