Newsflash
Cultură

Superba muzică de Mahler

de Anca FLOREA - mar. 27 2014
Superba muzică de Mahler
Stagiunea curentă a propus, din nou la sala Radio, un concert deosebit de atractiv, care s-a dovedit a fi şi de calitate. Un public numeros a ascultat Simfonia a II-a „Învierea“ de Gustav Mahler, lucrare prea rar cântată la noi, prezentă mai curând în programele Festivalului „Enescu“ în versiunea unor ansambluri şi dirijori de cotă internaţională.
De această dată, monumentala partitură a fost „atacată“ de Orchestra Naţională şi de Corul Radio (pregătit de Dan-Mihai Goia), formaţii completate însă cu zeci de „suplimenţi“ pentru a realiza sonorităţile imaginate de compozitor. Deloc întâmplător, la pupitru s-a aflat un dirijor austriac – Sascha Goetzel – care, în ciuda tinereţii sale, a înţeles – mai bine spus a simţit – excelent spiritul conaţionalului său, reuşind să redea, într-o construcţie echilibrată şi permanent susţinută, întreaga frământare şi stările diverse, adesea contrastante (poate contra­dictorii?) cuprinse în paginile încărcate de tumult şi lirism deopotrivă. Deosebit de solicitată, orchestra a răspuns cerinţelor şi intenţiilor dirijorale, conturând suprafeţe trans­parente, abia sugerate, momente dramatice, paroxistice sau în apoteoză, jocuri coloristice cu o varietate şi o sugestivitate ce au captat atenţia spectatorilor timp de aproape două ore; aceasta constituie, în sine, o performanţă, ştiut fiind faptul că doar un edificiu sonor perfect conturat şi o diversitate expresivă permanentă pot „ţine“ publicul într-o asemenea desfăşurare superbă, dar riscantă. Dar în acea seară a fost un „pariu“ câştigat de ansamblu şi de dirijor, pentru că, într-adevăr, derularea fluentă, densă şi suplă totodată, planurile sonore alternând „gravele“ (impecabile) tensionate, cu accente prevestind cumva exploziile terifiante sau strălucitoare ale alămurilor, poezia viorilor sau pizzicato-urile discrete, pline de farmec, împlinite de harpă, amintind verva chitarei, percuţia bogată şi combinaţia între cântul suflătorilor de pe podium şi „replica“ celor din culise, de un efect aparte, corelarea între partide – totul a captivat şi chiar a entuziasmat. Sigur că la crearea atmosferei a contribuit, în secvenţele finale, şi Corul Radio, aducând nuanţe abia şoptite, intonate de vocile bărbăteşti sau momente ample în forte, în general bine rezolvate, în timp ce intervenţia solistelor a permis aprecierea mezzosopranei bulgare Valentina Kutzarova pentru eleganţa frazei, culoarea glasului şi perfecta cunoaştere stilistică; soprana Simona Mihai, deşi corectă, a rămas ştearsă şi fără relief, nu doar pentru că glasul său este firav (ceea ce am constatat şi în evoluţia sa din Festival, într-o trecută ediţie), deşi „cartea sa de vizită“ pare să spună… altceva.
Chiar dacă la un moment dat orchestra a dat semne de oboseală, chiar dacă au existat şi câteva scăpări sau uşoare dezechilibre, chiar dacă la cor aş fi aşteptat o mai mare omogenizare (fără tenori răzleţi sau başi cu pedale excesive), am trecut peste toate rezervele, pentru că Simfonia, în întregul său, a fost cu adevărat monumentală şi deosebit de frumos realizată sub bagheta unui dirijor cu o gestică amplă, poate uneori coregrafică, dar precisă şi expresivă, având capacitatea de a „duce“ întregul aparat vocal-simfonic într-un demers în care interpreţii s-au implicat cu vădită plăcere, meritând astfel din plin aplauzele şi ovaţiile prelungi ale melomanilor, încântaţi să reasculte superba muzică mahleriană într-o versiune de certă valoare artistică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe