Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Un nou spectacol marca Andrei Șerban în Cluj-Napoca

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON miercuri, 30 martie 2022, ora 12:00

Regizorul Andrei Șerban revine pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, pentru a pune în scenă un nou spectacol, Oedipus, de Robert Icke, după Sofocle.

Andrei Serban
Andrei Șerban la conferința de presă care a precedat avanpremiera spectacolului „ Oedipus

Este a patra colaborare a cunoscutului regizor, precedentele fiind, în ordinea punerii în scenă: „Unchiul Vania” de Cehov (premieră 2007; cinci premii UNITER) „Strigăte și șoapte” de Ingmar Bergman (premiera în 2010; trei premii UNITER) și „Hedda Gabler” de Henrik Ibsen (premiera în 2012; premiul pentru Kézdi Imola – actriță în rol principal). Toate cele trei spectacole se joacă și în prezent, chiar dacă de la premiere s-au mai schimbat distribuții.

La conferința de presă care a precedat avanpremiera spectacolului „Oedipus”, Robert Icke s-a arătat fascinat de modul în care piesele de teatru pot face să explodeze genurile, așa cum evenimentele pot exploda vieți: „Toată lumea face greșeli din când în când.

Toată lumea se abate de la planul inițial. Dar ce ne facem când greșelile noastre sunt, de fapt, planul în sine? Ce se întâmplă dacă aceste greșeli nu mai pot fi anulate? Care este soarta noastră? Suntem doar actori într-un scenariu care a fost scris deja? De către părinții noștri? De către zei? De propriile noastre corpuri? Cum putem ajunge să ne cunoaștem suficient de bine?”.

Întrebările sunt multe și esențiale pentru ființa noastră. Și de un asemenea text se apropie Andrei Șerban: „Textul mi-a plăcut foarte mult, reține povestea lui Sofocle aproape în amănunt, nu-l trădează deloc. Cunoaștem povestea, știm bine ce se va întâmpla, iar dacă nu ne surprinde, nu e bine deloc. Eu merg la teatru să fiu surprins”.

Totodată, el a mărturisit că îi place ideea de a lucra și de avea două distribuții, deoarece doi actori nu joacă același rol la fel: „Sunt multe variații, fiecare actor în parte completează rolul, aduce lucruri noi, fiecare aduce ceva bun, împlinește, rotunjește rolul”.

Având două distribuții, spectacolul a avut și două premiere, la 11 și 12 martie. Ambele au fost sold out, așa cum au fost toate spectacolele puse în scenă de Andrei Șerban la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Etichete: andrei serban oedipus sofocle premii uniter

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC