Newsflash
Cultură

UN COSMOS UMAN

de Elena Liliana POPESCU - aug. 28 2009
UN COSMOS UMAN

Suntem invitaţi, prin acest volum, să facem o călătorie în Cosmosul uman al poeziei lui Victor Săhleanu, medic, cercetător, profesor, scriitor, cel care, însetat de cunoaştere, a căutat să înţeleagă „ce este omul“ şi calea pe care trebuie să o urmeze pentru a putea aspira la înţelepciune. (...)

   „Ce poate fi poezie, în lume şi viaţă?“, se întreabă cercetătorul poet şi sugerează mai multe căi pentru a se apropia de răspunsul pe care îl caută: „Poezia poate fi viziune emoţionantă/ asupra universului cunoştinţelor noastre –/ deşi ea este mai întâi de toate viziune emoţionantă asupra noastră înşine“; „Iată, poezia este mai densă decât orice ştiinţă.“ – Artă poetică (I). În acelaşi poem, medicul poet ne mărturiseşte cu emoţie ce înseamnă Poezia în viaţa sa: „Ea mă face să vibrez pentru oameni/ şi să mă aplec cu uimire spre lucruri.“, „Ea mă învaţă viaţa în mii de dimensiuni şi forme“, „Iată sunt medic/ şi niciodată nu voi abandona poezia.“, „Drumul meu duce de la realitate/ prin poezie, înapoi către ea“.
   Drumul cunoaşterii veritabile nu este uşor, cel care o caută cu perseverenţă realizează la un moment dat necesitatea de a parcurge acest drum: „Strângeam în mine totul şi pricepeam puţin./ Mă începeam, şi, iarăşi, tot mă sfârşeam deplin./ Voiam să fiu eu însumi şi nu ştiam: pe unde/ să intru-n stăpânirea a ceea ce m-ascunde?“, dar „fiecare clipă poate fi o revelaţie/ căci fiecare obiect poate fi văzut în o mie de feluri –/ fiecare lucru poate fi spus în alte feluri:/ nu ne ajunge o viaţă/ să înţelegem deplin culoarea, sau liniştea, sau jocul.“ (Mi Minor); „Spaţiul acesta nu are decât înlăuntruri/ dincolo este un alt dincoace/ şi ni se pare numai – că putem ieşi/ păşind între nori…“, reflectează autorul – Elegie (VI). Idealul pe care şi-l propune poetul peregrin este înalt: „aş vrea să fiu pur/ aş vrea să fiu simplu…“ (Gratii). Aspiră la „Tăcerea la care se ajunge rupând corzile/ şi care pare un alt (sau înalt) sunet de vioară“, la un „mers în afara Timpului“ – Artă poetică (II). Are momente de dezamăgire, dar acestea nu reuşesc să-l abată din drumul ales: „Lanţurile le voi purta cu căinţă căci,/ nevrednic să-mi ating vidul vechi/ n-am acostat decât Lumea nouă“ (Plutind sub furtuni). Credinţa îi însoţeşte permanent paşii: „Ne închinăm icoanei, ca să-i zâmbim mai puri“ (Madonă).
   Dragostea pentru fiinţa iubită este mărturisită în multe poeme, ca şi încercarea de a o ajuta să depăşească marile încercări: „Ce îţi va face gândul, când clipele de-acu/ nu vor mai fi simboluri a tot ce nu ţi-am spus?/ Eu – nu voi fi cu tine. Dar tu? Vei mai fi tu?“ (Încheiere autobiografică); „Ţi-am pregătit: şi fruntea – şi inima prea plină./ Vreau să găsim, alături, o dimineaţă pură…“ (Dacă încerci…); „Dar vor sosi şi orele de-apus/ şi tot prin tine o să le pricep/ şi-o să mă doară timpul ce s-a dus/ şi altă vreme n-o s-o mai încep“ – Elegie (I) .
   Poezia sa se naşte din acea clipă care îl emoţionează, când reuşeşte să o conştientizeze: „Din curgeri smulg o clipă s-o răsădesc în vers“ – Artă poetică (III). Aceasta îl ajută să îşi continue drumul spre esenţă, opririle fiindu-i doar popasuri, necesare pentru a privi „tot mai departe“, înăuntru: „Ştiu să mă las în urmă, pe mine cel de-acum/ ştiu cât de greu va fi s-ajung la cel de mâine…“ (Dacă încerci…); „Dar nu mă voi opri decât pentru popasuri/ din care să privesc în jur tot mai departe“ (De urc spre culmi).
   Sunt poezii scrise cu sinceritate, izvorâte din consistenta sa experienţă de viaţă, trăită sub semnul corectitudinii profesionale şi umane, din iubirea pentru „oameni şi lucruri“, pentru tot ceea ce ne face să reflectăm şi să înţelegem cine suntem, într-un univers în continuă schimbare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe