Newsflash
Cultură

Traumatologia genunchiului

de Prof. dr. Dinu M. ANTONESCU - dec. 15 2016
Traumatologia genunchiului
     Personalitatea profesorului Nicolae Gorun este multiplă: ortoped care a urcat, prin munca sa neobosită, până la cea mai înaltă treaptă a profesiunii, prolific autor de cărți de specialitate, epigramist redutabil, poet sensibil și, nu în ultimul rând, soț și tată. În 2016, profesorul Gorun a publicat, la editura „Curtea Veche“, un nou volum – al nouălea – din seria „Caiete de traumatologie osteoarticulară specială – Genunchiul“.
     Volumul, de 793 de pagini, apărut în condiții grafice excelente, este închinat traumatologiei genunchiului și respectă schema clasică de prezentare a unui material de specialitate. Primul capitol cuprinde date de anatomie descriptivă, anatomie topografică și anatomie funcțională, date actualizate și absolut necesare pentru înțelegerea demer­sului diagnostic și terapeutic al patologiei traumatice a genunchiului. Examenul clinic și imagistic al genunchiului normal este prezentat în cel de-al doilea capitol, iar cel al genunchiului traumatizat în capitolul al treilea al monografiei. Este acordată o importanță majoră examenului clinic: anamneză, inspecție, palpare, aprecierea mobilității, efectuarea măsurătorilor, elemente care astăzi sunt uneori trecute cu vederea pentru a sări direct la imagistică. Dar tocmai examenul clinic este cel care ne arată ce investigații imagistice sunt necesare, în fiecare caz în parte. Sunt descrise amănunțit semnele patologice ce pot fi depistate în diferitele traumatisme ale articulației și datele imagistice ce ne vor conduce la stabilirea unui diagnostic corect și complet.
     Capitolul patru descrie multiplele căi de abord chirurgical al genunchiului, cu planurile tisulare ce trebuie străbătute până se ajunge la elementul anatomic lezat. Sunt, de asemenea, prezentate porțile de intrare în genunchi, în cursul explorării și chirurgiei artroscopice.
     În patologia traumatică propriu-zisă a genunchiului se intră începând cu fracturile, prezentate în capitolul cinci. Sunt descrise fracturile extremității femurale distale, fracturile rotulei și fracturile extremității proximale ale tibiei și ale fibulei. La fiecare din cele trei localizări ale fracturilor sunt precizate etiopatogenia, anatomia patologică, multiplele clasificări ale diverșilor autori, inclusiv amănunțita clasificare AO, aspectele clinice și radiologice, diagnosticul pozitiv și diferențial, evoluție, complicații, prognostic și posibilitățile terapeutice de la cele conservatorii (inclusiv extensia continuă, astăzi aproape nefolosită) până la cele chirurgicale, mai vechi sau mai moderne. Sunt detaliate toate metodele terapeutice, etapele osteosintezei și toate mijloacele de a o realiza. Sunt descrise complicațiile tardive și posibilitățile de a le trata. Este impresionantă cazuistica proprie a autorului – 74 de fracturi extremitate distală femurală, 295 de fracturi și 12 pseudartroze de rotulă, 72 de fracturi extremitate proximală tibială – prezentată în tabele și ilustrată cu cazuri demonstrative.
     În capitolul șase se continuă descrierea patologiei traumatice cu luxațiile genunchiului, ale rotulei și ale articulației tibio-peroniere superioare, urmărind aceeași schemă de expunere. Capitolul șapte este dedicat contuziilor genunchiului (etiopatogenie, anatomie patologică, fiziopatologie, clasificare, studiu clinic și radiologic, diagnostic pozitiv și diferențial, evoluție, complicații, prognostic) și tratamentul lor ortopedic, microchirurgical sau chirurgical, în funcție de gravitate. Sunt urmate de prezentarea experienței personale a autorului pe 137 de cazuri grave, care au impus abord chirurgical. Din acestea, în 97 de cazuri s-a utilizat un procedeu original – capitonajul longitudinal.
     Capitolul opt are ca tematică entorsa genunchiului. Sunt expuse mișcările forțate care determină leziunile ligamentare și/sau meniscale. Este prezentată anatomia patologică, simptomatologia, modificările imagistice care le pun în evidență, cât și tratamentul lor, ortopedic sau chirurgical. Experiența personală se bazează pe 24 de cazuri de entorse, majoritatea grave, toate tratate prin intervenție chirurgicală, în perioada în care artroscopia nu era încă frecvent utilizată la noi în țară.
     Plăgile – capitolul nouă – prezentate după schema clasică, necesită un tratament chirurgical, diferențiat în funcție de mecanismul de producere și de profunzime, așa cum reiese și din experiența personală pe 74 de cazuri. Ultimul capitol, al zecelea, se adresează leziunilor structurilor moi ale complexului cvadricipital, de multiple tipuri anatomopatologice și cu multiple tehnici chirurgicale de reparare.
     Volumul „Genunchiul“ al profesorului Nicolae Gorun epuizează întreaga patologie traumatică a acestei regiuni anatomice, cu părțile ei moi și cu structurile scheletice. Este o adevărată enciclopedie, bazată atât pe datele din literatură (cu o bibliografie de 898 de titluri), cât și pe o bogată și îndelungată experiență personală. De o erudiție medicală inegalabilă – prin multitudinea de nume și date citate și fiind însoțită de numeroase scheme, tabele și radiografii, toate clare și sugestive, care întregesc înțelegerea textului – monografia „Genunchiul“ va deveni, cu siguranță, un ghid indispensabil al oricărui traumatolog care se dedică patologiei traumatice, atât de frecvente și atât de diverse, a acestei complicate și importante regiuni anatomice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe