Newsflash
Cultură

Turneul SoNoRo Conac va avea loc în perioada iulie-septembrie

de Florentina Ionescu - iul. 2 2021
Turneul SoNoRo Conac va avea loc în perioada iulie-septembrie

Cea de-a noua ediție a turneului SoNoRo Conac se va desfășura în perioada iulie-septembrie 2021, când vor avea loc 15 concerte în clădiri cu un istoric remarcabil.

Prin existența acestui proiect, SoNoRo și-a propus să revitalizeze opere arhitecturale importante din România, dar și să aducă muzica de cameră în zone de o mare însemnătate culturală, spun organizatorii într-un comunicat de presă remis redacției. 

Concert SoNoRo la Templul Coral
Concert SoNoRo la Templul Coral

Primul concert al turneului va avea loc luni, 5 iulie, de la ora 20:00, în Templul Coral din București. Construit în perioada 1864-1866 în stil arhitectural neomaur, Templul este o replică fidelă a splendidei sinagogi Leopoldstädter Tempel clădită în 1858 în Viena, dar distrusă de naziști. 

Templul Coral este singura sinagogă din România care încă mai are un cor, în întreaga lume existând aproximativ 100 de temple corale. 

Templul Coral 1

Din program

Programul concertului cuprinde lucrări de Gustav Mahler, Stan Golestan, Max Bruch, Piotr Ilici Ceaikovski și Ernst von Dohnányi în interpretarea muzicienilor Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă), Kyril Zlotnikov (violoncel) și Cristiana Mihart (pian). 

Alissa-Margulis
Alissa Margulis

 

„Cum anul trecut a deschis seria concertelor în grădinile conacelor, pe domeniile palatelor și lângă zidurile bisericilor fortificate, dar și apetitul publicului pentru această îmbinare a armoniei muzicii cu cea a naturii, și în acest an sunt programate concerte în aer liber”, promit organizatorii.

Intitulată ludic „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, ediția de anul acesta invită publicul să descopere locuri fascinante din țara noastră, cum sunt sate tradiționale care găzduiesc mici palate, vechi case tradiționale românești care impresionează prin onestitate sau clădiri impunătoare din centrul marilor orașe. 

Complexul Muzeal ASTRA Sibiu
Complexul Muzeal ASTRA Sibiu

 

„Marea muzică universală, frumusețea naturii și a arhitecturii tradiționale, alături de rafinamentul conacelor și palatelor de altădată au la fiecare ediție SoNoRo Conac un efect surprinzător. Invităm publicul să ne însoțească și anul acesta pentru a descoperi împreună câteva dintre cele mai frumoase locuri din țara noastră, dar și partituri mai puțin cunoscute, alese special pentru a întregi farmecul peisajului în care sunt interpretate”, a declarat Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.

Salvarea unor monumente din patrimoniul românesc

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc şi de a aduce în atenția publicului şi al autorităților remarcabile valori româneşti date uitării. 

Cristiana-Mihart
Cristiana Mihart

 

„În fiecare an, SoNoRo Conac este o experiență nouă, care ne arată că muzica ne poate aduce împreună în multe feluri și ne conectează, ne trezește emoții si ne ajută să descoperim alte și alte locuri din România. Prin concertele SoNoRo, vrem să  arătăm că muzica clasică poate fi accesibilă și în afara sălilor de concert, că poate fi surprinzătoare și că este mereu deschisă pentru un public nou, de toate vârstele. Dincolo de muzica atent aleasă și de măiestria muzicienilor, veți găsi în aceste evenimente explicații și povești despre fiecare piesă interpretată, dar și apusuri de soare fantastice sau grădini înmiresmate. Lumea SoNoRo, pe care cu mândrie o susținem deja de 9 ani, este o lume generoasă, diversă, vibrantă și plină de talent, o lume vie care vă va cuceri și care ne spune că trebuie să trăim intens azi, dar și să privim în armonie cu noi înșine și cu ceilalți, spre viitor”, a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.

Accesul este liber

Accesul la concertele SoNoRo Conac este liber și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro.

Călătoria muzicală va continua pe 6 iulie la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu – cea mai vastă structură etno-muzeală din România și unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din lume, un obiectiv turistic excepțional care a câștigat în 2019 marele premiu „European Museum Academy” (EMA). 

Kyril_Zlotnikov
Kyril_Zlotnikov

 

Pe 7 iulie va avea loc un concert la Biserica Reformată Calvină din Cluj-Napoca, construită între anii 1486-1516 și reprezentând cea mai mare construcţie gotică de tip sală din Transilvania şi din sud-estul Europei.

Pe 8 iulie turneul SoNoRo Conac ajunge la Castelul Bethlen-Haller, un edificiu tipic renascentist, reamenajat în stil baroc. Castelul din Cetatea de Baltă a fost ridicat între anii 1615-1624 de către Miklos Bethlen, iar în prezent găzduiește cramele Jidvei. 

Razvan_Popovici
Razvan Popovici

 

În data de 9 iulie va avea loc un concert în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”, din Oradea, în beneficiul reconstruirii Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Palatul, construit la începutul secolului XX, reflectă tendințele arhitectonice ale timpului din Imperiul multi-național și pluri-confesional Austro-Ungar.

Acest simbol important al orașului Oradea a fost, din păcate, devastat de un incendiu în 2018 și, încă de atunci, se fac eforturi pentru reconstruirea lui.

„Concertul SoNoRo dorește să reamintească încă o dată importanța acestei cauze și să îndemne publicul din toată țara să doneze pentru reconstrucția Palatului, în condițiile în care accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit”, se arată în același comunicat.

Unde vor avea loc concertele

Următoarele concerte vor avea loc: 

  1. la Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu-Mare, găzduită de o clădire construită în 1902, în stilul secession (10 iulie);
  2. la Hanul Domnesc din Suceava – atestat documentar în anul 1627, inițial casa domnitorului Miron Barnovschi, care a donat-o Mitropoliei Sucevei (12 iulie);
  3. în Casa memorială „Vasile Alecsandri” din Mircești, unde va avea loc un concert organizat în contextul Bicentenarului Vasile Alecsandri din acest an (13 iulie)
  4. și la Conacul Chrissoveloni din Ghidigeni, una dintre cele mai moderne reședințe din Europa, la începutul secolului XX, când a fost construit, fiind gazda unor petreceri impresionante, la care participau membri importanți ai aristocrației vremii, printre care și regele Ferdinand I al României și regina Maria.

Turneul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie a acestui an cu încă șase concerte. Mai multe detalii, în curând, pe site-ul conac.sonoro.ro

SoNoRo Conac 2021

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe