Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Umanismul îmbolnăvirii

Viața Medicală
Dr. Alexandru TRIFAN vineri, 22 mai 2009
Se poate afirma că nimic din ceea ce este uman nu se află în exteriorul medicinii. Un alt adevăr este acela că cel mai specific, mai caracteristic eveniment existenţial, acela care conferă în cea mai mare măsură substanţa sa de umanitate, este boala.
 
Ideea infuziei de umanitate pe care o dă boala a fost identificată în parteneriat privilegiat cu medicina. Cât de umani devin oamenii bolnavi au spus-o poeţi ca Paul Claudel şi filozofi ca Sören Kierkegaard şi Charles du Bos. Întrebarea este dacă medicina poate revendica un loc în lumea miracolelor. Răspunsul poate fi, după lectura cărţii dlui prof. dr. Dumitru Dumitraşcu, atât afirmativ, cât şi negativ. De ce? Pentru că miraculosul este o inerenţă a speranţei şi pledoaria făcută pentru ea în ultimul capitol este convingătoare. Negativ, dacă renunţăm la tot ceea ce aduce medicina cu ea, alinare, consolare. Dar făcând aceasta deschidem uşa dezamăgirii care apare la cei ce nu ştiu că ursitoarele ne-au hărăzit o existenţă maladivă, tocmai pentru a o înţelege mai bine.
 
Primul text al volumului de eseuri medico-umaniste: MEDICINA ÎNTRE MIRACOL ŞI DEZAMĂGIRE, semnat de dl prof. dr. Dumitru Dumitraşcu, este o scrisoare adresată autorului de către Constantin Noica.
 
(...)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.