Newsflash
Cultură

Tablouri în cuvinte

de Paula ROMANESCU - mar. 21 2016
Tablouri în cuvinte
     Medicul Maria Mănucă, trăitoare în Iașii umbrelor înalte, nu prea știe cărui drum să se alăture de la o vreme: Să fie pictura? Să fie poezia?
     Volumul de poeme Venezia profundis (Princeps Edit, Iași, 2007), ediție bilingvă, tradusă în italiană de Mirabela Popa, este poate încercarea temerară și mereu repetată a scoicii de a închide într-o perlă nemărginirea, mersul imaginar al omului pe nisipul mișcător al apelor mării în care își răsfrânge Veneția ecoul fâlfâitului de aripi de îngeri.
     Fiecare poem este un tablou de cuvinte și, deopotrivă, o terapie: „Trec mâinile peste tăișul cuvintelor/ cu fața stau în fața cuvintelor – pietre“. [...] Deslușesc în hieroglife mesajul „Deznoadă-ți legăturile,/ nodurile, cuvintele desfășoară-le./ Cu palme fierbinți/ caut capătul firului – legătura cea mare“.
     O urmăm pe poetă printr-o Veneție imaginară, ne oprim la taraba unui vânzător de cochilii „rânduite în mantiile lor de sidef după tăinuite geometrii“. Dacă și le etalează, gândim noi, trecătorii cu privirea peste „taraba“ de poeme, înseamnă că ar vrea să găsească și cumpărători. Dar nu! „Închiși în iubire/ vânzător și tarabă/ înfiripau o insulă plutitoare peste vacarmul străzii“.
     Iată-ne în casa Capulet: „Pe cadranul alb al ceasului/ linia subțire arăta «Ora ciocârliei»/ cealaltă mai zăbovea sub baldachinul iubirii“.
     La Petrarca, „În casa poetului/ pereții respiră prin frescă [...]/ Un înger nostalgic/ s-a lăsat prins/ în frunza de lumină ce pâlpâie sus/ într-un colț de vitraliu [...]“
     Chiar de nu ne este foarte familiară italiana, tot vom recunoaște clarul din „Nella casa del poeta/ le pareti respirano attraverso l’affresco“.
     Veneția este paradisul măștilor de carnaval. Ochiul de pictoriță al poetei vede (și ne arată) cum „Din plutire/ zidul s-a oprit la piciorul podului./ Sus la fereastră, orb/ privea manechinul/ drapat în catifea și dantele[...]/ Pe obraz o umbră – Masca“.
     Este o carte de poeme cât o excursie de prea multă vreme visată. O călătorie într-o gondolă de vitralii cântătoare. Ideea traducerii ei în limba italiană face cât o vizită cu ghid pentru un grup de văzători-nevăzători pentru care cuvintele pictează istorii, legende, întâmplări de fiecare zi.
     Și totuși, poeta nu ne abandonează în necunoscut. Pentru că, precum un final de poveste, poemul „Întârziere“ ne aduce acasă, în noi adică: „Prin geamul sculptat în plecări/ răzbate întârziată/ întoarcerea“.
     Ar mai fi de spus că volumul de poeme al poetei Maria Mănucă beneficiază de o copertă în tonuri de noapte, peste care aurește lucrarea pictoriței Mănucă, după fresca „Transferimento del corpo di San Marco“ din Basilica din San Marco; iar coperta a patra este vegheată de autoportretul autoarei.
    Lansarea a avut loc la Libreria Mondadori, sub egida Institutului Român de Cultură și Studii Umanistice din Veneția, la 28 noiembrie 2007. Abia acum a ajuns și la noi. Să ne bucurăm de ea!
     Maria Mănucă – „vector pe curba cuvintelor“ – pare a sta mereu de veghe între umbră și lumină, străluminând cu clarul din poemele sale câte un colț de vitralii, până aproape că nu mai știm ce-o vrea să însemne toate acestea: poezie îndrăgostită de culoare sau pictură care cântă? Dacă nici asta nu-i poezie, ce nume să-i dăm straniului ecou de lumină care ne ajunge din chiar miezul de cuvânt al cântului său? 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe