Newsflash
Cultură

Tabita iubeşte neurochirurgia

de Stud. Andra-Elena DUMITRANA - apr. 23 2015
Tabita iubeşte neurochirurgia

Cum prima femeie neurochirurg din sud-estul Europei a fost românca Sofia Ionescu-Ogrezeanu, nu m-a mirat că o fată ocupă funcţia de chair al Walter E. Dandy Neurosurgical Club (WEDN Club) din Bucureşti, cerc născut din pasiunea unor studenţi pentru neurochirurgie. Se numeşte Tabita Cazac, este studentă în anul V la UMF „Carol Davila“ şi iubeşte necondiţionat această ramură a chirurgiei, aşa că se pregăteşte zi de zi să devină un neurochirurg bun.

 

 

 
 
 
 
Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru neurochirurgie, în tratate sau lângă pacient?
– Mereu am fost atrasă de această lume minunată a neurochirurgiei. Încă din perioada liceului, când profesorii încercau să ne desluşească tainele neuroanatomiei, s-a născut această pasiune pentru ţesutul nobil. Nu înţelegeam cum o galaxie de celule numite neuroni, interconectaţi, ar putea fi răspunzători pentru întreaga noastră activitate motorie, pentru trăirile noastre senzitivo-senzoriale sau pentru gândirea, comportamentul, imaginaţia, raţiunea noastră, pentru definirea fiecăruia dintre noi ca fiinţă unică. Tocmai de aceea am fost atrasă de cunoaşterea în detaliu a anatomiei creierului. În anul doi, am avut norocul să o întâlnesc pe dr. Ligia Gabriela Tătăranu de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“, mentorul meu în acest moment, căreia îi sunt profund recunoscătoare. Ea mi-a ghidat paşii în fiecare zi spre ceea ce înseamnă cu adevărat neurochirurgia. Zilnic, timp de trei ani, mi-a explicat nu doar cum trebuie privită neuroanatomia chirurgicală, în cel mai mic detaliu, dar mi-a deschis ochii spre o lume pe care eu până atunci nu o văzusem. O lume fascinantă, în care fiecare milimetru de ţesut cerebral are o semnificaţie majoră, iar diferenţa dintre o persoană normală şi pierderea oricărui semn de viaţă se raportează la milimetri.
Ce sfat i-ai da celei care erai în anul I?
– Se poate mai mult, mai bine. Niciodată nu e prea mult sau prea devreme pentru neurochirurgie. Îmi pare sincer rău că nu m-am apucat mai devreme de neurochirurgie. Şi mă gândesc la cuvintele unui doctor neurochirurg pe care îl respect profund: „Neurochirurgia se alege cât mai devreme posibil“ şi, cu riscul ca studenţii din anul şase să se supere, neurochirurgia nu se alege în anul 6. E prea târziu.
Cum s-a născut WEDN Club, care este misiunea lui şi ce înseamnă pentru studenţii români?
– Acest cerc s-a născut din dorinţa de cunoaştere, din pasiunea pentru neurochirurgie, din dorinţa arzătoare de a face mereu mai multă neurochirurgie. În urma celui de-al 40-lea Congres al Societăţii Române de Neurochirurgie cu participare internaţională, din septembrie 2014, la care a fost prezent şi prof. dr. Saleem Abdulrauf, preşedintele Walter E. Dandy Neurosurgical Society din Missouri, SUA, am luat iniţiativa de a pune bazele unui cerc studenţesc de neurochirurgie, sub egida Walter E. Dandy Neurosurgical Society. Această societate, fondată în anul 2011, doreşte să devină o societate globală care, prin integrarea şi colaborarea neurochirurgilor de pretutindeni, să îmbunătăţească educarea studenţilor, rezidenţilor şi a specialiştilor atât prin arta învăţării anatomiei neurochirurgicale şi a tehnicilor operatorii, cât şi prin realizarea şi dezvoltarea de ghiduri, utilizând cele mai bune metode ştiinţifice disponibile la ora actuală. Misiunea cercului nostru constă în parcurgerea unui drum educaţional cu ajutorul neurochirurgilor care sunt foarte bucuroşi să ne împărtăşească din cunoştinţele lor. Încercăm să explorăm neuroanatomia chirurgicală, semiologia neurologică, neuroimagistica, precum tehnicile operatorii prin diverse ateliere de lucru. Ne propunem să devenim mai buni, mai deştepţi, mai pasionaţi de această ramură chirurgicală, dar, mai ales, mai pregătiţi pentru a face faţă problemelor cu care ne vom confrunta ca viitori neurochirurgi. Nu ştiu cât de mare este importanţa clubului la nivel naţional, dar cu siguranţă este important pentru noi, toţi studenţii pasionaţi de neurochirurgie.
Ce activităţi desfăşuraţi şi cum se pot alătura clubului studenţii interesaţi?
– Avem diferite laboratoare de neuroanatomie chirurgicală, semiologie neurologică, imagistică neurochirurgicală (în care discutăm aspectele radiografiei, computerului tomograf, rezonanţei magnetice, angiografiei), tehnica abordurilor chirurgicale, puncţii lombare, prezentări de cazuri clinice şi discuţii. Am pus bazele unei serii de cursuri de neurochirurgie: Walter E. Dandy’s In Depth Lectures (walteredandy.wix.com) în colaborare cu dr. Victor Volovici de la Erasmus Medical Center, Rotterdam, un specialist cu o vastă cunoştinţă microneurochirurgicală, foarte pasionat de această ramură chirurgicală. Prima ediţie s-a desfăşurat impecabil, am realizat şi o transmisiune live a cursului cu colegii noştri din cercul de neurochirurgie şi neurologie de la Cluj. Au fost abordate subiecte de actualitate, subiecte ce depăşesc cu mult nivelul de cunoaştere al studenţilor şi, îndrăznesc să spun, chiar şi al rezidenţilor, însă noi, cei care facem parte din acest cerc, suntem foarte serioşi şi dornici de cunoaştere şi ne pregătim intens. Pe lângă această serie de cursuri intensive, publicăm, de asemenea, articole ştiinţifice, avem prezentări şi postere la congrese naţionale şi internaţionale, în colaborare cu neurochirurgii. În mai, vom organiza un curs european de neurochirurgie: Europe Dandy Neurosurgery 101, alături de prof. dr. Saleem I. Abdulrauf. În plus, în această vară, în colaborare cu Societatea Studenţească de Chirurgie din România şi cu susţinerea dr. Victor Volovici, ne propunem organizarea workshopului Basic Neurosurgical Skills, cu realizarea de aborduri neurochirurgicale pe cadavre. Studenţii care vor să ni se alăture trebuie să ne contacteze pe site-ul sau pe pagina de facebook (Walter E. Dandy Neurosurgical club, Bucharest).
– Următoarea întrebare este previzibilă, să vedem cum va fi răspunsul: ştim, la rezidenţiat vei vorbi neurochirurgie, dar în ce limbă?
– Într-adevăr, nu există nicio îndoială în ceea ce priveşte neurochirurgia ca specialitate. În facultate, am avut norocul să cunosc neurochirurgi plini de respect faţă de această ramură chirurgicală, care mi-au insuflat pasiunea pentru neurochirurgie. Pentru asemenea oameni merită să rămânem în ţară. O să îţi răspund la această întrebare printr-o deviză după care eu aleg să îmi coordonez viaţa: „Fă ceea ce îţi place şi nu vei simţi că munceşti nici măcar o zi din viaţa ta“. Munca trebuie să fie o plăcere şi nu un chin. Nu contează unde o faci, atâta timp cât ai de la cine să înveţi cum să o faci corect. Important e să găseşti un mentor care să fie alături de tine şi când reuşeşti, şi când greşeşti. De aceea, eu cred că sunt cea mai norocoasă persoană din lume, pentru că am găsit aceşti mentori.
Pentru tine, neurochirurgia înseamnă…
– Neurochirurgia reprezintă nu doar cunoaşterea creierului, dar şi modul în care acesta funcţionează, plasticitatea şi adaptabilitatea lui la potenţialii agresori. Neurochirurgia înseamnă o continuă luptă în fiecare zi, cu fiecare operaţie, în care medicul neurochirurg luptă împotriva potenţialului proces dăunător, încercând să protejeze ţesutul sănătos, să refacă pe cât posibil integritatea şi funcţionalitatea întregului sistem nervos. Neurochirurgia înseamnă imaginaţie, gândire, strategie în abordarea acestor tumori, anevrisme, malformaţii etc.; un asemenea proces patologic se poate aborda prin diferite căi şi cu diferite complicaţii, avantaje sau dezavantaje. Toate acestea m-au convins şi m-au atras spre neurochirurgie. Pasiunea mea pentru neurochirurgie s-a născut cu fiecare pacient pe care l-am văzut, cu fiecare patologie întâlnită, cu fiecare pagină citită, cu fiecare explicaţie dată. În neurochirurgie nu există timp pierdut, intervenţii chirurgicale identice, creiere asemănătoare sau vascularizaţie cerebrală identică. Fiecare pacient este unic şi fiecare intervenţie, fiecare luptă sunt diferite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe