Newsflash
Cultură

Terapia prin iubire

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - oct. 25 2012
Terapia prin iubire
   Autor afirmat în secolul XXI, Iorgu Gălăţeanu a trăit emoţional, intelectual şi moral nu doar binefacerile progresului, ale cunoaşterii şi inventivităţii omeneşti, ci şi suferinţele moştenite sau dezvoltate de noul veac. Proaspăt ieşite din editură, cele mai recente creaţii ale sale sunt volumul de versuri MAGIA ÎNTUNERICULUI şi două volume de proză literară, medicală şi psihologică, intitulate SUB GHILOTINA VIEŢII.
   Prima senzaţie, când deschizi oricare dintre cărţi, este că te cufunzi într-o atmosferă ciudată, concomitent apăsătoare şi dătătoare de speranţe. Că apăsarea este cu totul îndreptăţită, autorul simte nevoia s-o spună în a sa „Justificare“ ce prefaţează volumul de versuri: „ce te faci când seara începe să te învăluie teama că noaptea vine încărcată cu noi şi noi coşmaruri, când pervertirea realităţii te localizează frecvent alături de cei dispăruţi de mulţi ani, când porţi fel de fel de dialo­guri sau te traumatizează întâmplări fără nici o legătură cu normalitatea şi, totdeauna, extrem de chinuitoare, false trăiri ce alungă odihna meritată şi storc trupului sudoarea abundentă, fără a-l munci?! (…) Aşadar, din nebuloasa coşmarurilor inconştien­tului, am extras pervertiri ale realităţii, le-am cizelat şi apoi, prin puterea conştiinţei, le-am transpus ca nişte dorinţe ce nu se pot împlini în viaţa de zi cu zi“. E o retragere din real aceasta sau un proiect în germene al unui real mai bun? A doua variantă pare mai plauzibilă.
   Întrebări grave, marile întrebări existenţiale, trăiri şi emoţii profunde, sentimente, pasiuni, iubirea şi moartea, moartea şi iubirea apar, laolaltă, în versuri. Maturitatea unei vieţii trăite cu bune şi cu rele, în care înveninările se decantează, la fel ca luciditatea. Natura, strămoşii, eterna trecere din fiinţă în nefiinţă, cu întrebările ei, cu umbrele şi penumbrele – un univers care te copleşeşte. Iubirea e un amalgam de stări, suişuri în sfere cereşti, coborâşuri în magma vulcanilor. Bucuria unui zâmbet se preface în lacrimi: „Mi-am dezvelit gândul de împăcare/tu scapi un tainic zâmbet,/filon prelins din sufle­tul/cu­prins adesea-n plâns…“ (Împăcare). Altruismul poetului este de un fel aparte: „Am hotărât să-mi dau somnul/celor care au timp de pier­dut,/îl ţin în van,/arareori mă-nmoaie“ (De voi nevăzut).
Un medic neliniştit, locuit de întrebări însoţite sau nu de răspunsuri, găseşte, aşadar, alinare în cuvânt. Pacientul pe care, ca orice doctor adevărat, îşi exersează de astă dată din plin capacitatea de a asculta şi înţelege, este el însuşi. Ascultă, înţelege, traduce în metafore, ridică la simbol, transformă în ritual. Un gest cetăţenesc şi unul profund medical, dincolo de ambiţiile literare. Cercetări de ultimă oră arată – citeam undeva – că, atunci când nenorocirile ne lovesc şi ne scuturăm prea grăbiţi de ele, nu le înşirăm ca pe mătănii, nu le ascultăm vacarmul, nu le vorbim, nu le dăm atenţia cuvenită, când suntem „tari“ şi „nepăsători“ în faţa loviturilor sorţii, devenim brusc vulnerabili ca fiinţe biologice, suntem expuşi bolilor, suferinţelor fizice. Necomunicarea cu soarta şi cu semenii când suntem la ananghie reprezintă un neobişnuit de brutal factor de risc. Întâmplările nu rămân în memorie, nu se retrag în subconştient, nu pot fi reprimate, pentru că nu zăbovesc în zona conştientă, ci scurtcircuitează psihicul şi, în funcţie de perso­na­litatea şi ambianţa celui care „le tace“, se traduc prin: cancer, boli cardiovasculare, arti­culare, alergii, infecţii. Prevenirea, spun ace­leaşi teorii, presupune procesul opus: împiedi­carea scurtcircuitării, reţinerea în atenţie, analiza amănunţită a faptelor, cu extragerea de învăţături şi sem­nificaţii. Este ceea ce face şi doctorul Iorgu Gălăţeanu cu pacientul său în cele mai recente cărţi ale sale.
   Un medic cardiac şi soţia bolnavă de cancer, după o viaţă de zbucium dar şi de încântare, statutul umilitor, depersonalizant, de ocupant al unui pat de spital, tabloul complex din unităţile spitaliceşti, cu obiceiurile şi ritualurile corpului medical, cu psihologia şi comportamentul pacienţilor – alcătuiesc laolaltă nu doar un bogat studiu clinic, ci o frescă, în care numeroase detalii sunt menite înţelegerii unei realităţi crude atât de către medici şi pacienţi, cât şi de către oamenii perfect sănătoşi ori foşti sau viitori bolnavi. O „radiografie a suferinţei“, cum o caracteriza criticul Valeriu Stancu, în prezentarea însoţitoare cărţii şi autorului aflat, se pare, el însuşi „Sub ghilotina vieţii“. Dar sunt, în această „radiografie a suferinţei“, tot atâtea argumente vii pentru nevoia omului de credinţă şi pentru nevoia omului de om. Situaţia celor doi se îmbunătăţeşte prin astfel de stări. Prin credinţă şi prin dăruire, grijă plină de răspundere şi de preţuire a partenerului de viaţă. Cu ajutorul copiilor şi al unor dragi patrupede. Mai puternic încă decât antibioticele şi citostaticele moderne acţionează emoţiile nobile şi sentimentele străvechi. O reţea socială de susţinere, bine constituită, destinată prevenirii şi tratării suferinţelor semenilor printr-o ascultare şi comunicare atentă, întemeiată pe grija plină de răspundere şi de preţuire faţă de aceştia ar putea face minuni. Din cărţile scriitorului şi medicului Iorgu Gălăţeanu răzbate o asemenea idee ca o speranţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe