Newsflash
Cultură

Superficializarea medicinii clinice

de Prof. dr. Dan MISCHIANU - oct. 2 2015
Superficializarea medicinii clinice
     Unul dintre cei mai cunoscuți bandiți americani, William Sutton, întrebat de reporterii contemporani lui (sau când trebuia să răspundă în fața juriului) de ce jefuiește bănci, a dat un răspuns ingenuu și remarcabil: „Pentru că acolo sunt banii, nu?“. Robert Hegglin, excelent medic internist elvețian și autor al volumului „Diagnosticul diferențial în bolile interne“, își „pigmenta“ prefețele fiecărei cărți cu câte un citat din Sun Tzu, Voltaire sau alții. Anecdota menționată a devenit pentru interniștii vremii „legea lui Sutton“ și era menită să atragă atenția că întotdeauna gândirea medicală trebuie să aibă un fir director.
     Mi-am reamintit de legea lui Sutton când am primit cu dedicație de la autori cartea De la simptom la diagnostic în medicina internă – cazuri clinice. Volumul apărut la editura ALL este coordonat de două distinse cadre universitare bucureștene: prof. dr. Daniela Bartoș și dr. Camelia Diaconu.
     Ajuns acasă, am citit și m-am gândit la cele 22 de cazuri clinice propuse spre analiză, ore de încântare ideatică medicală, de „lectură antrenantă“, de rafinament diagnostic și, de ce nu, de „detectivistică medicală“. De exemplu, lectura cazului nr. 5, „Tumefacția dureroasă a gambei – tromboză venoasă?“ mi-a întărit încă o dată ideea că pot să am și dreptate: din propria experiență, cei mai dificili pacienți sunt aviatorii, urmați imediat de medici. Pacientul respectiv era un medic în vârstă de 59 de ani, obez, hipertensiv, diabetic și dislipidemic, recent operat, tratat peri-intervențional cu heparină. Cazul său mi-a confirmat că la noi se face abuz de anticoagulante. A fost nevoie de niște profesioniști dedicați care au știut să interpreteze respectiva tumefacție de gambă nu ca pe o tromboză venoasă profundă, ci drept un „hematom voluminos (500 ml!) și compresiv“, necesitând evacuare, drenaj aspirativ și sutură secundară a plăgii.
     Îndrăznesc să afirm că s-a ajuns sau se va ajunge la o „superficializare“ a medicinii clinice. Poate credem prea mult în „înțelesurile“ PET/CT-urilor și ale markerilor, în detrimentul observației zilnice a bolnavului, ori diagnosticăm pacientul stând comod în fața ecranului, fără a mai avea curiozitatea de a-l asculta sau palpa. Cred că aici își exprimă „angoasele clinice“ cel care a fost „corector“ al unor cărți remarcabile: „Bazele clinice pentru practica medicală“ (Aurelian Păunescu Podeanu) și „Tratat de patologie chirurgicală“ (1986), volumul VI – Abdomenul (editor Eugen Proca, coordonator Ion Juvara). Amintesc motto-ul acestei ultime cărți: „Indiferent de noutatea și de complexitatea metodelor paraclinice de investigare, examenul clinic își păstrează întreaga valoare, observația omului de către om oferind adevăruri ce nu îmbătrânesc niciodată“.
      Cartea are în distribuție și 41 de autori colaboratori, medici preocupați de elucidarea enigmelor diagnostice. Cred că medicina internă (precum și chirurgia generală) trece printr-un moment de cumpănă. Tot mai mulți interniști doresc să devină cardiologi, gastroenterologi, nefrologi, pneumologi ș.a.m.d. La fel cum noi, mulți dintre chirurgii generaliști, am devenit mai apoi chirurgi toracici, urologi, vasculari, de transplant. Fără a avea o pregătire de bază temeinică, fără a se confrunta cu cazuri grele și complexe, monospecialistul va avea un ușor handicap și va confunda hematomul gambier cu o tromboză venoasă profundă.
     „De la simptom la diagnostic în medicina internă- cazuri clinice“ este o carte „tehnică“ și absolut remarcabilă pentru profesioniști și nu numai, pentru cei dornici să se confrunte, chiar și mental, cu provocările ridicate zilnic internistului aflat la capul bolnavului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe