Newsflash
Cultură

Terapie intensivă de umor

de Paula ROMANESCU - iul. 3 2015
Terapie intensivă de umor
  Că medicii sunt fini observatori ai lumii prin care trec nu mai este de mult o noutate. Că medicii se întâmplă să fie şi muzicieni, şi pictori, şi scriitori, nu este deloc o întâmplare. Cunoscători ai sufletului omenesc, tămăduitori ai trupului, medicii ar vrea să cuprindă toate înţelesurile universului prins într-un bob de rouă care le este chiar raţiunea inimii. Şi de aici – bucuria creaţiei.
  Despre medicul Sever Miu – membru al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România şi, deopotrivă, membru al Cenaclului de Arte Plastice al Medicilor „Ion Ţuculescu“, se poate spune că s-a exilat în regatul cuvântului, alegându-şi drept regină bucuria ca mod de a împărtăşi prin scris întâmplări şi istorii. Toate scrierile sale sunt „tablouri dintr-o expoziţie“ în care îşi invită cu generozitate cititorii ca într-un joc în care, dacă informaţia exactă despre cele văzute ar deveni aridă, are grijă să lase umorul pe aproape.
  Recentul volum de „proză umoristică 75%“ – Unde dai şi nu mai crapă (Editura Rawexcoms, Bucureşti, 2015) continuă suita de relatări insolite de prin călătoriile sale de om liber (de când cu libertăţile toate care ne-au potopit după acel decembrie ʼ89) prin lumea la care va fi visat ca la un Paradis interzis în lunga iarnă a vrajbei noastre, relatări-schiţe cu care ne-a fermecat în urmă cu câţiva ani când a publicat volumul „Cu nuca-n perete“.
  Ironie, comic de situaţie, surprinderea elementului insolit, banalul cotidian prins în insectarul hazului (spleen german), istorie şi poveste (amintiri despre regi, regine şi sfetnicii lor), mode-surogat, turism, breaking news, diversitate ca drept de a fi altfel (altfel decât om ca toţi oamenii!).
  Nimic nu scapă observaţiei acestui scriitor pentru care nici cel mai palid fapt divers, repovestit în felul său, nu rămâne deloc de neluat în seamă.
  Personaj nelipsit din niciun capitol este ea – soţia, jumătatea perfect întregitoare a rotundului vieţii, fără de care nicio bucurie n-ar fi completă. Scriitorul abia dacă îi rezervă o frază-două în economia povestirii, dar chiar şi aşa echilibrul este asigurat. Uneori ajunge o singură vorbă a acesteia, o privire, un zâmbet şi lucrurile capătă aşezare logică. Ea este rezonerul din teatrul antic, este mintea limpede şi dă siguranţa că nimic rău nu i se poate întâmpla rătăcitorului prin tărâmul imaginaţiei.
  De la un păcătos de „sconto“ aruncat cu vigilenţă de turist cunoscător al metehnei ofertanţilor de servicii culinare de a umfla preţul, povestitorul se alege (prin Italia lui quanto) cu… nişte „rude otomane“.
  Gândul îl poartă apoi la Mecca (de ce n-ar face un pelerinaj acolo?) şi, poate, drept recompensă „Allah mă va împroprietări cu un munte de pilaf şi o parcelă de verdeaţă în Paradis“. Tot gândul (păcătosul!) l-a mai îmbiat şi cu nişte cadâne al căror număr îl lasă la mărinimia profetului…
  O lectură fermecătoare care nu-ţi lasă răgaz să evadezi din „călătoria“ pe care autorul volumului Unde dai şi nu mai crapă ne-o oferă ca pe un dar de însorit umor, 100%, cu care să ne permitem să ignorăm cenuşiul zilelor mereu la fel, dintr-o viaţă în care nu se prea întâmplă nimic.
  Titlul ales ţine de marea admiraţie a scriitorului pentru miezul din înţelepciunea populară, multe din proverbele şi zicătorile româneşti fiind plasate de acesta drept motto la schiţele sale: „Cine intră în cuşcă trebuie să cânte cocoşeşte…“, „nu te încrede în tot câinele care dă din coadă“. Dar nici literatura lumii, cu-a sa înţelepciune, nu este ignorată: „Iar eu de râd vreodată bunăoară/E pentru că nu am decât o cale/Spre a-mi ascunde lacrima amară“ (Petrarca).
  Şi totuşi, cu sau fără lacrimă, fie-ne zâmbetul cald şi hohotul de râs sănătos. Acesta e mesajul pe care medicul scriitor Sever Miu ni-l transmite prin scrisul său ca o terapie intensivă de umor, pe care ni-l dozează fără parcimonie ca pentru a ne convinge că merită să trăim în bucurie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe