Newsflash
Cultură

Ultimele acorduri muzicale ale lunii mai

de Anca FLOREA - mai 31 2017
Ultimele acorduri muzicale ale lunii mai
      Continuând seria programelor dedicate campaniei „Auzul e un dar. Nu-l ignora!”, la sala Radio a avut loc recent un concert susținut de Silvia Dumitrescu și Big Band-ul Radio, condus de Ionel Tudor. Prezentat de Florian Lungu, concertul a fost inițiat de Asociația audiologilor din România, cu scopul de a conștientiza importanța programului de screening auditiv național în rândul nou-născuților. S-a cântat blues, pop&jazz, spre încântarea celor ce îndrăgesc aceste genuri atât de speciale. Întâmplarea face ca, pe același podium, să fi evoluat, câteva zile mai târziu, cvartetul spaniol „De la Purissima”, aducând tot sonuri de jazz, dar în combinații inedite raportate la folclorul iberic. Artiștii oaspeți au fost aplaudați anterior la Sibiu, în cadrul tradiționalului Festival de jazz.
     La 20 mai, în întreaga țară s-a desfășurat Noaptea muzeelor, propunând, pe lângă posibilitatea de a vedea expoziții și exponate din cele mai diverse, și momente muzicale atractive, menite să completeze și să îmbogățească ambianța nocturnă în care miile de vizitatori s-au simțit de-a dreptul răsfățați. Cu acest prilej, la Pavilionul „Marcel Guguianu” al Muzeului de artă „Vasile Pârvan” din Bârlad, a debutat ediția a șaptea a turneului „Flautul fermecat”, sub genericul „Clasic V.I.P”. Concertul s-a desfășurat în formula binecunoscută, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și pianistul Horia Mihail au oferit vizitatorilor lucrări de Carl Philipp Emanuel Bach, Beethoven, Haydn, Devienne sau Mozart. Periplul a continuat la Deva și Alba Iulia, iar la 2 iunie cei doi interpreți sunt așteptați la Pitești, la 7 iunie la Ateneul bucureștean, iar la 13 iunie la Brașov. Evenimentul este organizat de Radio România, care cu siguranță merită urmărit și în acele seri de iunie.
    Vorbind însă despre manifestări derulate în Noaptea muzeelor, trebuie spus că Opera comică pentru copii – foarte activă și implicată în proiecte din cele mai variate –, a programat la 20 mai întâlniri cu trupa „Truverii”. Spectacolul, nu doar pentru copii, a oferit muzică medievală pe instrumente de epocă, muzicienii fiind însoțiți de cavaleri și domnițe. Apoi curioșii au asistat la deghizări spectaculoase și s-au „întâlnit” cu un piton alb și o iguană – musafiri de la Muzeul „Antipa”. De asemenea, oaspeții s-au bucurat de jocurile de societate derulate într-un spațiu special amenajat. Încă din fața clădirii, vizitatorii au fost întâmpinați de uriașii din baletul „Jack și vrejul de fasole” și au putut achiziționa jocuri educative și produse promoționale inspirate de producțiile teatrului.
     La Palatul Culturii din Iași, publicul a avut ocazia să viziteze superba clădire și să admire expoziții cu totul deosebite. Iar pe esplanadă, spectatorii au asistat la Gala extraordinară de operă și balet din cadrul Festivalului internațional al educației. A devenit deja o tradiție ca locuitorii dornici să asculte muzică bună – precum și participanții la conferințele sau simpozioanele găzduite anual de orașul din Moldova –, să fie invitați la un astfel de concert-spectacol. De această dată, s-au prezentat secvențe celebre din opera „Rigoletto”, operetele „Giuditta” sau „Sylvia”, musicaluri precum „Sunetul muzicii” sau „Candide”, alături de canțonete. Soliștii – Cristina Grigoraș, Simona Titieanu, Lăcrămioara Hrubaru Roată, Irina Scafaru, Nicoleta Maier, Andrei Fermeșanu și Cosmin Marcovici – au alternat cu pagini coregrafice din „Lacul lebedelor” sau „Imagine all the People”, dar și cu fragmente din suita „Arleziana” sau din „Tabloul triumfal” din „Aida” verdiană. La spectacol au colaborat corul mixt, corul de copii și ansamblul de balet în compania orchestrei teatrului, sub bagheta lui Tiberiu Soare de la Opera Națională.
     Iar în ultima săptămână din mai, Filarmonica bucureșteană a programat recitaluri mozaicate, începând cu cel susținut, la sala Studio, de violoncelista britanică Josephine Knight alături de pianista Angela Drăghicescu, stabilită în SUA. Cu acest prilej s-au ales opusuri romantice – Schumann, Brahms, Mendelssohn-Bartholdy – dar și Enescu. A urmat recitalul pianistului Ieronim Gugu într-o seară de mare muzică rusă, cu Scriabin, Rahmaninov și Prokofiev. Iar la 24 și 25 mai, rămânând în lumea claviaturii, Viniciu Moroianu a abordat, în cadrul concertelor curente ale orchestrei, lucrări de Lipatti și Basacopol, sub bagheta lui Camil Marinescu, partea a doua cuprinzând o partitură simfonică de Respighi. Dacă anterior părea că a existat o preferință pentru viorile soliste, de această dată pianul este suveran la Ateneu, pentru 27 mai anunțându-se un recital al pianistei Livia Teodorescu-Ciocănea.
    La 24 mai a debutat însă o nouă ediție a Săptămânii internaționale a muzicii noi, așa încât, în paralel cu programe din repertoriul clasic sau romantic, la București vom asculta, în diverse locații, piese compuse de creatori contemporani, români și străini, în interpretarea ansamblurilor noastre, colaborând cu dirijori și soliști specializați în tălmăcirea unor astfel de partituri. Primăvara se încheie deci cu muzică și spectacole pentru toate gusturile și preferințele.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe