Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Tratat valoros şi util

Viața Medicală
Prof. dr. Gheorghe BĂCANU vineri, 8 iulie 2011

   Recent definitivat, „Tratatul român de boli metabolice“, editat de dl prof. dr. Viorel Şerban, este o sursă deosebit de utilă medicilor dedicaţi acestui important capitol de patologie. Lucrarea este prezentată de dl prof. dr. Gheorghe Băcanu, la Cartea şi revista medicală. (...)

   De curând, cu ocazia celui de-al 37-lea Congres Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a fost lansat cel de-al doilea volum (şi ultimul) al unei împliniri pe care o consider importantă, TRATATUL ROMĂN DE BOLI METABOLICE, primul de acest fel finalizat în ţara noastră.
   Întocmit într-un timp record şi tipărit în condiţii excelente de editura Brumar din Timişoara, Tratatul înglobează ştiinţa şi experienţa unui mare număr de diabetologi din toate generaţiile, proveniţi din aproape toate universităţile de medicină din România. Iniţiativa apariţiei cărţii, ca şi îndeplinirea acestei dificile responsabilităţi, i-au aparţinut domnului prof. dr. Viorel Şerban, editorul coordonator, membru titular al Academiei de stiinţe Medicale, şeful Clinicii de Diabet, nutriţie şi boli metabolice din Timişoara, universitar cu îndelungată şi excepţională activitate medicală şi ştiinţifică, specialist cunoscut în ţară şi pe plan internaţional. Ideea a avut ca fundament o necesitate adevărată, în lipsa unei cărţi recente, unitare, suficient de extinse, conţinătoare atât a datelor clasice, valabile şi astăzi, cât şi a celor mai moderne achiziţii în domeniul atât de vast al bolilor metabolice, indispensabilă medicilor rezidenţi şi foarte utilă specialiştilor şi chiar medicilor primari de boli metabolice.
   Conţinutul Tratatului – conceput ca o carte de învăţătură – este dens şi expus într-un stil didactic şi relativ uşor inteligibil şi asimilabil, fără însă a fi simplist şi excesiv de schematic. Aceste calităţi şi caracterul unitar al ambelor volume au fost asigurate de către editorul coordonator.
   Diabetul zaharat, principala boală metabolică a adultului, şi problemele conexe lui ocupă primul volum şi o parte din volumul al doilea (complicaţiile), urmat fiind de obezitate, dislipidemii şi de celelalte afecţiuni ale adultului şi copilului (diabetul zaharat tip 1 şi tip 2 şi tulburările genetice de metabolism). O atenţie specială este acordată nutriţiei normale şi patologice, vitaminelor şi carenţelor acestora.
   Tratatul este primit cu interes de cei cărora li se adresează, ceea ce confirmă premisa necesităţii lui în lumea medicilor ce se ocupă de acest important capitol de patologie.
În final, consider că această operă adevărată este ceea ce şi-a propus să fie: prima, nu doar din punct de vedere cronologic, ci şi al valorii şi utilităţii ei.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.