Newsflash
Cultură

Un girofar la ICR

de Candid STOICA - apr. 22 2016
Un girofar la ICR
     Clubul de dramaturgie de pe lângă Institutul Cultural Român (ICR), condus de Horia Gârbea, care a împlinit de curând zece ani de activitate, a prezentat la ultima sa ședință piesa Girofarul a dramaturgului Dinu Grigorescu, într-un spectacol lectură semnat de regizorul Mihai Lungeanu.
     Dinu Grigorescu este un entuziast al teatrului. Are câteva volume de teatru și zeci de piese cu titluri incitante – Ciripit de păsărele; Ulciorul nu merge de multe ori la apă; Fluturi de noapte; Plimbare cu tele­scaunul; Bunica de la Istanbul; Iadul vesel; Miss Babele; Jaguar party; Valsul lebedelor; Foșnetul banilor (ce titlu!) – jucate cu ani în urmă de teatrele din Brașov, Reșița, Piatra Neamț, Brăila, Bârlad, Giurgiu și București (Teatrul de Comedie). De curând și la Pitești.
     Criticul Mircea Ghițulescu scria, în Istoria literaturii române, că Dinu Grigorescu se arată vulnerabil la detaliile vieții sociale românești, încât ajunge „pe culmile disperării“, dar nu cioranizează, ci notează febril toate anomaliile, agravându-le prin caricatură. Fiecare din satirele sale ne aruncă într-o lume buimăcită ahtiată după «Miss-uri și compromisuri», o lume impudică ce se dezbracă, se exhibă, se oferă.
     Lectura a arătat că „Girofarul“ este în ultimă instanță nu o piesă de teatru, în sensul obișnuit al cuvântului, ci mai mult un pamflet coroziv despre viciile societății românești actuale, în care se întâlnesc și sunt la loc de cinste minciuna, necinstea, înșelătoria, furtul, escrocheria, pungășeala, abuzul de putere, păcate capitale ale unei democrații.
     Plină de aluzii la evenimente întâmplate, cu o distribuție amplă cuprinzând 26 de personaje – Președintele (cu girofar legitim), Zbir, Bambina, Henț, Girofan, Șperaclu, Generalul, Evanghelie ș.a. –, „Girofarul“ este un fel de comedie savuroasă plină de replici sclipitoare în care realitatea se împletește cu irealitatea. Regizorul Mihai Lungeanu (posesorul a patru premii UNITER), înțelegând pe deplin mesajul piesei, a folosit o modalitate interesantă de expunere a lui, în ultimă instanță de demascare a impostorilor din piesă și implicit a modelelor din viața reală. Purtând o mască impersonală (albă), fiecare actor a stat în spatele unui stativ de orchestră în fața căruia se găsea un afiș cu numele personajului respectiv. Când personajul vorbea, interpretul își dădea masca deoparte descoperindu-și fața.
    A apelat la nume prestigioase ale tea­trelor bucureștene, alături de tineri talentați, dar care n-au atins încă notorietatea. Personalități artistice ca Mircea Rusu, Camelia Zorlescu, Dan Condurache, Ioana Calotă, Mircea Constantinescu, Vali Pena, Gabriela Popescu, Candid Stoica (la venerabila vârstă de 80 de ani), Mihai Niculescu, Petre Lupu, Ada Navrot, Doina Ghițescu, Dani Popescu, George Grigore, alături de Ionuț Kivu, Claudia Drăgan, Cătălin Mirea, Mirela Popescu, Rareș Zimbran, Cristi Dionisie (sper să nu fi uitat pe cineva) aderând la problematica piesei, au citit inteligent, dând spectacolului o formă coerentă.
     Discuțiile care au urmat după lectură au fost înfierbântate și diverse, unii vorbitori fiind pur și simplu uluiți de bogăția de teme explozive cuprinse în „Girofarul“, dar arătând și defectele ei de construcție. Alți vorbitori au declarat că, din forma actuală a piesei, s-ar putea face cel puțin alte zece piese. Actrița și dramaturgul Olga Delia Mateescu, după ce a relevat bogăția de teme cuprinse și mai ales paradoxurile, uneori aiuritoare ale replicilor, a mărturisit că, totuși, piesa nu i-a trezit niciun fel de emoție.
 
     Poetul, dramaturgul și eseistul Emil Lungeanu a spus: „Recunosc numaidecât de la primele pagini un scenariu de cinema grigorescian tipic, cu galopuri și cascadorii estetice, împușcături satirice și vervă fără egal, o manieră unică în teatrul românesc, comedia cinematică, care ar trebui brevetată de istoricii literaturii contemporane. (…) Salut rechizitoriul pe care îl face atât de bine acestui prezent de tristă amintire (…)“.
     Subsemnatul (fiind și unul din interpreți) a reiterat întreaga activitate a autorului, sesizând curajul cu care el atacă viciile societății actuale românești, ce trece printr-o profundă criză morală, curaj nemaiîntâlnit, poate, la niciun autor contemporan de teatru. Niciun manager al teatrelor bucureștene, de frica pierderii scaunului, nu îndrăznește să-i pună în scenă piesele actuale pline de aluzii pertinente la corupția existentă la nivel înalt. „Girofarul“ este, alături de „Curve de lux“ a profesorului Radu Iftimovici (regizată în 1996 tot de Mihai Lungeanu) una din cele mai curajoase piese scrise după evenimentele din decembrie ’89. Horia Gârbea, el însuși dramaturg, în stilul său amical și colocvial, a lăudat cu gentilețe „Girofarul“, etichetând-o cea mai reușită lectură de până acum a clubului dramaturgilor.
     În final, observațiile Olgăi Delia Mateescu au dezlănțuit, la autor (vizibil emoționat), un lung discurs explicativ despre geneza piesei, replicând acid: „Unii cer emoție acolo unde nu este și nici nu poate exista“. A evocat, în același timp, cu lux de amănunte, drumul sinuos al cariere sale de dramaturg, care a culminat cu spectacolul „Ciripit de păsărele“ de la Teatrul de Comedie (1971). Din păcate, discursul a fost întrerupt din cauza… orei înaintate (?!). Nu s-a supărat. Făcând să curgă pe scenă sângele adevărului, la vârsta pe care o are, cu operă dramatică impresionantă în spate, nu se mai teme de nimic, fiindcă intuiește că piesele sale singure vor înfrunta cu succes timpul, pentru simplu fapt că spune adevărul despre timpul pe care l-a trăit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe