Newsflash
Cultură

Teatrul, o formă de consolare

de - mai 1 2020
Teatrul, o formă de consolare

Printr-un joc al întâmplării, Televiziunea Română a prezentat, în zile diferite, trei spectacole shakespeariene considerate capodopere ale artei dramatice: „Cum vă place”; „Romeo și Julieta” și „Hamlet”.

Jucată pentru prima oară în 1603, dar scrisă pe la 1599-1600, Cum vă place este aparent o pastorală vesel-amară, un gen care era la modă la vremea respectivă, dar care vorbește despre dragoste, sinceritate și adevăr.

În subsidiar, se ocupă de nedreptate, uzurpare, strâmbătate, relele tuturor vremurilor, teme frecvente în mai toate piesele shakespeariene.  

Romeo și Julieta, poate cea mai cunoscută piesă din lume, a fost publicată în 1597 și jucată în 1601. Ea a prilejuit, în 2003, micului și inimosului colectiv al teatrului Tamasi Aron din Sfântul Gheorghe, un minunat spectacol (vorbit în limba maghiară) plin de pasiune, de avânt tineresc și care, in extenso, a propus doi actori extrem de potriviţi pentru rolurile celebrilor îndrăgostiţi, Romeo și Julieta: Alfred Naghy și Hilda Peter.

Un Hamlet modern

hamlet
Scenă din ”Hamlet”

Scris și jucat în 1601, Hamlet este considerat de specialiști cel mai complet text dramatic, celebru prin monologul eroului care are curajul să se întrebe tranșant: „A fi sau a nu fi?”. Întrebare care a făcut de atunci înconjurul veacurilor, fiecare actor sau regizor vrând să imortalizeze Hamletul său personal.

Dar în Hamlet sunt o mulţime de teme legate de politică și violenţă; reprezintă și o tragedie a dragostei, a unei familii și totodată o tragedie filozofică și metafizică.

Pe deasupra, poate fi considerat și un studiu psihologic zguduitor, o intrigă sângeroasă, un duel și un măcel de proporţii care se termină printr-o replică a lui Fortinbras, noul rege: „Scoateţi cadavrele afară!”

Marele regizor Vlad Mugur mai pusese în scenă un spectacol cu Hamlet în 1958, la Teatrul Naţional din Craiova, care avusese mare succes la vremea respectivă, deși era destul de tributar conceptual filmului lui Laurence Olivier din 1948.

Spectacolul actual, regizat de Vlad Mugur în 2006 cu actorii Teatrului Naţional din Cluj, are o nouă viziune inovatoare, reprezentând, în fond, o demitizare a piesei și o demistificare a spectacolului de teatru în sine.

În acest spectacol, Hamlet este interpretat fără ambiguităţi și cu o claritate de multe ori consternantă. Actori mai puţin cunoscuţi, ca Sorin Leoveanu, Luiza Cocora, Bogdan Zsolt, Elena Ivanca, Radu Bânzaru, alături de cei din generaţii mai vechi, ca Anton Tauf,
Melania Ursu, se străduiesc să facă faţă noii și originalei concepţii
regizorale.

Una peste alta, ţinând cont de circumstanţele momentului și privind în ultimă instanţă partea plină a paharului, se poate afirma că starea temporară de urgenţă ar avea și părţile ei bune, mutând atenţia unui anumit public de la știrile despre creșterea alarmantă a numărului deceselor spre spectacolele de teatru de mare calitate artistică. Poate fi și asta o consolare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe