Newsflash
Cultură

Surpriza Galei ASB

de Madeleine KARACAŞIAN - dec. 9 2011
Surpriza Galei ASB
   La 22 noiembrie a.c., am dat curs cu plăcere invitaţiei de a participa la decernarea premiilor pe anul 2010 ale Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, eveniment important pentru viaţa culturală românească. Această a şaptea ediţie s-a desfăşurat cu participarea directă a dlui Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, care a acordat premiile la cele şapte categorii – Opera Omnia, Proză, Poezie, Critică, eseu, memorialistică, jurnale, Traduceri din literatura universală, Premiul special şi Debut. Premiile au fost desemnate de un juriu alcătuit din acad. Eugen Simion, Radu Voinescu, Gelu Negrea, Dan Mircea Cipariu şi Horia Gârbea. Acesta din urmă a îndeplinit cu vervă şioficiul de prezentator al premiilor. Festivitatea s-a desfăşurat în prezenţa dlor Cristian Diaconescu şi Varujan Vosganian, prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, a dlui Gabriel Chifu, vicepreşedinte al USR, a membrilor juriului şi a unui mare număr de scriitori şi oameni de cultură.
   Surpriza cea mare a constat din premierea, la secţiunea Poezie, a doi poeţi-medici: Bogdan O. Popescu, pentru volumul „Aerobiciclete“, apărut la Editura Brumar, şi Anca Mizumschi, pentru volumul „Verso(u)ri“, publicat la Editura Humanitas.
   Dr. Bogdan Ovidiu Popescu este o personalitate marcantă a neurologiei româneşti. Dsa a susţinut teze de doctorat la Bucureşti şi la Stockholm, a ocupat numeroase poziţii profesionale, din 2010 fiind director ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Victor Babeş“ din Bucureşti, deţinător al unor prestigioase premii, între care cel mai valoros este Premiul „Victor Babeş“ al Academiei Române. În decursul anilor, dr. Bogdan O. Popescu a fost chairman invitat la congrese mondiale sau internaţionale din domeniul neurologiei, la Berlin, Budapesta, Sinaia, Praga, Barcelona, Cracovia, Riga etc., iar lucrările sale ştiinţifice au fost citate de peste 200 de ori în literatura de specialitate din Europa şi SUA, dsa având totodată o bogată participare editorială la reviste ştiinţifice româneşti şi străine. Din 2001, dr. Bogdan O. Popescu este secretarul general al Societăţii de Neurologie din România, iar din 2004 – membru, din partea României, în Comitetul ştiinţific pentru demenţă al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neurologie. Dar medicul Bogdan O. Popescu este împătimit, în egală măsură, şi de poezie, debutând în presa literară în 1987. Adevăratul debut s-a petrecut în 1995, cu un volum aparte: „La revedere, prinţesă“, distins cu marele premiu „Ion Vinea“ pentru debut literar. Până la recentul „Aerobiciclete“, a mai publicat versuri în antologii colective, dar şi alte volume personale, apărute între 1999 şi 2009. Anul acesta, talentatul poet a debutat şi în proză, cu volumul „Viaţă de aruncat“, la Editura Polirom.
   Dacă dr. Bogdan O. Popescu îşi împarte viaţa între medicină şi literatură, se poate spune că dr. Anca Mizumschi s-a consacrat mai mult scrisului. Este absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, secţia Medicină Generală, având ca teză de absolvire „Vasile Voiculescu – medicină şi poezie“. Este, totodată, absolventă a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti. Anca Mizumschi a practicat medicina doar doi ani, crezând că vocaţia sa este scrisul şi ca atare, în decursul anilor, a publicat versuri în reviste literare, fiind laureată a unor premii ale unora dintre acestea. Este tradusă în suedeză, sârbă, maghiară, poloneză, engleză. „Verso(u)ri“ este cel de-a şaselea său volum de versuri, celelalte fiind publicate între 1989 şi 2009.
   Ar fi nedrept să nu-i citez şi pe ceilalţi laureaţi ai premiilor ASB – Dan Cristea (Opera Omnia), Traian T. Coşovei (Premiul special), Bogdan Teodorescu şi Ioan Groşan (Proză), Tudora Şandru Mehedinţi (Traducere), Dumitru Micu (Critică), precum şi Horia Tabacu, Adrian Buzdugan şi Marius Stoian (Debut).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe