La sfârşitul lui octombrie, Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor“ a inaugurat stagiunea 2011–2012 printr-un concert susţinut la Ateneu. Programul spectacolului şi evoluţia interpreţilor şi instrumentiştilor sunt analizate de dna Anca Florea, la rubrica Revelaţiile Euterpei.

 "> Un hobby de o viaţă - Viața Medicală
Cultură

Un hobby de o viaţă

de Anca FLOREA - nov. 10 2011
Un hobby de o viaţă

La sfârşitul lui octombrie, Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor“ a inaugurat stagiunea 2011–2012 printr-un concert susţinut la Ateneu. Programul spectacolului şi evoluţia interpreţilor şi instrumentiştilor sunt analizate de dna Anca Florea, la rubrica Revelaţiile Euterpei.

 

   La sfârşit de octombrie, Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor“ a invitat publicul la concertul prin care a inaugurat o nouă stagiune, cu un program atractiv ce a adus la rampă şi tineri solişti cu un potenţial promiţător, abordând pagini celebre, mult îndrăgite de melomani. Astfel, după uvertura operei Forţa destinului de Verdi, interpretată cu acurateţe de către ansamblul „halatelor albe“, întregit cu suflători care, de această dată, au fost „în formă“, am ascultat o arie din aceeaşi partitură, punând în valoare glasul frumos şi amplu al sopranei Bianca Margean, studentă aplaudată deopotrivă în aria din Tosca de Puccini, parcursă cu îngrijire, dar cu probleme în acut, care sper să fie rezolvate. Deloc întâmplător, repertoriul ales face parte din cel care, cu ani în urmă, i-a adus profesoarei sale, reputata soprană Maria Slătinaru-Nistor, satisfacţii artistice deosebite pe scene importante din lume. Colegul Biancăi de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, tenorul Augustin Hotea, a surprins extrem de plăcut prin timbrul plăcut de tenor liric, prin datele naturale incontestabile (inclusiv acut strălucitor şi sigur) şi prin sinceritatea redării ariilor din Don Giovanni de Mozart şi Boema de Puccini (nu am înţeles de ce oare vestita Che gelida manina a fost… botezată, în programul de sală, Una gelida manina). Prof. dr. Mircea Penescu, apreciatul concertmaestru al Orchestrei, a precizat că tânărul este acum la clasa de canto condusă de soprana Mariana Colpoş. Dacă la Bianca Margean se poate vorbi despre lipsa de experienţă în concerte cu orchestra, la el situaţia este diferită, pentru că, fiind şi membru în corul Operei Naţionale, ar fi trebuit să dea dovadă de o bună relaţionare cu cei care îl acompaniau, ceea ce însă nu s-a petrecut, fiecare având tempoul şi frazarea proprie, independente de cerinţele dirijorului Iosif Ion Prunner, decalajele şi dezechilibrele devenind astfel inevitabile. Aspect care nu s-a regăsit însă, din fericire, în Introducere şi Rondo capricioso de Saint-Saëns, foarte tânărul violonist Ştefan Beşan (despre care publicul probabil şi-ar fi dorit să afle cu cine şi unde studiază acum, după absolvirea Liceului de Muzică din Bucureşti) având toate calităţile necesare unei cariere de anvergură – tehnică performantă, sensibilitate, expresie şi frază elegantă –, în ciuda sunetului destul de discret. Iar colaborarea sa cu orchestra a fost… aşa cum trebuie.
   După pauză s-a cântat Simfonia „Jupiter“ de Mozart (din nou o formulare incompletă şi surprinzătoare în program, ştiut fiind faptul că este obligatoriu să se precizeze numărul şi tonalitatea lucrării, ultima din şirul celor 41 de simfonii compuse de creatorul vienez). După primele două părţi destul de ezitante, orchestra şi-a regăsit precizia şi aplombul, astfel încât seara s-a încheiat la nivelul calitativ cu care, de decenii, formaţia şi-a obişnuit spectatorii fideli, şi acum numeroşi sub cupola Ateneului, aplaudându-şi colegii medici sau, pur şi simplu, una dintre orchestrele preferate.
   Cu siguranţă, la cupa de şampanie oferită apoi în rotondă, entuziaştii interpreţi au primit felicitările şi aprecierile binemeritate, pregătindu-se deja pentru un nou concert, dar şi pentru o nouă săptămână de intensă activitate ca medici sau profesori, investind aceeaşi pasiune şi dăruire ca şi în hobbyul de o viaţă – muzica.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe