Newsflash
Cultură

Tomas Tranströmer sau "Gondola îndoliată"

de Geo VASILE - oct. 19 2011
Tomas Tranströmer sau
   După cum deja se ştie, câştigătorul de anul acesta al Premiului Nobel pentru Literatură este poetul suedez Tomas Tranströmer, născut la Stockholm în 1931. Motivaţia juriului Academiei Regale sună astfel: „datorită imaginilor sale dense, limpezi în a oferi o nouă cale de acces către realitate“. Aşadar, împlinirea a opt decenii de viaţă a corespuns recunoaşterii supreme a operei sale lirice. Victimă, în 1990, a unui accident vascular cerebral, scriitorul are mari dificultăţi de vorbire (în locul lui vorbeşte soţia sa, Monica, ce dă glas gesturilor şi gândurilor poetului) şi e constrâns să-şi petreacă timpul într-un cărucior cu rotile. Ceea ce nu l-a împiedicat să viziteze România în 2003, cu ocazia lansării volumului de poeme Pagini din cartea nopţii (Editura Polirom) în traducerea lui Dan Shafran. În 2005, i-a apărut un al doilea volum, semnat de acelaşi traducător, Taina cea mare. Considerat decanul poeziei suedeze de azi, a fost tradus în peste 40 de limbi străine, opera sa situându-se între modernism, expresionism şi suprarealism. Este licenţiat în psihologie la Universitatea din capitala Suediei şi a lucrat, din anii şaizeci, la Institutul Psihotehnic al universităţii şi într-un institut de reeducare a delincvenţilor minori din Roxtuna. S-a ocupat, de asemenea, de handicapaţi şi toxicodependenţi.
   Ca poet, a debutat la 23 de ani, cu volumul 17 dikter (1954). Opera sa poetică este majoritar inspirată de călătoriile în lume, inclusiv în Europa de Est. Ultimul său volum de poezie se numeşte Gondolaîndoliată, scris după declanşarea bolii, şi abordează teme precum claustrarea, nimicnicia şi moartea, expresie ultimă a pesimismului său cosmic-vizionar. Printr-o tehnică de teleobiectiv creează surprinzătoare schimbări de perspectivă, oferind rapide transferuri între dimensiunea individuală şi cea cosmică, între cea personală şi cea metafizică, planetară.
   În opera lui Tranströmer există conexiuni cu tradiţiile filosofico-religioase, cu mistica occidentală creştină tip Meister Eckhart sau maeştri renani din evul mediu. Poezia lui Tranströmer dezvăluie ipostazele tainice ale realului prin epifanii care îngăduie experienţa insolită a unor imprevizibile simbioze între epoci şi locuri disparate. Înaintea Premiului Nobel din octombrie 2011, i-au fost decernate mai multe distincţii, dintre care semnalăm: Premiul Internaţional Neustadt pentru Literatură, Premiul Petrarca (Germania), Premiul Nordic al Academiei Suedeze. Oferim publicului, în traducere din limba franceză, o poezie a marelui poet:
 

Pietrele

 

Aud cum cad pietrele pe care le-am aruncat,
Cristaline de-a lungul anilor. În vale
Zboară faptele confuze ale clipei
Strigând din vârf în vârf de arbori, tac
În aerul mai uşor al prezentului, planează
Precum rândunicile din vârf
În vârf de munte până
Ce-ating podişul cel mai depărtat
De-a lung de frontieră cu lumea de dincolo.
Acolo cad
Faptele noastre cristaline
Nici vorbă de genune,
Înafara propriei fiinţe.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe