Newsflash
Cultură

Timpul rotund

de Paula ROMANESCU - sept. 1 2017
Timpul rotund
     Erau rotunde şi albastre, poate, fructele fără gust din grădina Raiului, cel cu un singur pom interzis. Să fi avut acesta fructe roşii? De ce – a vrut să ştie Eva. Răspunsul era: fiindcă nu trebuia să ştie. Dar ea a aflat şi-apoi povestea e cunoscută, dar nu pe de-a-ntregul, se pare. Altfel, de ce de-atâtea veacuri se anină de pomul cunoaşterii numeroși însetaţi de taina iniţierii, dând fiecare o nouă tălmăcire vechii poveşti?
     Dacă poeţilor le este de ajuns cuvântul spre a ne arata cum a fost atunci, artiştilor le-a fost şi le este din ce în ce mai greu să aleagă materia prin care să se exprime. Cei mai aproape de adevăr sunt poate sculptorii. Cu fiecare rotunjime în lut, lemn, piatră, marmură, trovanţi, degetele lor par a vrea să surprindă perfecțiunea. Dar de fiecare dată rotundul le alunecă printre degete, se ascunde în miez de taină şi ei se trezesc cu mâinile goale, gata să reia iar şi iar lucrarea aceea visată, a cărei perfecţiune doar Creatorul o ştie.
     Iar timpul, rotund şi el ca necuprinsul, îşi înseamnă mereu necurmata-i trecere. Semnele sale sunt lăsate de muritorii care au muşcat la rândul lor din fructul cunoaşterii, preschimbând-o în creaţie: literară, muzicală, plastică, arhitectonică, ştiinţifică, biologică.
     Dar noi să ne oprim o clipă la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București unde, pâna la mijlocul lunii iulie, sculptoriţa Ana Rus a prezentat expoziţia Timpulsacru şi profan. Aceasta a reunit peste 30 de lucrări din diferite perioade de creaţie, toate răstălmăcind în felul lor vechea poveste cu mărul ca simbol şi sâmbure al vieţii omului. Este povestea cu oul primordial ca germene al vieţii niciodată muritoare, cu rotunjimile trupului de femeie sculptate de vânt sau de focul din privirile celor cărora le va fi veşnic dor de paradis.
Aflată în plină maturitate creatoare, cu nenumărate expoziţii în ţară şi străinătate (Franţa, Austria, Ungaria, Grecia, Iugoslavia, SUA), cu nenumărate premii naţionale şi internaţionale, din care nu lipseşte aurul medaliilor (placheta de aur „Grand Prix International” la Cannes, Franţa, în 2008 și 2010; marea medalie de aur, tot la Cannes, în 2010; Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler, primit în 2004, și multe altele), Ana Rus s-a format în sculptură la Institutul de Artă „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoţia 1974. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici și a clubului UNESCO din Bucureşti și a Uniunii Artiştilor Sculptori din Ungaria.
     Cu peste 20 de lucrări expuse în spaţiul public, Ana Rus are deopotrivă lucrări de mici și mari dimensiuni, în care ştie să concentreze esenţe de spirit graţioase, cu forme care trimit la geneză, credinţă sau simbolistica tălmăcitoare de mituri şi legende româneşti. Lucrările ei sunt ca o invitaţie fără cuvinte de a ne pierde, regăsindu-ne rădăcinile sufletului, printr-un univers ştiut numai de ea, dar familiar deopotrivă şi privitorului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe