Newsflash
Cultură

Un atlas necesar

Un atlas necesar

Prestigiu prin tradiție și rădăcini

 

     Editura Medicală publică, în aceste zile, a cincea ediție a prestigiosului Atlas de electrocardiografie clinică, avându-l autor pe Corneliu Dudea. Atlasul își merită pe deplin atributul „prestigios” și poate fi considerat un monument al medicinei și cardiologiei românești.
     În anii ʼ80 ai secolului trecut, școlile de cardiologie românești erau conduse de mai multe personalități: la Târgu Mureș – Corneliu Dudea; la Cluj-Napoca – Roman Vlaicu; la Iași – Constantin Negoiță; la Timișoara – Caius Streian; la București –Anton Mihail la Colțea, Costin Carp la Fundeni și Leonida Gherasim la Spitalul Universitar. Toate aceste nume sunt istorie, dar mă bucură faptul că unele sunt istorie vie. Aproape zilnic ne bucurăm, la spital, de vizita maestrului nostru, acad. Leonida Gherasim. Anul acesta prof. dr. Corneliu Dudea a sărbătorit cea de-a 90-a aniversare, iar cu ocazia reeditării atlasului, am schimbat telefonic câteva cuvinte cu dumnealui.
     Atlasul este prestigios prin vechime, tradiție și rădăcini. Prima ediție a apărut în 1988, iar penultima de pînă acum, a patra, în 2006 – toate publicate la Editura Medicală. Tot la această editură, profesorul Dudea a tipărit, șapte ani mai devreme, în 1981, o la fel de prestigioasă monografie – „Electrocardiografie teoretică și practică”. În acea vreme, profesorii Dudea și Vlaicu de la Cluj onorau școala transilvăneană de cardiologie și cu alte apariții de valoare, precum monografia „Diagnosticul bolilor cardiovasculare”, la care cei doi erau coautori.
     La sfârșitul acestor rânduri, trebuie întărită ideea valorii perene a conținutului acestei cărți. Volumul de muncă și rezultatul sunt impresionante: peste 1.000 de pagini la fiecare ediție. Atlasul cuprinde două părți. Una teoretică și una practică, cu exemplificări ample de electrocardiograme, urmate de întrebări. Într-o parte distinctă a cărții, pentru a nu permite cititorului răspunsuri facile, sunt postate răspunsurile autorului și amplele lui comentarii. Așteptăm acum a șasea ediție. Valoarea nu zboară cu timpul.

 

Prof. dr. Mircea CINTEZĂ

 

Repere de o utilitate de netăgăduit

    

     Profesorul Corneliu Dudea este una dintre puținele personalități ale medicinei românești cu o cultură medicală enciclopedică. Internist de elită, hematolog avizat, și-a găsit desăvârșirea în domeniul cardiologiei, al cărui exponent autoritar este de decenii. Într-o epocă în care cardiologia devine tot mai tehnologizată, profesorul a valorizat examenul clinic prin două cărți scrise în colaborare cu profesorul Roman Vlaicu: „Propedeutica bolilor cardiovasculare” și „Diagnosticul bolilor cardiovasculare”, repere statornice pentru oricine dorește să se apropie de cardiologia clinică.
     În ciuda existenței numeroaselor metode moderne de explorare, alături de examenul clinic, electrocardiografia reprezintă și astăzi prima linie în evaluarea bolnavului cardiac. O experiență îndelungată, clinică și didactică stă la baza elaborării a două lucrări monumentale: „Electrocardiografia teoretică și practică” și Atlas de electrocardiografie clinică – repere de o utilitate de netăgăduit, nu numai pentru începători, dar și pentru cardiologi experimentați.
     Reeditarea pentru a cincea oară a „Atlasului de electrocardiografie clinică” la prestigioasa Editură Medicală stă mărturie nu numai pentru valoarea cărții, dar și pentru interesul constant suscitat de acesta în rândul cititorilor.

 

 

Prof. dr. Mircea GRIGORESCU

 

Corneliu Dudea (sub redacția), Atlas de electrocardiografie clinică. Două volume. Ediția a V-a revizuită și completată. Editura Medicală, București, 2015 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe