Newsflash
Cultură

Un polonez la București

de Dr. Raluca BULEA - mar. 14 2016
Un polonez la București
    Institutul Cultural Român (ICR) a găzduit, recent, la București (4–7 februarie), prima ediție a Festivalului internațional „Orașul și literatura“. Acesta completează seria de manifestări publice din Capitală, dedicate artei scrisului, alături de Festivalul internațional de literatură din decembrie și Festivalul internațional de poezie – Maratonul de poezie și jazz din mai. Dorindu-și să mijlocească interacțiunea directă a cititorilor cu scriitorii, organizatorii au alcătuit programul fiecărei seri, astfel încât să cuprindă o sesiune de lecturi publice ale autorilor invitați, urmate de dezbateri pe marginea celor citite, și nu numai. Ca o încununare a evenimentului stă publicarea antologiei de proză „Orașul“, ce reunește textele citite la festival.
     Partener al manifestării, Institutul polonez a susținut participarea a doi dintre oaspeți, autori polonezi care au în comun nu doar naționalitatea, ci și același subiect jurnalistic și literar: România și orașele sale, cu precădere Bucureștiul. Małgorzata Rejmer este  cunoscută prin intermediul volumului său „București. Praf și sânge“, lansat la ediția din 2014 a Târgului de carte Bookfest. Cel de-al doilea invitat a fost Bogumił Luft, jurnalist și diplomat, fost ambasador al țării sale în România și Moldova, acum este în postura de autor al volumului „Românii în goana după happy end“, apărut în 2015 tot în colecția Ego-grafii a editurii Polirom.
     Avem în față un volum în care autorul mărturisește de la început că destinatarii paginilor sale erau conaționalii lui polonezi, pe care a dorit să îi apropie de cele două țări în care se vorbește românește, cu ajutorul unor istorisiri și a transcrierii unor experiențe personale. Cartea scoate în evidență și simpatia pe care românii au avut-o în general față de polonezi, întărită în anii ’80 datorită exemplului dat de acțiunile „Solidarității“, sentiment nu întotdeauna reciproc, fapt pe care Bogumił Luft și-ar dori ca scrierile sale să îl schimbe. El folosește adesea repere similare din istoria Poloniei pentru a facilita înțelegerea unor contexte socio-politice sau a caracterului unor personaje din perioade mai recente sau mai îndepărtate de momentul prezent. Văzute din partea românească a lecturii, aceste exemple ne pot oferi puncte de plecare, spre a ști mai bine care a fost destinul unei țări și al unui popor de care ne apropie multe lucruri, pe care l-am admirat nu de puține ori de-a lungul timpului.
     Deceniile de activitate ca ziarist și corespondent de presă i-au dat lui Bogumił o putere de observație și percepție a lucrurilor mult dincolo de suprafață și de aparență, precum și o ușurință în a transpune faptele seci într-o povestire ce atrage cititorul. Totul a fost fericit completat de perioadele petrecute în calitate de diplomat la București și Chișinău, când a avut posibilitatea să vadă și să descopere realități și dedesubturi mai puțin accesibile în alte condiții.
     Firul narativ nu ține cont de vreo cronologie, căci nu este o carte de istorie. Autorul îmbină experiențele trăite cu trimiteri la întâmplări actuale sau la fapte istorice, bine documentate și argumentate. Pornim în călătorie de la București la Chișinău, cu trenul, alături de Bogumił Luft, și descoperim istoria Basarabiei pe scurt, odată cu frământările politice care chinuiesc țara de un sfert de veac încoace, între tendința de orientare către Vest, și cea de permanență în zona de influență rusească, din Est. Toate acestea, suprapuse peste viața oamenilor de rând din orășele mici de provincie, cărora Europa le pare ceva îndepărtat și vag față de Moscova pe care o simt mai aproape.
     Anii scurși din 1990 încoace sunt abordați, în cazul României, cu amintirea oamenilor care putem spune că au făcut istorie în această perioadă, cu faptele lor corecte sau îndoielnice, cu evenimente de anvergură, triste sau memorabile. Înapoi în trecut, ne surprind referiri la subiecte dintre cele mai delicate, cum ar fi soarta Bisericii catolice la noi și peste Prut, la destinul Bisericii greco-catolice din Ardeal, dar și la parcursul Bisericii ortodoxe din România și Moldova în timpul regimului comunist. Din acest context, nu avea cum să lipsească relatarea vizitei istorice a Papei Ioan Paul al doilea la București și întâlnirea acestuia cu Patriarhul Teoctist.
     Apar în carte și momentele care i-au adus, în timp, pe români și polonezi laolaltă. Aflăm, astfel, despre comunitatea poloneză din județul Suceava, despre refugiații polonezi ajunși în România la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și despre contextul în care statul polonez a vrut să își manifeste solidaritatea cu românii după cutremurul din 1977, materializată cu un spital – Spitalul de Copii „M. S. Curie“ de astăzi, cunoscut și cu numele „Budimex“, după ce uzina poloneză care a trimis oameni și materiale pentru construirea lui. Legătura polono-română este subliniată și printr-o istorisire personală, a familiei soției autorului, născută la București, având mamă poloneză și tată român, și ale cărei bunici, românca și poloneza, se împrieteniseră într-o tabără de cercetași, înainte de începerea conflagrației mondiale.
     Pe parcursul lecturii, desprindem printre rânduri și motivația lui Bogumił Luft de a scrie această carte. Iar dacă, ajunși la final, mai avem încă îndoieli, ele ne sunt risipite în ultimul capitol, încă din titlu: „Îmi plac românii“. În ceea ce privește acel happy end introdus de autor pe copertă, rămâne pentru fiecare cititor provocarea de a-l descoperi, ori de a-i da o semnificație anume, în paginile cărții și dincolo de ele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe