Newsflash
Cultură

Trecători prin porţi de soare

de Paula ROMANESCU - mar. 21 2014
Trecători prin porţi de soare
Vine o vreme când ai vrea să te opreşti puţin cât să priveşti în urmă şi să-ţi spui că eşti pe drumul cel bun, dar adevăratul urcuş abia începe. La cei 46 de ani ai săi, pictorul Sorin Adam poate privi în urmă cu mândrie. Licenţiat la Academia de Arte Bucureşti (1996), preparator universitar la Academia de Artă „Luceafărul“ din Bucureşti (1998–2002), membru al UAP (1997), cu peste 20 de expoziţii personale şi de grup în România, Italia, Turcia, pictorul este stăpân pe toate câte cu desen şi culoare se împletesc. Prin lumina care-i este univers familiar, el reinventează alcătuiri de turnuri-catedrale din „zări de soare pline“, de care n-aveam ştire decât din hărţi şi stampe, peisaje pe Sena, de prin Bretania, din pieţele de ieri, de azi, dintotdeauna, umbre colorate care aduc a oameni mereu fără griji, niciodată grăbiţi, trecători prin „porţi“ de soare ca într-o perpetuă tihnă a gândului.
Format la şcoala artei româneşti de cea mai pură esenţă, Sorin Adam şi-a însuşit elementele primordiale ale acesteia construindu-şi la rându-i un stil propriu, inconfundabil, în care a amalgamat tot ce a ales cu parcimonie de la înaintaşii săi ca pentru o reverenţă de fiu nerătăcitor conştient că este dator să ducă mai departe, întregind-o, o zestre cu lumină însemnată.
Lucrările sale toate sunt tot atâtea imnuri înălţate luminii. În „Port în Bretania“ lumina s-a mutat sub paşii oamenilor-umbre de la ţărm. ÎnPort în Bretania „Peisaj pe Sena“, lumina inundă cheiul dar se şi anină în crengile dezgolite ale arborilor cărora poate le e dor de aurul frunzelor. În „Procesiune“, drumul e de miere (marea – de cenuşi albastre!), sub paşii femeilor în alb care-şi duc de mânuţă copiii, mici îngeri nedeprinşi cu zborul, poate spre capăt de vreme.
Doar Bazilica „Sacré-Coeur“ de pe colina Montmartre (construită după planurile arhitectului Paul Abadie (1876–1912) albeşte pe cerul de un albastru pur, în vreme ce spre ea trec umbre întunecate mergătoare pe un asfalt de cerneală întinată, printre ziduri oarbe sau cu ferestre crenelate din care nu ne-ar mira deloc să răzbată aznavourianul cântec La Boème, acum când „ça ne veut plus rien dire du tout”.
Expoziţia de pictură Sorin Adam, al cărei vernisaj a avut loc în seara zilei de Dragobete la Cercul Militar Naţional, sala „Galeria Artelor“ s-a constituit într-o adevărată întâlnire a unor umbre dragi – Vasile Grigore, Tonitza, Ciucurencu, Ţuculescu – cu luminile noi, care suntem chiar noi, privitorii de astăzi ai pânzelor noului reprezentant al luminii cântătoare despre o lume care se întregeşte prin penelul său înmuiat în ape de soare – pictorul Sorin Adam.
Nu, tablourile sale nu se tălmăcesc prin cuvinte. Ele trebuie privite până când vom simţi că ne-am mutat printre albastrele alcătuiri cu formă umană pe cine mai ştie care drumuri pavate cu lumină de aur curgător.
Pentru Sorin Adam urcuşul abia de-acum începe. Să fie un Icar cu aripi adevărate? Doar Soarele-Timp o ştie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe