Newsflash
Cultură

Un autor și „notele sale de drum” în splenectomie

de Prof. dr. Leonida GHERASIM - feb. 22 2017
Un autor și „notele sale de drum” în splenectomie
     O monografie despre splină și patologia acestui organ nu s-a scris în țară, după cunoștințele mele, de multă vreme. Cu totul inedită este deci lucrarea cu titlul Splina. De la laparoscopie la chirurgia robotică și înapoi. Autorul, prof. dr. Cătălin Vasilescu de la Clinica de Chirurgie a Spitalului Fundeni din București, chirurg îndrăzneț și inovator, a abordat ca un internist avizat subiecte de patologie medicală a splinei – cu indicațiile și rezultatele splenectomiei – și ca un chirurg cu experiență metodele chirurgicale noi, de la laparoscopie la chirurgia robotică.
     Cartea cuprinde douăsprezece capitole, cu dimensiuni rezonabile și teme diverse: patru capitole cu subiecte de intercorelație între specialități (chirurgie, medicină internă, hematologie, gastroenterologie, pediatrie, oncologie) și șase capitole cu teme specific chirurgicale (chirurgia minim invazivă, laparoscopia etc.). Două capitole interesante sunt teme de cultură generală.
    Lucrarea începe cu o poveste persană, poveste în sensul real al cuvântului, fantastică și aproape ireală în medicina modernă, care ilustrează cât de complexe sunt patologia splinei și problemele sale chirurgicale. Ea invită medicul la studiul unei monografii interesante, în care experiența autorului se confruntă cu alte puncte de vedere într-un subiect dificil, legat de patologia medico-chirurgicală a splinei.
   Capitolele de început ale cărții abordează două teme cuprinzătoare privind anatomia vasculară și funcțiile splinei. Alegerea autorului pentru problemele anatomovasculare este justificată de rolul major al hemostazei atât în splenectomia „clasică” (deschisă), cât în special în chirurgia laparoscopică și robotică. Pentru fiziologia splinei, în afară de subiectele clasice, lucrarea analizează funcțiile imunologice și consecințele pe plan imun ale splenectomiei, în special sub aspectul infecțios.
   Monografia profesorului Cătălin Vasilescu tratează în patru capitole teme majore ale relațiilor internist–hematolog–gastroenterolog–oncolog–pediatru–chirurg în patologia splinei, domeniu în care experiența sa își spune cuvântul. În acest sens sunt prezentate indicațiile splenectomiei, cu avantaje și limite, în special în purpura trombocitopenică (PTI), anemiile hemolitice (AHA), în bolile maligne și în ciroza hepatică. Temele sunt tratate echilibrat, prezentându-se opiniile, argumentele și controversele rezultate din experiența personală și din literatură. Rezultatele splenectomiei sunt analizate și în raport cu tehnicile chirurgicale folosite – splenectomia prin abord deschis, splenectomia laparoscopică și robotică, splenectomia subtotală. Experiența profesorului Cătălin Vasilescu și a Clinicii de Chirurgie a Spitalului Fundeni între anii 2000 și 2015 este impresionantă. Splenectomia la adulți și copii însumează peste 400 de intervenții, marea majoritate la pacienți cu PTI (231 de cazuri) și la pacienți cu anemie hemolitică (185 de cazuri). Mai mult de două treimi din splenectomii s-au efectuat prin abord laparoscopic sau robotic. Trebuie menționat că profesorul Vasilescu a efectuat în 2003, pentru microsferocitoză ereditară, prima splenectomie subtotală laparoscopică din lume. Capitolele din monografie se referă în special la probleme de tehnică în splenectomia laparoscopică și robotică, așa cum rezultă din experiența autorului și din cea internațională. Problemele de tehnică privesc atât chestiuni generale, cât și unele detalii precum poziția pacientului pe masa de operație sau hemostaza. Numeroasele figuri realizate de autor ajută la înțelegerea tehnicii chirurgicale și atestă grija pentru rigoarea chirurgicală – element esențial în cursul intervenției.
     Un capitol important al lucrării abordează complicațiile după splenectomia laparoscopică și robotică, în parte diferite de cele ale splenectomiei clasice. În acest sens sunt subliniate aspecte legate de tromboza portală și tromboza portală/splenică, complicații care ridică adesea probleme dificile de diagnostic și tratament.
    Privită ca un tot, monografia publicată de profesorul Cătălin Vasilescu este o carte interesantă, bine scrisă și documentată, abordând o temă de actualitate. „Splina. De la laparoscopie la chirurgia robotică și înapoi” combină experiența unui chirurg inovator cu informații generate de medicina interdisciplinară. Datele prezentate sunt o pledoarie pentru metodele chirurgicale laparoscopice noi și, dacă este posibil – robotice – în practica chirurgicală. Editura Medicală, ca întotdeauna, oferă medicilor o carte de referință.

 

 
 
 
 

 

    O addenda la textul de mai sus: Intenționat sau nu, recenzentul – nevoit probabil ca într-un spațiu restrâns să se limiteze la enunțarea titlurilor și uneori la sintetizarea capitolelor de importanță majoră pentru chirurg – nu citează eseul introductiv (originală prefață, intitulată „Cum e cu putință ceva nou”). În această „Introducere” sui-generis, autorul mărturisește diferența între activitatea de documentare a unui cercetător, în trecut și în prezent, în vederea elaborării unei lucrări științifice. Se menționează cantitatea copleșitoare de informații pe care acesta o are astăzi la dispoziție, precum și opțiunea de a căuta datele necesare prin navigarea pe internet. Este o călătorie virtuală în care însă, fără un GPS vigil al inteligenței, s-ar pierde ca într-un labirint.
    Se ridică deci întrebarea: în condițiile arătate (valurile copleșitoare ale informațiilor), „mai e cu putință să scrii ceva nou?”. Rezolvarea acestei probleme cruciale pentru un autor, în opinia profesorului Cătălin Vasilescu, este cea pe care o va adopta în originala sa monografie oferită confraților chirurgi. Cartea nu este „splenectomia laparoscopică, ci felul în care a văzut-o autorul” – un punct de vedere, cât mai aproape de problemele reale ale practicii chirurgicale, așa cum le-a înțeles și le transmite, în baza unei îndelungate experiențe, cititorului. Cartea e văzută ca o călătorie, un jurnal de bord, de la „operația deschisă, la splenectomia laparoscopică, la cea robotică și, în fine, întoarcerea, ca metodă standard, în cele mai multe cazuri, la metoda clasică”. Autorul, „optimist”, nu uită să amintească faptul că „orice carte este o sticlă aruncată în mare”.

 

Dr. Mihail MIHAILIDE



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe