Newsflash
Cultură

"Te uită cum ninge decembre"...

de Dr. Raluca BULEA - dec. 28 2011
    …cu daruri pentru suflet. De zăpadă încă nu ne-a fost dat să avem parte iarna aceasta. Din fericire însă, printre zile pline de ceaţă şi griji, ni se oferă şi ocazii, nu puţine, de a uita de preocupări, pentru a ne reaminti că vin Crăciunul şi Anul nou şi că e cea mai frumoasă perioadă pentru a dărui şi a primi la rându-ne, pentru a ne bucura alături de prieteni sau de necunoscuţi, pentru a ne ieşi din ritm şi a ne uita cu mai mare atenţie şi cu inima deschisă în jurul nostru, pentru a ne aminti de ce se naşte Iisus pentru noi şi de ce suntem oameni…

   Prietenii noştri de la institutele şi centrele culturale din Bucureşti şi-au luat plăcuta sarcină de a ne aduce mai aproape spiritul sărbătorilor, prin tot ceea ce au organizat în luna decembrie, oferind clipe de bucurie şi frumuseţe pentru publicul fidel. Şi pentru că cei mici sunt în centrul atenţiei în aceste zile, lor le-a fost dedicat, indirect, unul dintre evenimente. Găzduită cu generozitate şi eleganţă de Teatrul Metropolis, prima Gală a Drepturilor Copilului a fost organizată, la 9 decembrie, de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), în cadrul Festivalului Drepturilor Copilului, parte din proiectul „Pentru cucerirea drepturilor noastre“, în care parteneri sunt Delegaţia Wallonie – Bruxelles, precum şi Reprezentanţa UNICEF în România, ambasadele Franţei, Spaniei, Norvegiei, Canadei şi Elveţiei, Fundaţia Parada şi Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Acest festival are ca scop creşterea vizibilităţii implicării persoanelor din diferite domenii (educaţie, sănătate, protecţie socială, artă, cultură, mass-media, societate civilă sau instituţii publice etc.) în respectarea, promovarea şi apărarea drepturilor copiilor. Printre premiaţi s-au numărat şi o serie de colege de breaslă: dna dr. Rodica Mătuşa, medic primar infecţionist, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase Copii din Constanţa şi preşedinta Asociaţiei „Speranţa” din Constanţa, dna dr. Rodica Nanu, medic primar pediatru, dna dr. Diana Nistorescu, director executiv FONPC, federaţie care numără 100 de organizaţii membre. Un premiu special a fost acordat post-mortem dnei dr. Alexandra Zugrăvescu, preşedinte al Fundaţiei Internaţionale pentru Copil şi Familie şi iniţiatoarea CliniClowns în România, pentru întreaga carieră dedicată copiilor şi drepturilor lor. Seara a fost încheiată în acordurile vocale şi instrumentale ale Alexandrei Fits, care cântă în franceză de parcă s-ar fi născut în Hexagon, deşi este originară din inima Ardealului, de la Alba Iulia.

   Tot pentru copii, dar deopotrivă şi pentru cei cărora copilăria le-a rămas numai în suflet, Centrul Ceh a propus o seară în care, aflaţi în plin centrul Bucureştiului, să călătorim imaginar până în Boemia, pentru a afla care sunt tradiţiile locului legate de sărbătoarea Crăciunului. Dna Hana Hermannova, profesoara cursului de limba cehă de la Universitatea Bucureşti, a fost amfitrioana noastră şi, dincolo de obiceiurile culinare, a vorbit şi despre cei care de generaţii întregi sunt reprezentanţii tradiţiilor ceheşti legate de Naşterea Domnului: compozitorul baroc Jan Jakub Ryba (1765–1815) şi ilustratorul Josef Lada (1887–1957). Publicul s-a putut bucura de creaţia cea mai cunoscută a lui Ryba, Missa pastoralis bohemica (în original, Èeská möe vánoèní), muzica tipică de Crăciun, deşi povestea nu se desfăşoară în Betleemul natal al lui Hristos, ci într-un sătuc acoperit de zăpadă din Boemia centrală. Versurile povestesc cum un argat îl trezeşte pe stăpânul locului pentru a-i vesti apariţia unei lumini neobişnuite: Steaua de la Răsărit. Animaţia inspirată şi sugestivă creată de Josef Lada nu face decât să completeze în mod fericit muzica, pentru a reda o atmosferă de început de vremuri, de iarnă ca în poveşti, în care toate făpturile, fie ele grăitoare sau nu, sunt pătrunse de spiritul marelui eveniment care se petrecea sub ochii lor: toată supărarea şi duşmăniile sunt uitate, pentru a lăsa loc înţelegerii şi armoniei.

   Cadourile muzicale au avut un loc privilegiat în acest decembrie. Institutul Cervantes l-a invitat pe pianistul José Luis Nieto, care a oferit un recital pe scena Ateneului Român. Deşi membru al generaţiei tinere de muzicieni, Nieto are în spate o bogată activitate concertistică şi discografică şi a încântat publicul cu Patru piese spaniole şi Amorul vrăjitor ale lui Manuel de Falla, precum şi cu Preludiile op. 17A şi Studiu op. 8, nr. 12, de Alexander Scriabin. Programul avea să fie repetat ulterior într-un recital desfăşurat la Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj.

   Câteva zile mai târziu, a fost rândul Institutului Italian de Cultură să ne bucure sufletele, cu concertul cameral susţinut la sediul propriu de Tommaso Pratola (flaut) şi Manuela Marcone (pian), interpreţi foarte tineri, la rândul lor, dar de o mare sensibilitate, pe care nu au dificultăţi în a o transmite auditoriului.

   Rămânem sub semnul muzicii, pentru a aminti sărbătoarea din 2011 a Centrului Cultural al Republicii UngareAnul Liszt, marcând 200 de ani de la naşterea marelui compozitor şi pianist. Au fost organizate numeroase evenimente, concerte, recitaluri, conferinţe, toate prezentând lucrări din creaţia celui aniversat. Dintre toate se remarcă sublinierea unui fapt poate mai puţin cunoscut, legătura directă pe care Franz Liszt a avut-o cu ţara noastră, prin turneul pe care l-a susţinut în anii 1846–1847, subliniere care s-a materializat prin turneul Duo Aperto (Ladislau Csendes – vioară, Dolores Chelariu – pian), intitulat „Pe urmele lui Liszt în Transilvania şi Ţările Române“. Artiştii au fost primiţi cu căldură, aidoma lui Liszt odinioară, la Timişoara, Arad, Sibiu, Cluj, Iaşi, Bucureşti… Cu ocazia concertului de la Timişoara, s-a inaugurat, pe Aleea Muzicienilor, în faţa Filarmonicii Banatul, o stea comemorativă Liszt. Şi pentru ca aceste momente speciale să nu se piardă în uitare, mai ales că repertoriul abordat a fost unul mai puţin ascultat sau înregistrat, organizatorii au realizat un CD, cu sprijinul Ambasadei Republicii Ungare la Bucureşti şi al Radio România Cultural.

   Cum însă toate lucrurile frumoase ajung la final, şi Anul Liszt trebuia să se încheie şi a făcut-o printr-un eveniment deosebit, un alt dar pentru publicul meloman, concertul susţinut în urmă cu o săptămână de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ şi pianistul Érdi Tamás, unul dintre cei mai apreciaţi solişti din Ungaria, deţinător a numeroase premii naţionale şi internaţionale, în ciuda faptului că este nevăzător, sub bagheta maestrului Iosif Ion Prunner. Programul a reunit două lucrări ale celui aniversat, poemul simfonic „Tasso“ şi concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în la major, alături de Adagietto din simfonia nr. 5 şi simfonia nr. 10 de Gustav Mahler.

   Pentru noi toţi, se mai încheie un an, unul care a fost, poate, mai greu decât alţii, dar trebuie, mai ales în zilele acestea binecuvântate de lumina şi pacea aduse de Naşterea Mântuitorului, să nu ne pierdem speranţa de mai bine. Până ce ne va fi aşa, să nu uităm să ne bucurăm de lucrurile mici care ne stau la îndemână, muzica şi arta fiind unele dintre ele. Institutele culturale ne vor fi alături şi în noul an, cu concerte şi expoziţii, cu conferinţe şi serii de filme, cu prezentări şi lansări de carte, cu nopţi albe şi alte momente deosebite. Doar să le acceptăm invitaţia şi să fim acolo pentru a ne umple sufletul de frumos şi linişte. Dacă doriţi câteva repere pentru luna care vine, Centrul Cultural Maghiar ne aşteaptă cu expoziţia de fotografie semnată André Kértesz, Institutul Polonez ne pofteşte la Muzeul Naţional de Artă pentru a vizita expoziţia „Afişul polonez“, iar Institutul Italian de Cultură continuă, începând cu 9 ianuarie, în fiecare luni, la orele 18, serile de cinematecă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe