Newsflash
Cultură

Un comic serios

de Candid STOICA - oct. 7 2016
Un comic serios
   N-avea nimic comic, decât figura. Încolo tot ce făcea era serios și la locul lui. Nu râdea, nu zâmbea, nu se hlizea ca alții, din contră era grav, părând a comunica adevăruri esențiale. Și totuși lumea râdea când îl auzea vorbind. Părea neîmblânzit, nedat pe brazdă cum se zice. Și totuși lumea l-a numit Marinuș! Nu imita pe nimeni și totuși părea că vine din comicii de altă dată. Nu se străduia să iasă în evidență ca alții și totuși, cum apărea electriza. N-avea nevoie de text prea mult, dar cum deschidea gura, indiferent că spunea doar da sau nu, te făcea să-l iubești. Se exprima scurt, nu-i trebuiau multe cuvinte. Odată un coleg cu talent îndoielnic l-a întrebat dacă să rămână actor sau să se ducă să lucreze la comitetul central UTC, unde îl chemase viitorul ministru de externe al lui Ceaușescu, Ștefan Andrei:
    – Du-te, măi, i-a spus răspicat interpretul de neuitat al lui Crăcănel.
    – Să-ți fie clar: noi suntem colegi nu prieteni, i-a spus unuia care-i căuta amiciția, deși fuseseră colegi de institut.
    – Așa ți-au făcut? Dar e nemaipomenit, a exclamat odată când un coleg i se plângea că îi mânjiseră cu chinoroz bastonul cu care el își aranja mustața (juca un polițist) și cu ocazia asta se mâzgălise cu roșu abundent pe toată fața, în fața publicului, fără ca el să-și dea seama.
    L-am jucat împreună pe Agamiță Dandanache. Eu doream să fiu, el era deja! De obicei actorii își doresc aplauze, el avea aerul că-l deranjează. Unii l-au numit bufon. Nu-i plăcea. Se supăra și când se supăra sincer, stârnea râsul. Asta îl enerva. Era și el, vorba aceea, om. Alții au avut neveste cu nemiluita. La urma urmei, putea să aibă și el. Nu i-a trebuit. A avut una singură, pe care a iubit-o. De neînțeles pentru mulți, dar Marin Moraru era în esență „monocord“. Nu se străduia să fie ridicol pe scenă, era comedian înnăscut. Eheei, Marinuș, ai plecat, ne-ai părăsit. Ce o să ne facem acum fără Marinuș? Cine o să mai spună ca el „Mi-e naturelul simțitor!“, sau „Mangafaua eu sunt!“ și să râdă lumea?

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe