Newsflash
Cultură

Supercalifragilisticexpialidocious

de Ilinca BELCIU - ian. 30 2014
Supercalifragilisticexpialidocious

Zarurile au fost aruncate! Mult aşteptata listă a nominalizaţilor a fost anunţată la 16 ianuarie. American Hustle (David O. Russell) şi Gravity (Alfonso Cuaron) au câte zece nominalizări, urmate imediat de 12 Years a Slave (Steve McQueen), inclus la nouă categorii. Se ştie că sistemul de votare al Oscarurilor este unul destul de atipic, iar surprizele sunt inevitabile. Campaniile implică foarte mult lobby, PR şi puternice strategii de marketing: vizionări private, screenere, scrisori de mulţumire, machete de presă în cele mai prestigioase reviste de specialitate. Anul acesta, lipsesc suficiente titluri şi nume (Inside Llewyn Davis – doar două nominalizări, Saving Mr. Banks – o nominalizare, Stories We Tell – lipseşte din lista documentarelor), iar ceea ce urmează (până în apropierea ceremoniei din 2 martie) este o prezentare a celor care nu au intrat în graţiile Academiei. Motivele şi regulile lor aproape că nu mai contează. Un lucru e cert şi sigur: există o serie de filme care merită toată atenţia!

 
 
 
 
Mary Poppins nu a venit să îi salveze pe copii. (Walt Disney)

 

Nimeni nu o poate uita pe cea mai iubită dădacă din istoria filmului, cea care zbura cu umbrela deasupra oraşului, inventa cuvinte şi cânta cu o veselie ieşită din comun. Mary Poppins este fără îndoială unul dintre personajele care a readus magia în copilăria fiecăruia dintre noi. Un personaj al cărui background este cu mult mai trist decât îşi poate imagina cineva. Apariţia pe ecrane nu a fost atât de simplă pe cât s-ar putea crede. Saving Mr. Banks vorbeşte fix despre asta.
Atunci când un celebru om de cinema – pe numele lui Walt Disney – îşi doreşte foarte mult să producă un scenariu, e clar că există un real potenţial de public. Însă nimic din toate reţetele magice nu poate convinge un autor să lase din mână cel mai iubit personaj, mai ales atunci când este realmente profund personal. Autoarea delicatei şi spectaculoasei Mary Poppins a fost curtată de Walt Disney aproape20 de ani. Aproape o eternitate. Pentru că nici succesul, nici prestigiul, nici insistenţa nu pot convinge încăpăţânarea şi hotărârea unui autor de a-şi lăsa masacrat adoratul personaj: imaginea unei Mary Poppins într-un musical animat nu se plia defel pe aşteptările lui P. L. Travers. Personajele cărţii erau familia ei. La propriu. Scenariul semnat de Kelly Marcel şi Sue Smith dozează cu sensibilitate lupta celor doi titani (Disney şi Travers) cu amintirile din copilăria lui Travers, cu accente puternice pe legătura cu totul specială avută cu tatăl său.
   Un film emoţionant cu artilerie grea: o Emma Thompson spectaculoasă – ba extrem de enervantă în încăpăţânarea ei, ba fragilă în avalanşa amintirilor, un Tom Hanks impozant şi totuşi neputincios în lupta cu orgoliile, nevoit să înţeleagă mecanismul uman al Pamelei Travers, pentru că din poziţia de producător dispus să plătească oricât, nimic nu se concretizează dacă nu ajungi la esenţe. Thompson ar fi meritat din plin o nominalizare la Oscar, la fel cum Hanks era favorit la două categorii (pentru acest rol secundar, dar şi pentru turul de forţă din Captain Phillips). Dar Oscarurile nu mai miră pe nimeni, drept urmare le iei ca atare şi îţi vezi liniştit de filmele pe care merită şi trebuie să le vezi. Saving Mr. Banks este unul dintre acestea. S-a ales cu o singură nominalizare – pentru muzică.
   Colin Farrell în rolul lui Travers Goff pendulează perfect între copilăria magică oferită puştoaicelor sale – jocuri inventate, personaje haioase – şi riscurile asumate ale nesiguranţei de sine. E fascinant cum imaginea tatălui stăruie adânc în mintea Pamelei, cum nu reuşeşte să se detaşeze complet, să elibereze zmeul din pumnul strâns. La urma urmei, cu toţii avem frânturi din trecut de care cu greu ne despărţim. Dar optimismul din Saving Mr. Banks spune că toate acestea pot fi tratate atunci când permiţi accesul prietenilor în perimetrul tău, atunci când te hotărăşti să priveşti şi să mergi înainte, indiferent cât de complicat şi dureros ar fi. Uneori, viitorul te poate surprinde în mod plăcut cu rezoluţiile sale asupra trecutului.
   Dar, până să o vedeţi pe Pamela Travers în secvenţa de final a filmului, trebuie să savuraţi fiecare moment al luptei cu trecutul. Cum se înverşunează, cum se îndulceşte, cum încearcă să mascheze fragilitatea pură sub îmbufnarea aricioasă. Travers refuză orice atenţii: de la coşul de fructe din camera de hotel, dulciurile de pe masa de lucru, conversaţia cu şoferul personal ori ideile coscenariştilor. Personajul său este o construcţie uluitoare pe care nu o poţi urî nicio secundă, dimpotrivă. O compătimeşti, o îndrăgeşti, o iubeşti.
   Iar imaginea lui John Schwartzman păstrează sensibilitatea peliculei din ’61, cu o lumină difuză, cu prim-planuri folosite doar la nevoie, atunci când discuţiile dintre producător şi autor ajung în acel stadiu de intimitate: Mickey Mouse şi Mary Poppins rămân personajele de suflet ale celor doi. Iar secvenţa vizitei la Disneyland este una memorabilă: scoate la iveală temperamentele extrem de diferite ale protagoniştilor. Un Walt Disney precum peştele în apă, obişnuit cu băile de mulţimi şi expunerea, comparativ cu o P. L. Travers pentru care amintirile trebuie păstrate într-un colţ bine protejat, dar care învaţă să se deschidă şi să comunice minunatele şi emoţionantele poveşti. Mary Poppins şi Saving Mr. Banks sunt filmele care îţi garantează buna dispoziţie indiferent de circumstanţe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe