Newsflash
Cultură

Turnee inedite prin țară

de Anca FLOREA - sept. 23 2016
Turnee inedite prin țară
    La început de toamnă, concursul „George Enescu“ este în plină desfășurare, cunoscându-se deja câștigătorii secțiunii Compoziție: Tian Tian din China, la categoria muzică simfonică, și Caterina di Cecca din Italia, la muzică de cameră. Cu aceeași nerăbdare este așteptat de melomanii bucureșteni și Festivalul orchestrelor radio (RadiRo).
     Pe de altă parte, la Sibiu se pregătește Festivalul de operă, în cadrul căruia ansamblul din Timișoara, spre exemplu, va oferi la 24 septembrie spectacolul „Nunta lui Figaro“ de Mozart. Repetițiile pentru reprezentațiile festivalului „Timișoara muzicală“ se desfășoară într-un ritm alert, mai ales că, între 3 și 30 octombrie va propune producții din repertoriul curent.
    Este și vremea turneelor prin țară, lansate, nu întâmplător, de Radio România. Amintim de cel derulat de ArgEnTango, cu piese de Piazzolla. Unul dintre concerte, intitulat „Piazzolla, o poveste autentică“, a fost preluat pe un CD editat acum de Casa Radio, care va fi lansat la 20 septembrie, la sala Radio. Tot aici are loc un concert în care îndrăgita Analia Selis va cânta alături de Omar Massa (bandoneon), Mariano Castro (pian), Răzvan Suma (violoncel) și Rafael Butaru (vioară).
    Un alt turneu inedit este cel susținut de reputatul violonist Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail. Sub genericul „Vioara lui Enescu“, el se desfășoară în perioada 9 septembrie – 1 octombrie în numeroase orașe și sate din țară. Debutul a fost la Alba-Iulia, a continuat în Câmpia Turzii, apoi comunele Viișoara (jud. Cluj), Cumpăna și Mihail Kogălniceanu (jud. Constanța), urmând popasuri la Slatina, Pitești, comuna Aninoasa (jud. Dâmbovița), pentru ca, după două concerte la București (sala Teatrelli și sala Radio), să se încheie la Deva. Sigur că pentru interpreți va fi un tur de forță. Nu solicită numai un efort aparte, distanțele parcurse fiind mari, de asemenea. Astfel, nu prea mai rămâne timp de „respiro“.
     Opera din Iași prezintă noua producție la 9 septembrie, cu opereta „Văduva veselă“ de Lehar, iar Opera din Timișoara „Norma“ de Bellini, în seara zilei de 8 septembrie. Tot atunci, Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski“ oferă baletul „Don Quijote“ de Minkus, pregătind festivalul care de peste patru decenii atrage publicul, ca la o adevărată sărbătoare a muzicii și dansului. În Cluj, Opera Română a invitat spectatorii la un concert intitulat simplu „La operă“, prezentând, la 3 septembrie, repere ale stagiunii, care începe cu „Boema“ de Puccini. Deși bucureștenii își testează răbdarea până la deschiderea cortinei, vor fi răsplătiți din plin prin surprizele pe care galele de operă și de balet din 14 și 16 octombrie le vor aduce la rampă. Iată că în toate colțurile țării se întâmplă „ceva“ în plan muzical, așa încât melomanii au asigurate zile de toamnă frumoase și bogate.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe