Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

TRATAMENTUL PSIHOACTIV LA COPII  

Viața Medicală
Dr. Al. T. vineri, 28 ianuarie 2011

  Dl prof. dr. Ştefan Milea semnează, în numărul 4/2010 al REVISTEI DE NEUROLOGIE ŞI PSIHIATRIE A COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI DIN ROMÂNIA, sinteza academică: Obstacole, dificultăţi şi principii practice ale terapiei psihoactive optime la copil şi adolescent. Ideile care se desprind sunt următoarele: a) Utilizarea optimă a substanţelor psihoactive la copil şi adolescent se confruntă cu obstacole. Ele poartă amprenta: particularităţilor biologice, psihologice şi sociale ale persoanei suferinde, ale vârstei acesteia, ale suferinţei şi ale preparatului psihoactiv; b) În loc să se reducă, obstacolele din calea unor soluţii medicamentoase optime ale tulburărilor psihice la copil şi adolescent se diversifică; (...)

  Dl prof. dr. Ştefan Milea semnează, în numărul 4/2010 al REVISTEI DE NEUROLOGIE ŞI PSIHIATRIE A COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI DIN ROMÂNIA, sinteza academică: Obstacole, dificultăţi şi principii practice ale terapiei psihoactive optime la copil şi adolescent. Ideile care se desprind sunt următoarele: a) Utilizarea optimă a substanţelor psihoactive la copil şi adolescent se confruntă cu obstacole. Ele poartă amprenta: particularităţilor biologice, psihologice şi sociale ale persoanei suferinde, ale vârstei acesteia, ale suferinţei şi ale preparatului psihoactiv; b) În loc să se reducă, obstacolele din calea unor soluţii medicamentoase optime ale tulburărilor psihice la copil şi adolescent se diversifică; c) Procesul diversificării obstacolelor din calea unor soluţii medicamentoase optime este urmarea: • creşterii vertiginoase a numărului de substanţe psihoactive • aprofundării cunoştinţelor de psihofarmacologie • nevoii de armonizare a opţiunilor terapeutice cu cele ale echipei multidisciplinare, inclusiv cu cele ale pacientului şi ale aparţinătorilor acestuia • cerinţelor medicinii moderne de a asigura nu doar dispariţia tulburărilor, ci şi ameliorarea calităţii vieţii şi integrarea optimă în comunitate a bolnavului; d) Soluţia optimă în cazul chimioterapiei tulburărilor psihice implică asumarea deliberată a unui risc; e) Pentru a-l diminua, pedopsihiatrul este dator să respecte o serie de reguli, iar pentru a elimina răspunderea sa, el trebuie să şi-l asume împreună cu aparţinătorii şi pacientul.
   Medicina din Republica Moldova începe să se afirme, aşa cum rezultă din tema: Rolul factorului neurotrofic (BDNF) în remedierea leziunilor hipoxico-ischemice perinatale, dezvoltată de conf. dr. Svetlana Hadjiu din Chişinău. Studiul apreciază nivelul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF) în ser la copiii cu leziuni hipoxico-ischemice perinatale (EHIP) de diferit grad în perioada acută şi de recuperare. Nivelul înalt de BDNF protejează creierul, susţine supravieţuirea şi diferenţierea neuronilor. Nivelul scăzut de BDNF din serul nou-născutului cu EHIP constituie un criteriu obiectiv de prognostic al dizabilităţilor neuropsihice şi motorii. În EHIP de grad sever, procesele de neurogeneză se decompensează şi neuronii corticali nu sunt protejaţi de distrucţie. Nivelul scăzut de factor neurotrofic, în acest caz, nu este suficient pentru a menţine la amploarea necesară procesele de neurotroficitate şi neuroregenerare. Administrarea unui exces de factori neurotrofici protejează ţesuturile cerebrale sensibile contra leziunilor hipoxico-ischemice. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.