Newsflash
Cultură

Şura pictorilor

de Paula ROMANESCU - mai 7 2014
Şura pictorilor
„Venirea ta n-aduse niciun adaos lumii?
Plecarea n-o să-i sfarme rotundul şi splendoarea
şi nimeni nu-ţi va spune adâncul sens al glumii –
Ce rost avu venirea şi-apoi, ce sens plecarea?“
(Omar Khayam)

 

     Sunt oameni care înţeleg că trecerea lor prin lume trebuie să fie şi altceva decât o urmă de umbră pe un val mişcător. Sunt locuri pe pământ în care ai zice că nu se întâmplă nimic şi că viaţa repetă doar nişte tipare rămase de veacuri neschimbate. Când în astfel de locuri se ivesc oameni care vor să schimbe ceva, lăsând şi urmă de trecere, începe un soi de trezire întru lumina verbului a fi. Un astfel de loc este satul Boholţ/Făget din Făgăraş, a cărui vechime se măsoară în veacuri multe şi ai cărui locuitori paşnici par înfrăţiţi cu veşnicia şi toleranţa (nu doar religioasă, dacă ţinem seama că prin venirea saşilor în Ardeal, aduşi de regele Gheza al II-lea [1141–1162], au fost înălţate şi lăcaşe de cult închinate Scaunului de la Roma). Şi fără de toleranţă, înţelegere pre pământ nu-i.
     Omul care în zilele noastre a hotărât să dea „pragului său de lume“ nou blazon de nobleţe este inginerul Vasile Joantă, fiu al Boholţului, îndrăgostit de meleagurile de poveste ale Ţării Făgăraşului şi care a dorit să lase mărturie despre acestea prin artă. Nu, el nu este nici pictor, nici sculptor, dar din 2012, a pus la dispoziţia artiştilor plastici din România fosta şură, renovată la standarde cu care s-ar împăuna şi simandicoasele ţări din bătrâna Europă, şură de pe domeniile moştenite din veac în veac de la străbunul său, Vasile al Priotesii Mihai Coţovanu – „Boholţ – Făgăraş“– primul dascăl al cărui nume era consemnat prin anul 1765, când mitropolitul Atanasie Rednic cita şcoala de aici ca „una cu bune rezultate“.
     Astfel fiinţează în satul cela tabăra de creaţie plastică „Pro Boholţ“, despre care au adus mărturie prin recenta expoziţie colectivă de la Muzeul Suţu din Capitală (martie 2014) artiştii creatori participanţi la cea de-a doua ediţie (vara 2013): Ion Aurel Gârjoabă, Cornelia Victoria Dedu, Mihai Coţovanu, Marinela Măntescu Isac, Teodor Vişan, Gavril Mocenco, Raul Popa, Tudor Meiloiu, Alexandra Meiloiu.
     Tema centrală a expoziţiei – chipuri de oameni din Boholţ, costume şi sărbători tradiţionale, peisaje reprezentând locul acesta de sub soare cu taina lui de nealterată frumuseţe şi curăţenie, ce se răsfrânge în privirea „modelelor“, în ţinuta lor, în toate câte prin spirit se luminează.
    Catalogul expoziţiei – realizare grafică de excepţie, întregeşte nobleţea demersului iniţiatorului acestui act de închinare filială, de înălţare a unui templu (fără ziduri, ci din lumină doar) întru păstrarea memoriei celor care n-au îngăduit întunericului şi absenţei să se înstăpâ­nească în sfânta vatră de veşnicie a Boholţului natal.
     Nu există sat de pe acest pământ al nostru care să devină un loc unde nu se întâmplă nimic atâta vreme cât cei ce se vor fi înălţat pe mişcătoarele scări sociale nu vor uita de unde au plecat şi vor încerca să aducă la rândul lor, prin ceea ce sunt, un cât de mic adaos lumii. Iniţiatorul şi susţinătorul taberei de creaţie de la Boholţ, ing. Vasile Joantă, chiar asta face.
Tudor Meiloiu – „Mireasa“     Pictorii participanţi sunt cronicari din ale căror lucrări generaţiile care vor veni vor pricepe cum vor fi fost pe la începutul mileniului al treilea „Sânzienele“ de la Boholţ, portul popular, locurile cu oameni, care, iată, fără truda lor tălmăcită în desen şi culoare, le-ar fi rămas neştiute.
     Cine ştie care stră-stră-strănepot va întârzia într-o zi cu privirea pe chipul acelei „Fete din Boholţ“ rămasă la fel de tânără cu cât în urmă anii, sau „Copilul“ prins de mâna mamei, ajuns la vârstă patriarhală, va mângâia cu degete tremurate rotundul obrăjorului prins în tabloul nou astăzi?
     Urând existenţă lungă taberei de creaţie din satul făgărăşeanului Vasile Joantă, aşteptăm alte şi alte realizări, cu speranţa că şi alţi români vor înţelege imensa diferenţă dintre a fi şi a avea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe