Newsflash
Cultură

Un nume de 600 de ani

de Dr. Ana MIHAI - mai 25 2015
Un nume de 600 de ani

   S-au împlinit de curând 600 de ani de la menţionarea în documente a satului lui Pârtea şi Tatomir, pe care, prin actul din 13 aprilie 1415, Alexandru cel Bun, voievodul Moldovei, îl dăruieşte mănăstirii de la Humor. Mai târziu, parte a acestei „moşii“ va deveni comuna Pârteştii de Jos, alături de Cacica şi de Pârteştii de Sus. Le aflăm pe toate din monografia semnată de dr. Ioan Ieţcu, Pârteştii de Jos, ediţia a doua, revăzută şi completată, apărută anul acesta la editura Muşatinii. Coordonatorul acestui volum este unul dintre fiii comunei şi în 2000 a publicat prima ediţie, din dorinţa de a strânge laolaltă „viaţa“ locului şi oamenii ei. Autorii acestei monografii prezintă zona exhaustiv, sistematic, din punct de vedere istoric, geografic, al resurselor zonei, antropologic. Aflăm cu ce se ocupau oamenii locului, dar şi cum arată portul lor tradiţional şi care erau/sunt obiceiurile la horă. Aflăm detalii despre şcoala din Pârteştii de Jos, inclusiv un tabel nominal al directorilor săi. Astfel de liste sunt frecvente în partea a doua a cărţii de 640 de pagini, dedicată destinelor umane legate de sat. Economişti, ingineri, profesori, muzicieni şi artişti plastici sunt prezentaţi uneori în detaliu, întotdeauna în cuvinte frumoase de autorii cărţii. Bogat ilustrată cu documente, monografia este o operă de suflet. Dr. Ioan Ieţcu este absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din Iaşi, medic de medicină fizică, balneoclimatologie şi recuperare medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe