Newsflash
Cultură

Suntem (şi) ceea ce mâncăm

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 4 2012
Suntem (şi) ceea ce mâncăm
   Oferta de alimente este din ce în ce mai diversificată, dar ştim ce să alegem, cum să ne hrănim ca să rămânem sănătoşi şi să prevenim îmbolnăvirile? Probabil că nu, de vreme ce specialiştii trag semnale de alarmă cu privire la incidenţa în continuă creştere, în lume, a obezităţii, a diabetului zaharat şi a altor boli ale civilizaţiei. În sprijinul informării corecte vine masivul volum intitulat ADEVĂRUL DESPRE ALIMENTE, NUTRIŢIE SĂNĂTOASĂ ŞI DIETE – ORTODIETOTERAPIE, apărut recent la Editura Medicală, avându-i ca autori pe prof. univ. Gheorghe Mencinicopschi, Ioana Claudia Mencinicopschi şi dr. Cristina Cîmpean.
   În primul capitol aflăm Cum mănâncă românii. „Suntem ceea ce mâncăm, dar şi ceea ce nu mâncăm“, se afirmă încă de la început, cu argumente. Sunt discutate calităţile senzoriale şi nutriţionale ale alimentelor. Orice aliment sănătos trebuie să aibă un echilibru organoleptic (să fie gustos), dar şi unul nutriţional (să fie hrănitor). Constatăm că există deosebiri radicale între stilul de viaţă de acum 50 de ani şi cel de azi: suntem sedentari, nu respectăm bioritmurile circadiene, nu alocăm timp suficient meselor, consumăm multe alimente industrializate, chimizate, înalt calorigene, junk food, prea puţine fructe şi legume proaspete. Capitolul mai cuprinde o clasificare a alimentelor după modul de obţinere: convenţionale, eco­logice (biologice, organice), modificate genetic, noi. După modul de acţiune asupra organismului, ele pot fi: pericu­loase pentru sănătate, funcţionale-nutraceutice, dietetice.
   Calitatea alimentului – profilul nutriţional al alimentului şi fenotipul nutriţional al consumatorului sunt descrise în capitolul al doilea. Suntem nu doar materie, ci şi energie şi informaţie. Alimentele sunt purtătoare de informaţie, care interacţionează cu informaţia genetică a consumatorilor. Celulele corpului prelucrează prin metabolism informaţia matricei alimentare, iar autorii afirmă că genomica nutriţională va juca un rol important în managementul maladiilor cronice complexe. Alimentele culturale nu au corespondent în natură, sunt creaţii ale omului, conform unor tradiţii gastronomice. Astfel, au matrice informaţionale dras­tic modificate faţă de cele naturale, ducând la incompatibilităţi cu genomul consumatorului, exprimate în timp ca boli cronice ale civilizaţiei. Tot aici găsim informaţii despre modalităţile de falsificare a alimentelor.
   Următoarele două capitole tratează noţiuni despre matricea alimentară şi nutrigenomica – epigenomica – informaţia matricei alimentare. De asemenea, este descrisă metoda cristalizării sensibile, prin care se poate evalua valoarea biologică a alimentelor. Suplimente nutriţionale şi alimente funcţionale fac subiectul unui capitol distinct. Alimentele funcţionale influenţează benefic una sau mai multe funcţii-ţintă ale organismului, dincolo de efectele nutriţionale obişnuite, în sensul îmbunătăţirii evidente a statusului de sănătate şi de bine şi/sau reducerii riscului de îmbolnăvire. Suplimentele nutritive sunt preparate condiţionate sub formă de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide, ce au în compoziţia lor nutrienţi şi/sau alte substanţe comestibile, care sunt consumate în cantităţi definite, suplimentar faţă de aportul alimentar obişnuit. Sunt abordate apoi, pe larg, rolul grăsimilor în alimentaţia umană şi digestia. Autorii prezintă clasificarea alimentelor, conform Codex Alimentarius: de origine animală – carne şi derivate, peşte şi fructe de mare, lapte şi derivate, păsări şi vânat, ouă şi derivate; de origine animală şi sau vegetală – grăsimi comestibile, conserve animale şi vegetale, alimente procesate; de origine vegetală – cereale, leguminoase, fructe şi derivate, făinuri şi derivate, tuberculi şi derivate, edulcoranţi naturali şi derivate, legume (zarzavaturi); altele (condimente, îngheţate, băuturi nealcoolice, stimulente şi derivate, apă, băuturi alcoolice). Foarte important este să cunoaştem combinaţiile nesănătoase de alimente, precum cele conţinând proteine de origine animală cu cele amidonoase, alimentele grase cu cele proteice sau cu amidonoase şi zaharuri etc. Aflăm informaţii în legătură cu prelucrarea casnică şi industrială a alimentelor: gastronomia nutriţională.
   Cum ştim ce şi cât să mâncăm? Cunoscând în primul rând calitatea caloriilor, necesarul de calorii, greutatea normală. Unele calorii sunt de calitate slabă, „moarte“ – cele provenite din alimente rafinate, bogate în glucide cu index glicemic ridicat şi biodisponibilitate înaltă. Caloriile de înaltă calitate – „vii“ – furnizate de macronutrienţii alimentelor naturale. Există şi calorii negative: unele alimente, pentru a fi digerate, au nevoie de o cantitate mai mare de energie decât cea pe care o pot ceda, preluată din lipidele conţinute în ţesutul adipos. Cititorii găsesc informaţii şi despre metode de detoxifiere a organismului. Capitole distincte abordează sistemele organismului: imunitar, nervos, cardiovascular, respirator, osos, endocrin, urinar, reproducător, precum şi substanţe metabolic active – alimente indicate în prevenţia şi dietoterapia afecţiunilor sistemelor respective şi a bolilor metabolice, a cancerului.
   În capitolul Îmbătrânirea: boală sau proces natural este discutat programul preventiv antiîmbătrânire, care trebuie să ia în considerare activitatea fizică regulată, alimentaţia echilibrată şi diversificată, evitarea supraponderalităţii, controlul şi evitarea stresului. Sunt descrise relaţiile dintre restricţia alimentară, funcţia imună şi efectele antiîmbătrânire şi posibilele mecanisme de acţiune. Volumul se încheie cu o listă a plantelor toxice şi un dicţionar de termeni, necesare pentru nespecialişti. Cartea este utilă medicilor şi nutriţioniştilor, dar şi publicului larg şi constituie o sursă de informaţii sistematizate, cu ajutorul cărora oricine poate să adopte, în cunoştinţă de cauză, o alimentaţie sănătoasă.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe