Newsflash
Cultură

Un nou talent la porțile afirmării

de Anca FLOREA - iun. 6 2016
Un nou talent la porțile afirmării
Concursul „Ceaikovski“ de la Moscova a fost considerat, de-a lungul vremii, un reper greu de atins de tinerii români, chiar dacă în echipele de jurizare s-au regăsit constant maeștri invitați din țară, iar pe podium au urcat, totuși, câțiva soliști care ulterior au confirmat – sopranele Felicia Filip și Emilia Oprea sau violonista Mihaela Martin –, dar niciodată nu s-au clasat pe primul loc.
Ei bine, în 2015, surpriza de proporții a fost violoncelistul Andrei Ioniță (foto), care, la doar 21 de ani, a cucerit premiul întâi, impresionând realmente juriul și spectatorii. Tânărul solist a devenit cunoscut în țară încă de la vârsta „pantalonilor scurți“, surprinzând prin sunetul format, tehnica pusă la punct, dar și prin interiorizarea parcă nefirească pentru un copil-adolescent. L-am ascultat, spre exemplu, la Sinaia, unde s-a clasat pe prima poziție la un concurs rezervat elevilor, în cadrul Festivalului „Enescu și muzica lumii“, fondat și condus de violoncelistul Marin Cazacu, maestru cu care, de altfel, a și lucrat mulți ani la rând. Au urmat alte premii naționale și internaționale, invitații în concerte și recitaluri pe scene de prestigiu din Europa, dar și continuarea studiilor la Universitatea de arte din Berlin, acolo unde personalitatea sa a căpătat un plus de pregnanță, nu doar ca interpret, ci și prin propria deschidere în relațiile cu cei din jur, cu arta sa. Chiar dacă a cântat, în ultimii ani atât la București, cât și în țară, abia după câștigarea concursului „Ceaikovski“ se poate spune că publicul nostru l-a descoperit cu adevărat.
Deloc întâmplător, Andrei Ioniță a evoluat, în luna martie, în compania Orchestrei Române de Tineret pe care același împătimit Marin Cazacu a fondat-o, ovaționat astfel, la scurt timp după acea performanță, pe podiumul Ateneului, sub bagheta lui Cristian Mandeal, alături de foști colegi din anii de școală bucureșteană. Iar la mijlocul lunii mai, tânărul violoncelist a apărut, la sala Radio, în concertul Orchestrei Naționale, interpretând un celebru opus de Dvorak, în care sunetul generos, amplu și cald, expresivitatea și sensibilitatea regăsite în discursul solistic simplu, sincer și fără excese de vreun fel, rigoarea tehnică și, în general, maniera impecabilă de cânt s-au reliefat din plin. În plus, relația cu ansamblul și cu dirijorul ceh Tomas Brauner s-a construit fluent și echilibrat, întreaga sa abordare purtând amprenta unei liniști interioare cu totul aparte. Publicul l-a aplaudat entuziast, remarcând, probabil, și calitatea deosebită a violoncelului Giovanni Battista Roger (1671) pe care i l-a pus la dispoziție o fundație germană.
A fost o seară în care orchestra a oferit și monumentala Simfonie nr. 3 de Saint-Saëns, tălmăcită cu omogenitate și suplețe, în planuri bine diferențiate, alături de Corul Radio (pregătit de Ciprian Țuțu), care a avut intervenții de reală frumusețe, realizând astfel o interpretare remarcabilă a unei creații dificil de conturat și mai ales de menținut la o intensitate emoțională constantă.
Cei care vor dori să-l reasculte pe Andrei Ioniță, vor avea această ocazie, din nou la Ateneu, în zilele de 9 și 10 iunie, când va cânta Concertul de Elgar, o partitură puternic marcată de lirism și meditație, apropiată structurii sale interioare, alături de orchestra Filarmonicii, sub bagheta lui Cristian Badea. Programul propune și o Simfonie de Brahms. Cu siguranță, de-acum înainte, fiecare nouă apariție pe podium a violoncelistului va fi așteptată cu interes de toți melomanii și, sper, de muzicienii care, până acum, nu s-au prea grăbit să-l remarce.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe